Laganje na ruskom: nove tehnologije

Kremlj stvara svijet u kojem ništa nije istina i sve je moguće

Fotografija koja je obišla svijet 9. marta 2022. godine: ukrajinski spasioci nose ranjenu trudnicu iz granatiranog porodilišta u Mariupolju. Dijete je bilo mrtvorođeno, a majka je ubrzo umrla.

Izraelski FakeReporter, neprofitna organizacija koja prati lažne društvene mreže, kaže da je najmanje 20 postova ruske ambasade na službenim Tvitter, Facebook i Telegram nalozima povezivalo priču, nazivajući tragediju "ukrajinskom prevarom." "Razotkrivajući" priču. Veza je bila na publikaciju pod nazivom "Rat protiv lažnjaka", koja je, prema FakeReporteru, najnovije oružje u ruskom arsenalu informacionog ratovanja: web stranica, što je paradoks! - promovira dezinformacije pod izgovorom borbe protiv dezinformacija. Propagandni "anti-fejk" novinski sajt nastao je nakon neuspjeha Putinovog blickriga u Ukrajini početkom marta, a on je prvi objavio izjave u kojima je negirao zračni udar na porodilište, a fotografija trudnica koje bježe nazvana je “glumačkom produkcijom”. Propagandisti su pisali i da porodilište nije radilo od početka rata (kako kažu "specijalne operacije"), a da su doktore navodno rastjerali militanti iz Nacionalističkog bataljona Azov.

Trenutno je "Rat protiv lažnjaka" aktivan u Rusiji na popularnoj u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram: njen glavni kanal ima više od 18 miliona pretplatnika. Link za opovrgavanje informacija o vazdušnim napadima bio je tamo postavljen, a distribuiralo ga je najmanje 150 drugih grupa. "Rat protiv lažnjacima" je, također aktivno prisutan u TikToku i Redditu. De facto je postao ključni izvor informacija za mnoge Ruse, nakon što je Kremlj zatvorio nezavisne medije i zapadne društvene mreže.

Priča je, također naveliko kružila na YouTube (dok je još radio u Rusij), TVNZ na ruskom jeziku, koji ima više od 400.000 pretplatnika, objavio je video sa pitanjem „Da li je bilo vazdušnog napada na Mariupolj? "I priložio hashtag" #fake ".

“Ova nova vrsta dezinformacija može se definirati kao široka zavjera. Peter Pomerantsev, britanski novinar sovjetskog porijekla, opisao ga je kao svijet u kojem "ništa nije istina i sve je moguće", piše izraelski list Haaretz.

FakeReporter jasnim primjerom širenja dezinformacija naziva korištenje propagande od strane "superdistributera" - službenih vladinih računa, zvaničnika ili državnih medija, kako bi se osporile izjave Zapada i stvorio profitabilan narativ.

Analiza koju je proveo FakeReporter pokazala je da su dezinformacije o zračnom napadu na bolnicu u Mariupolju istovremeno širile desetine službenih naloga ruskih ambasada, što je natjeralo Facebook da izbriše postove.

 

Stari novi falsifikati

Studija FakeReportera, također, pokazuje da je Rusija koristila dezinformacije koje datiraju iz 1980-ih i sada se prilagođavaju ukrajinskom kontekstu. Govorimo o mreži biolaboratorija koje su navodno stvorile Sjedinjene Države u Ukrajini. Ovaj lažnjak datira iz KGB-ove kampanje dezinformacija iz 1980-ih, poznate kao Operacija Infekcija ili Operacija Denver: tadašnja propaganda je tvrdila da je HIV / AIDS stvorila američka vojska kao dio tajnog projekta biološkog ratovanja u Fort Detricku, Maryland. Izjava je prvi put objavljena 1983. u indijskim novinama pod nazivom The Patriot, koje je KGB stvorio 1960-ih za širenje dezinformacija.

Lažne priče o mrežama laboratorija koje vode SAD korištene su u nedavnoj prošlosti: 2009. propaganda Kremlja okrivila je Gruziju, na koju je Rusija, također, izvršila invaziju.

Rusija je kasnije objavila lažnu tvrdnju da su Sjedinjene Države stvorile Covid-19. U stvari, i Kina i Rusija dale su takvu izjavu tokom pandemije - čak iu kontekstu Ukrajine. Na primjer, u aprilu 2021., glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijiang napisao je na Twitteru da „američke bio-vojne aktivnosti nisu transparentne, sigurne ili opravdane. Samo u Ukrajini, Sjedinjene Države su uspostavile 16 biolaboratorija. Zašto SAD imaju toliko laboratorija širom svijeta? Koje se aktivnosti provode u ovim laboratorijama...?"

I početkom marta 2022., nakon što su Rusi počeli invaziju na Ukrajinu, isti zvaničnik je dao istu primjedbu. "Ova ruska vojna operacija otkrila je tajnu američkih laboratorija u Ukrajini i to nije nešto što se može zanemariti", rekao je Zhao Lijiang, a prenosi AP.

Ponovo je ogroman broj ruskih ambasada objavio izjave o biolaboratorijima u Ukrajini. Na primjer, rusko diplomatsko predstavništvo u Indiji objavilo je infografiku, koja "detaljno" prikazuje lokaciju oko 30 takvih laboratorija.

Podloga za lažnjake pripremljena je unaprijed. Novinarka Dilyana Gaitandzhieva je još 2018. na Twitteru širila dezinformacije da u Ukrajini postoji više od 10 tajnih američkih laboratorija. O tome je objavila i materijal na jednom od sajtova, a narednih par godina link na njen tekst "kružio" je internetom.

Dezinformacije ove novinarke već su 2020. godine bile predstavljene propagandom u kontekstu pandemije COVID-19, a izvori virusa su se zvali… Ukrajina i Gruzija. Takve priče o dezinformacijama su međusobno povezane i pomažu u stvaranju dubokih sumnji o širokom spektru tema.

Nakon početka rata u Ukrajini, ruska propaganda je ponovo odlučila poslužiti se pričama o biolaboratorijima i za to koristiti ruske "superdistributere". Tako je visokorangirani ruski diplomata podijelio tvit u kojem tvrdi da se informacije o biolaboratorijima na internetu "čiste".

Naravno, budni Ukrajinci, posebno u prvoj sedmici rata, nastavili su slati poruke ove vrste svojim prijateljima i poznanicima kako bi ih upozorili na opasnost. U stvari, širili su dezinformacije i nehotice doprinijeli širenju panike.

Druga karakteristika propagandne retorike je depersonalizacija Ukrajinaca i njihova identifikacija sa apsolutnim zlom. "Obratite pažnju na informativnu poruku ruskih medija: "izrađuju i koristit će biološko oružje." Ko su oni? Propaganda ne precizira ko tačno, riječ je

o "Ukrajincima uopće". Ko od primalaca ovih informacija zna šta je biološko oružje, koji je mehanizam njegovog djelovanja? Niko ili skoro niko. Ali biološki napad je nešto nevidljivo, oružje masovnog uništenja, ono koje se ne vidi i ono što se povezuje sa nemilosrdnim, apsolutnim zlom”, komentirao je Filonenko.

Zauzvrat, specijalisti sa Fakulteta za sisteme i masovne medije Dnjeparskog nacionalnog univerziteta. Oles Hončar ističe sljedeće karakteristike ruske propagande u ratu:

- sve češće okupatori koriste hakovanje činovničkih naloga uz naknadno objavljivanje lažnih informacija;

- izvoditi kognitivne operacije (nastup Ovsyannikove u emisiji "Vrijeme") u cilju humanizacije slike neprijatelja;

- farme botova se uveliko koriste za promoviranje podjela u ukrajinskom društvu;

- lansiranje dipfeys - video kapitulacije, ali niska tehnološka kvaliteta omogućava vam da brzo neutralizirate njihov uticaj;

- mnoge laži se ponavljaju.

„Među ključnim temama lažiranja ruske propagande su optužbe za rusofobiju (složena laž), kritike ukrajinske vlade i njenih institucija. Brojni kućni lažnjaci (isključenje plina, struje, vode), dezinformacije o gubicima među Oružanim snagama i civilnom stanovništvu, toku rata itd. upućuju se ukrajinskoj publici”, naglašavaju stručnjaci.

 

Nema vremena za humanizam

Neki dan je zamjenica ministra odbrane Hanna Malyar detaljno govorila o pokušajima humanizacije imidža neprijatelja.

„Rusija koristi informaciono oružje paralelno sa vojnim oružjem. Oni jačaju jedni druge“, rekla je zamjenik ministra.

Napomenula je da su Ukrajinci emotivni i saosjećajni, osjetljivi na one koji nas simpatiziraju, te nas je lako uhvatiti na ovu informativnu udicu. U zapadnom društvu postoje i udice koje Rusija koristi.

„Za Rusiju je korisno stvoriti vidljivu opoziciju, pokret protiv Putina i protiv rata. Jer ovo je ozbiljan argument za opravdavanje zapadnih kampanja pred njihovim zapadnim potrošačima... Vjerujte da će zapadno društvo prihvatiti ovaj izgovor. Što se tiče Ukrajine, u našem infoprostoru se ruska opozicija i ruski protivnici ruskog rata koriste za cijepanje našeg jedinstva”, rekla je Malyar.

„Što više povjerenja budemo imali u njihovu „opoziciju“ i „protivnike rata“, Rusija će ih više koristiti protiv nas. I u veoma važnom trenutku, kada treba da zauzmemo jedinstven čvrst stav protiv Rusije, ispostavlja se da dio našeg društva to neće moći, jer u Rusiji postoje „svjesni ljudi koji su protiv rata“. To je, zapravo, svrha ruskih informativnih specijalnih operacija tokom rata – da nas podijele po različitim pogledima na svijet“, rekla je Malyar.

Zamjenica ministra odbrane je pozvala: ne čitajte i ne raspravljajte o postovama "dobrih" Rusa, nemojte im zahvaljivati na podršci!