Kineske kompanije prodaju Rusiji robu neophodnu za vođenje rata

Odlučili su zaraditi novac. 

Kineski izvoz mikročipova, elektronskih komponenti i sirovina koji se koriste u vojne svrhe u Rusiju povećao se od početka rata u Ukrajini. To komplikuje zadatak izolacije privrede Ruske Federacije i smanjenja njenog vojnog potencijala.

Isporuka mikrokomponenti iz Kine u Rusiju je više nego udvostručena u odnosu na prošlu godinu i iznosila je oko 50 miliona dolara u prvih pet mjeseci 2022. godine. I mala privatna preduzeća i velike kineske državne kompanije trguju sa Ruskom Federacijom, prenosi WSJ. Koriste veliki broj posrednika i filijala da prikriju svoje tragove.
Na zvaničnom nivou, kineski zvaničnici stalno tvrde da ne planiraju prodavati oružje Rusiji. Osim toga, ukupan protok kineske robe u Rusku Federaciju značajno se smanjio - mnoge kompanije se boje sankcija iz SAD i ne rizikuju saradnju sa Ruskom Federacijom.
U junu je Ministarstvo trgovine SAD stavilo na crnu listu pet kineskih tehnoloških kompanija koje su pomagale ruskoj vojnoj industriji prije i nakon početka invazije ruske vojske na Ukrajinu. Međutim, to ne zaustavlja sve.
Istraživači C4ADS, organizacije koja prati sigurnosne prijetnje, primjećuju da se trgovina između China Poly Group, konglomerata koji kontrolira kineska vlada, i ruskih odbrambenih firmi ne smanjuje.
Između ostalog, China Poly Group uključuje ključnog kineskog proizvođača oružja, raketne tehnologije i laserske tehnologije za odbranu od dronova. Ova kompanija se u januaru našla pod američkim sankcijama zbog prenošenja tehnologije proizvodnje raketa u "drugu zemlju",  bez preciziranja o kojoj se zemlji radi.
U periodu od januara 2014. do januara 2022. godine, podružnice China Poly Group sklopile su najmanje 281 posao sa ruskim kompanijama i organizacijama, prodajući im razne predmete dvostruke namjene - kako za civilnu tako i za vojnu upotrebu.
Naprimjer, kao dio jedne od svojih nedavnih isporuka, Poly Technologies je poslao dijelove antena sankcioniranoj ruskoj odbrambenoj kompaniji Almaz-Antey. Istraživači C4ADS-a otkrili su dokumente ruske carine u kojima se kaže da su ovi dijelovi antene bili namijenjeni posebno za radar, koji je dio ruskog sistema PVO S-400.
Osim radarskih komponenti i poluvodiča, Kina pomaže da se popuni praznina u drugim materijalima koje Rusija ne može nabaviti od drugih dobavljaqčaq. Na primjer, izvoz aluminijum oksida, koji se koristi za razvoj oružja, porastao je od marta, kada je Australija odbila prodati taj materijal Rusiji. Sada ga Ruska Federacija kupuje od kineskih kompanija — izvoz aluminijum oksida u Rusiju u maju dostigao je 153.000 metričkih tona u poređenju sa 227 metričkih tona u maju 2021.