21.02.2024.

'Kao da je stalno zemljotres': Meštani blokiraju rad kineskog Ziđina na istoku Srbije

"Voleo bih da se jednom zauvek reši problem ovog sela, ali malo izgleda ima da će do toga doći", priča za Radio Slobodna Evropa (RSE) osamdesetogodišnji Ljubomir Radivojević iz Krivelja.

On je jedan od stanovnika tog sela na istoku Srbije, koji od kraja januara blokiraju put ka rudniku "Novo Cerovo", u vlasništvu kineske kompanije "Ziđin Koper" od 2018. godine.

Rudnik je deo nekadašnjeg Rudarsko topioničarskog basena (RTB) u Boru, koji je kineska kompanija "Ziđin Koper" preuzela krajem 2018. godine.

Ljubomir Radivojević kaže da tada počinje "najteže vreme" koje je proveo u svom rodnom selu koje je, ističe, "nekada bilo za ponos".

Meštani Krivelja navode da je u rudniku povećan intenzitet radova i da je to dovelo do ugrožavanja njihove bezbednosti i života, infrastrukture i značajnog oštećenja privatnih poseda na teritoriji celog sela Krivelj.

Teška mehanizacija na seoskom drumu bila je, kažu, "kap u prepunoj čaši", zbog čega su odlučili da blokiraju saobraćaj za teške kamione kineskog Ziđina.

"Na svakih 30 sekundi ovuda je prolazio kamion od 50 tona. Zbog nepostojanja industrijskih puteva, sva mehanizacija koja ide prema obližnjem rudniku Cerovo i površinskom kopu Veliki Krivelj prolazi kroz naše selo", objašnjava za RSE meštanka tog sela Jasna Tomić.

U međuvremenu, kineska kompanija obustavila je proizvodnju u rudniku jer je, kako su saopštili, blokada puta dovela do prekida snabdevanja neophodnim repromaterijalom.

"Većina radnika biće upućena na godišnji odmor, a na poslu će ostati samo broj neophodan za održavanje kopa u ovakvoj situaciji, što je propisano Zakonom o rudarstvu", kazao je dan kasnije upravnik "Novog Cerova" Dragan Ilić.

Dodaju da poštuju zakone Srbije i da aktivno traže dijalog sa organizatorima blokade, lokalnim vlastima i Vladom Srbije "kako bi se blokada puta rešila mirnim putem".

Blokada puta se nastavlja

U međuvremenu, blokada puta u centru Krivelja se nastavlja, kazali su za RSE meštani tog sela. Poručuju da ostaju istrajni u svojoj borbi.

Oni se svakodnevno okupljaju kraj improvizovane peći na otvorenom.

Dragan Ćosić iz Krivelja, priča za RSE da je zbog blokade puta kompanija Ziđin napravila alternativni pravac za svoje kamione, koji vodi preko Kriveljske reke na par kilometara od sela.

"Oni su pregradili korito reke da bi tu prolazili. U svom dvorištu ne mogu najobičniji toalet, metar sa metar, da napravim bez dozvole, a Kinezi mogu da pregrađuju celu reku", rekao je Ćosić.

Kaže da su meštani to prijavili inspekciji i nadležnim organima.

"Brzo su reagovali i naložili im da sve to sklone", zaključuje on.