Kanada neće pomoći Huaweiju s odlukom o 5G mreži

Meng Wanzhou, izvršna direktorica nakon tri godine provedene u kućnom pritvoru u Kanadi zbog optužbi za prevaru od strane vlasti SAD, vraća se u Huawei Technologies Co. koja trpi ozbiljne finansijske posljedice.

 

Putanja tog oštrog pada otprilike je jednaka sa 1020 dana, koliko su u kineskom zatvoru proveli Michael Kovrig i Michael Spavor, zbog optužbi za špijunažu i podrivanje nacionalne sigurnosti Kine.

Dvojicu kanadskih državljana Kina je uhapsila samo nekoliko dana nakon što je Meng, glavna finansijska direktorica Huaweija, uhapšena u Vankuveru na osnovu američkog naloga za ekstradiciju u decembru 2018.

Američki tužitelji optužili su Meng za prevaru u prikrivanju navodnih poslova Huaweija u Iranu, čime se krše američke sankcije toj zemlji. De facto kidnapovanje dvojice kanadskih državljana od strane Kine bila je očigledna odmazda za Mengovo hapšenje.

Krajem septembra, Kina je oslobodila Kovriga i Spavora, samo nekoliko sati nakon što je Meng riješila svoj pravni slučaj u SAD, sporazumom o odloženom krivičnom gonjenju. Sva troje su se vratili u svoje zemlje 24. septembra.

Ta otvorena veza između Menga i dvojice Kanađana otklonila je svaku sumnju da je Huawei omiljeno dijete Pekinga.

Kineski predsjednik Xi Jinping vodi kampanju za obuzdavanje najmoćnijih kineskih kompanija. Oštre mjere Pekinga uglavnom su usmjerene na tehnološki sektor - ipak Huawei, najveće kinesko tehnološko preduzeće, pošteđeno je tog obračuna.

Nemilosrdna žestina kineskih napora da osigura oslobađanje Meng učvrstila je preovlađujuće pretpostavke da je Huawei instrument kineske geopolitike.

 

Peking je pratio zatvaranje dvojice Kanađana trgovinskim sankcijama protiv kanadske svinjetine, govedine i soje.

"Sama činjenica da je Kina uhapsila Kovriga i Spavora u roku od nekoliko dana nakon što je Kanada pritvorila Meng, i brzina kojom je Peking povezao njihove slučajeve sa njenim, pokazuje važnost koju pridaje Huaweiju", pisao je Bloomberg News 25. septembra.

“Strane vlade i njihove obavještajne agencije iskoristit će pregovore Pekinga da oslobodi Meng kako bi dokazali da Huawei zaista kontrolira kineska država.”

Huawei je oduvijek insistirao da nije pod uticajem zvaničnog Pekinga. No, nakon kineske talačke diplomatije, rijetko su oni, osim možda osoba koje su na platnom spisku Huaweija, ko vjeruje u te tvrdnje.

Globalni imidž kompanije, kao potencijalne prijetnje, vuče Huawei prema dolje. Njegov pogon za pobjedu po svaku cijenu dugo je opisivan u industriji kao „kultura vukova“.

A Huawei nikada nije krio svoj kineski patriotizam.

U profiliranju Meng prije tri godine, Wall Street Journal je opisao obilazak predsjednika Xija Huaweijevog ureda u Londonu2015. godine, u koji je Meng preselila Huaweijev finansijski centar.

Osoblje Huaweija je otpjevalo serenadu Xiju, koji će uskoro biti doživotni predsjednik Kine, s "Pesmom o Kini". U tekstu pjesme se, između ostalog, kaže “Svi narodi će doći da uče od nas; nas, naklonjene nebu, niko neće zaustaviti.”

Međutim, Huawei koji je Meng (54) spremna preuzeti, kao kćerka i nasljednica osnivača kompanije i izvršnog direktora Ren Zhengfeija, sada doživljava preokret.

Huawei telekom mreže i dalje opslužuju otprilike jednu trećinu čovječanstva, iako je najveći dio tog poslovanja na domaćem Huawei tržištu u Kini.

No, tokom dugotrajnog zatočeništva dvojice Kanađana, nekoliko najvećih svjetskih ekonomija zabranilo je Huawei opremu u svojim nastajućim telekom mrežama pete generacije (5G).

 

Kao što je ranije napomenuto, Huawei se već borio da se proširi izvan Kine, čak i u svom azijsko-pacifičkom dvorištu, gdje je nepovjerenje prema Kini najveće. Uslovi za Huawei su se pogoršali tokom debakla sa Meng.

Prošle godine, SAD su odvojile Huawei od isporuke kritičnih komponenti koje je dizajnirao SAD za njihovu mrežnu opremu i pametne telefone. Huaweiju je, također, zabranjeno da radi sa Googleom, Facebookom i drugim američkim dobavljačima softvera za pametne telefone.

Huawei je bio dodatno oštećen kada ga je prošle godine prekinuo snabdjevati Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., najveći svjetski proizvođač čipova, pod pritiskom SAD-a i Evrope.

Glavni konkurenti Huaweija u telekomunikacijskoj mrežnoj opremi su švedski Ericsson AB i finska Nokia Corp. Nepopustljivost Pekinga po pitanju dvojice kanadskih državljana omogućila je dug period za Ericsson i Nokia da zatvore jaz između sebe i Huaweija u kvaliteti i cijenama.

Uz sve veću antipatiju Kanade prema Kini, Bell Canada i Telus Corp. su prošle godine odbacili Huawei u korist dvije evropske kompanije koje će raditi na razvoju njihovih novonastalih 5G mreža. (Rogers Communications Inc. je već radila sa Ericssonom.)

U pametnim telefonima, drugom velikom poslu Huaweija, kompanija je izgubila status drugog najvećeg dobavljača na svijetu u odnosu na Xiaomi Corp., kinesku početnicu koju je Huawei jednom skoro slomio.

A južnokorejski Samsung Electronics Co., koji je Huawei želio prestići po svaku cijenu, ostaje svjetski lider u pametnim telefonima.

Huawei koji se suočava sa povećanim otporom potrošača na globalnim tržištima gubi i tlo na svom domaćem tržištu, koje je nosivi bedem njegove snage.

Čak i kineski kupci sada više vjeruju čipovima stranih proizvođača nego poluvodičima koje je Huawei napravio u vlastitom razvoju. Štaviše, Huaweijevim pametnim telefonima nedostaju Google i Facebook funkcije koje i dalje nude Xiaomi, Samsung i drugi rivali.

 

Kao rezultat toga, Huawei globalne isporuke pametnih telefona pale su za 22 posto prošle godine, dok je Xiaomi prodaja porasla za 17 posto.

U izvještaju o trećem uzastopnom padu kvartalnih prihoda kompanije u avgustu, Eric Xu, zamjenik predsjednika Huawe, rekao je: "Naš cilj je da preživimo."

Velike tehnologija svuda izazivaju zabrinutost države za sigurnost, ali i ličnu privatnost građana. Problem je akutan za Huawei, kojega rivali prikazuju kao ogranak Komunističke partije Kine (CPC) za prikupljanje podataka o državama i pojedincima.

SAD su provele oko deceniju pokušavajući da zaustave rast Huaweija. Ipak, Amerikanci imaju samo slabe dokaze za svoje tvrdnje da Huawei predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti njegovih saveznika.

Tretman dvojice kanadskih državljana je opipljiv dokaz veze između Huaweija i njegovog pokrovitelja – Komunističke partije Kine, koji je podržavao Huawei u svojim ranim godinama subvencijama i narudžbama proizvoda.

U prvih nekoliko mjeseci koje su Kanađani proveli u zatvoru, Ujedinjeno Kraljevstvo i neke druge zemlje još uvijek su bile neodlučne o prisutnosti Huaweija u njihovim 5G mrežama. Kao i Bell i Telus, navodeći prednosti Huaweija kada je u pitanju kvalitet i cijene.

Ali kako se teško stanje Kovriga i Spavora kompliciralo, Huawei brend je od sumnjivog postao radioaktivan. To je već bilo povezano sa navodnom rasprostranjenom krađom intelektualnog vlasništva i navodnim korištenjem Huawei opreme od strane Pekinga u kršenju ljudskih prava.

U 2021., osam od 10 najvećih svjetskih ekonomija, uključujući Britaniju, zabranilo je ili ograničilo Huawei svoje 5G mreže. Kanada nije jedna od njih. Ottawa će odluku objaviti u narednim sedmicama.

Ali ta odluka je već donesena zbog okrutnosti koja je nanesena Kovrigu i Spavoru, ali i odlukom kanadskih telekoma da odbace Huawei opremu u njihovim 5G mrežama.

 

Pitanje za Trudeauovu vladu je šta učiniti sa više od 1.200 Huawei istraživača i inženjera u Kanadi u osam centara za istraživanje i razvoj širom zemlje. Huawei koristi svoje veze sa kanadskim univerzitetima kako bi iz ove zemlje izvukao kanadski tehnološki napredak, koji je probio put do kineskog hegemonijskog režima.

Teško je shvatiti kako je kontinuirano prisustvo Huaweijeve “kulture vukova” u najboljem interesu Kanade.