Jačanje trgovinskih i poslovnih veza Gruzije sa inostranstvom

EBRD, EU i partneri udružuju snage kako bi unaprijedili vještine ekonomske diplomatije. Velike stvari se mogu postići zajedničkim radom. Tako Mariam Orjonikidze, gruzijski diplomata u u Češkoj, gleda na seriju obuka o ekonomskoj diplomatiji koje podržava EBRD i finansira Evropska unija (EU) kroz inicijativu EU4Business.
Bitan element u međunarodnim odnosima, ekonomska diplomatija pomaže zemljama da uberu plodove trgovinskih odnosa i predstavlja alat za promociju izvoza i privlačenje investitora. To je posebno važno u vremenima poput ovih, kada se svjetska ekonomija suočava sa novim izazovima zbog velikih promjena u lancima nabavke i trendova ulaganja.
Na inicijativu Enterprise Georgia i u bliskoj saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Gruzije, EBRD i EU okupili su više od 80 predstavnika Gruzijske službe vanjskih poslova kako bi razgovarali o alatima i idejama za bolje povezivanje lokalnih kompanija sa međunarodnim kupcima.
Ovi kursevi obuke, koje je realizirao Međunarodni centar za parlamentarne studije, bili su posebno korisni za Gruziju. Zemlja ima populaciju od blizu 3,7 miliona ljudi, bez zvaničnih ekonomskih ureda u inostranstvu. Ekonomska diplomatija je inkorporirana u opšte funkcije njenih ambasada.

Pogled iz Praga

Prema riječima gospođe Orjonikidze, interaktivne sesije obuke bile su sveobuhvatne i zanimljive, zasnovane na studijama slučaja. Ona već planira da svoje novostečeno znanje ugraditi u svoje svakodnevne zadatke.
„Jedan od ključnih zaključaka bio je kako dobro iskoristiti sve resurse dostupne našoj ambasadi: bliža saradnja sa Češko-gruzijskom privrednom komorom, naprimjer, povećanje naših mreža, saradnja sa partnerima izvan Praga kako bismo povećali naš doseg u druge podjednako važne regije Češke – sve je to veoma važno za male ambasade poput naše”, kaže Orjonikidze.
Ona, također, predlaže neke ideje koje imaju značajan potencijal. 
“Najpopularniji i uvezeni proizvodi iz Gruzije su orasi i voće – nešto za što ljudi obično iznenade.”

„U Gruziji raste interesovanje za turizam“, nastavlja ona. “Česi vole visoke planine, planinarenje, heli-skijanje i prirodu. Nažalost, COVID-19 je otežavao poticanje turizma, ali to je nešto što sada aktivno promoviramo.”

Pogled iz Londona

Giorgi Saganelidze radi u ambasadi Gruzije u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske. On vidi ekonomsku diplomatiju kao temelj dugoročnog održivog razvoja njegove zemlje.
„Ključni cilj je izgradnja kapaciteta lokalnih gruzijskih preduzeća, minimiziranje barijera u trgovini i jačanje konkurentnosti u privatnom sektoru.Privlačenje stranih investitora, jačanje trgovinskih veza, podrška investitorima, promocija turizma su srž nastojanja naše ekonomske diplomatije”, kaže  Saganelidze.
Giorgi vjeruje da Gruzija ima mnogo toga za ponuditi na međunarodnom planu, naprimjer, u poljoprivrednim proizvodima kao što su orasi, borovnice i bademi… i, naravno, vino.
„Svake godine se u Gruziji sadi više vinove loze, pojavljuje se više brendova i vinskih kompanija i uvode se strogi standardi kvaliteta. Naprimjer, samo 2021. godine u Veliku Britaniju je izvezeno 736.000 boca, što je 70 posto više nego prethodne godine. Ovo tržište je zaista važno za gruzijske vinare”, kaže Saganelidze. 
Ekonomska diplomatija je samo jedan dio međusobno povezanog ciklusa promocije trgovinskih odnosa i podrške ekonomskom razvoju Gruzije, od povećanja proizvodnje do marketinga zasnovanog na znanju, od povećanja standarda do jačanja brenda zemlje. EBRD i EU pomažu gruzijskim proizvodima i uslugama da postanu globalni.
Više od 180 kompanija već je imalo koristi od pristupa finansijama putem kreditne linije EU4Business-EBRD za investiranje u modernu tehnologiju, povećanje proizvodnje na lokalnom nivou i efikasnije poslovanje na međunarodnom nivou. EBRD je lokalnim poduzetnicima, također, osigurala potrebno znanje kako bi razvili svoje poslovanje uz finansiranje iz EU.