19.09.2023.

Istražitelji ratnih zločina pripremaju slučaj protiv Rusije zbog “korištenja gladovanja civila kao metode ratovanja”

Advokati za ljudska prava vjeruju da Kremlj 'namjerno koristi gladovanje civila kao metodu ratovanja'
Istražitelji ratnih zločina kažu da im je cilj pokrenuti prvo međunarodno krivično gonjenje za izazivanje gladi nakon ruskih napada na ukrajinske zalihe hrane i poljoprivredu.
Uništavanje ukrajinske poljoprivrede, njenog poljoprivrednog zemljišta i zaliha žitarica pa čak i civila koji traže hranu, predstavlja izazivanje gladovanja i jasan ratni zločin, tvrde istražitelji.
Rusija je u septembru nastavila sa udarima na ukrajinske luke za izvoz žitarica na rijeci Dunav i u regionu Odese. Ujedinjeni narodi kažu da Rusija izvodi u prosjeku jedan napad svaki drugi dan otkako se Moskva povukla iz međunarodnog sporazuma o Crnom moru za transport ukrajinskog žita na svjetska tržišta.
Istražitelji su rekli da je korištenje hrane kao oružja od strane Kremlja obuhvatalo od napada na redove za hranu do blokade izvoza žitarica, uništavanja poljoprivredne infrastrukture i preusmjeravanja zarobljenih ukrajinskih zaliha u Rusiju.
Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda (ICC), pravna osnova tijela sa sjedištem u Hagu, definira ratni zločin izgladnjivanja kao: „Namjerno korištenje izgladnjivanja civila kao metode ratovanja, oduzimanjem predmeta neophodnih za njihov opstanak , uključujući i namjerno sprečavanje isporuke pomoći kako je predviđeno Ženevskim konvencijama.”  
Yousuf Syed Khan, viši pravnik međunarodne advokatske firme za ljudska prava pod nazivom Global Rights Compliance, sarađivao je s ukrajinskim glavnim tužiteljem na dokumentiranju sumnjivih zločina.
“Vrlo čvrsto vjerujemo da su kroz ponašanje u ofanzivama koje smo dokumentirali, zločini umiranja od gladi prilično jasni i nadamo se da ćemo MKS-u dostaviti podnesak kako bi on mogao to nastaviti”, kaže Khan.  
 
Zločin do sada nikada nije procesuiran, ali je rekao da je ideja dobila na snazi. Zločin je 2019. proširen i uključuje gladovanje u nemeđunarodnim oružanim sukobima, kao što su građanski ratovi.
„Vidimo veliki zamah. Mislim da bi Ukrajina, sa političkim interesom i realpolitikom, zaista mogla biti prvi slučaj optužnice zbog izazivanja gladovanja od strane Rusije. Ukrajina bi ovdje zaista mogla biti probni slučaj”, rekao je Khan.  
Agencija za pomoć Međunarodnog komiteta spašavanja (IRC) je saopćila da će ruska blokada ukrajinskog izvoza žitarica povećati globalne cijene i povećati nestašicu hrane u nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta.
I dalje traju pregovori o oživljavanju sporazuma o Crnom moru, koji je omogućio komercijalni izvoz hrane i đubriva iz tri ukrajinske luke, ali izvori upoznati sa pregovorima kažu da je Rusija odbila popustiti dok se ne ispune njeni zahtjevi.
 
'Ovo je još jedan Holodomor'
 
To uključuje odmrzavanje stranih računa ruskih poljoprivrednih kompanija, ukidanje embarga na rezervne dijelove za poljoprivrednu mehanizaciju za upotrebu u Rusiji i ponovno povezivanje Rosselkhozbank, ruske poljoprivredne banke, u međunarodni SWIFT sistem plaćanja.
U međuvremenu, IRC je rekao da uništavanje silosa za žito, bombardovanje ukrajinskih luka i civilne infrastrukture, kao i široko rasprostranjena kontaminacija nagaznim minama, "praktički onemogućavaju farmerima da se oporave i pripreme za nadolazeću zimu".
Za mnoge Ukrajince, ruska korištenje hrane kao oružja donosi odjeke gladi koju je stvorio čovjek i koja je potresla zemlju ranih 1930-ih.
Ta glad, poznata kao Holodomor, ili “ubistvo izgladnjivanjem”, uslijedila je nakon odluke sovjetskog vođe Josifa Staljina da kolektivizira poljoprivredu. Milioni su gladovali, jer su farmeri i seljaci bili prisiljeni odreći se svoje zemlje i glavnog izvora hrane. Procjenjuje se da je umrlo oko četiri miliona Ukrajinaca.
Andrij, farmer iz Hersona, rekao je da je nakon ruske invazije sve sa njegove farme pokradeno i da su njegova polja bila puna neeksplodiranih mina.  
"Sve što se dešava sa poljoprivredom u Ukrajini je još jedan holodomor, ne za Ukrajinu, već za svijet, za Afriku i za sve kupce ukrajinskog žita", rekao je Andrij. “Ova kriza ima potencijal da dovede do gladi širom svijeta.”
 
MKS je već izdao nalog za hapšenje Putina zbog navodnog ratnog zločina protivpravnog deportovanja ukrajinske djece u Rusiju. Očekuje se da će uslijediti krivično gonjenje za druge ratne zločine, iako Rusija ne priznaje taj sud.
Syed Khan je odbio reći koje bi ruske ličnosti mogle biti optužene da su počinile zločine izgladnjivanja.
Međutim, rekao je da je ta taktika poznata iz ruske brutalne kampanje da pomogne Basharu al-Assadu da pokori Siriju.
„Kada opsjedate područje, da biste ubrzali njegovo zauzimanje, napadate ono što se naziva objektima neophodnim za opstanak civilnog stanovništva. To mogu biti struja, grijanje, vodosnabdijevanje i izvori hrane. To radite da biste ubrzali zauzimanje nekog područja i iznudili kapitulaciju druge strane, jer time u osnovi činite život nemogućim za civilno stanovništvo. Vidjelo se to više puta, vidjelo se da je u Černihivu [pored Kijeva] gdje su napadali redove za hljeb, vidjelo se to na način na koji se manifestiraju opsade, bombardovanje humanitarnih koridora, blokiranje pristupa međunarodnim akterima da pruže pomoć. Korištenje hrane kao oružja dogodilo se ne samo tokom invazije Rusije, već i tokom njene okupacije ukrajinske teritorije. Ovdje imate gotovo sistematski način na koji obnavljaju željezničku infrastrukturu, obnavljaju putnu infrastrukturu kako bi tobože izvezli milione tona ukrajinskog žita na rusku stranu”, istaknuo je Khan.  
On je rekao da Moskva, također,  koristi ukrajinsko žito kao taoca i monetu za pregovaranje.
"Napadaju se luke za izvoz žita duž Dunava, tjeraju Ukrajinu da se svojim izvozom okrene ka Sulinskom kanalu, radi sa Rumunijom, kako bi Moskvi omogućili ublažavanje sankcija na svjetskoj sceni", kaže Khan.