ИОМ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЈА ПОДДРЖУВА ВЛАДИНАТА ПРОГРАМА ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА ВОЗДУХОТ И ПОСТИГНУВАЊЕТО НА ЦЕЛИТЕ ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ ОД АГЕНДАТА 2030

Настан: Употреба на системски пристап за проценка на врската помеѓу загадувањето на воздухот и човечката мобилност

На 1-ви Април 2022 година, ИОМ Северна Македонија во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање на Република Северна Македонија и Универзитетот на Бирмингем беа домаќини на хибриден настан на кој беше претставен новиот проект „Употреба на системски пристап за проценка на врската помеѓу загадувањето на воздухот и човечката мобилност и вклучувањето на врската во развојот на политиките во Република Северна Македонија“ за учесници од владата, претставници на граѓанското општество и академската заедница.

Настанот со воведни обраќања го претставија министерот за животна средина и просторно планирање на Република Северна Македонија, Насер Нуредини и шефот на Канцеларијата на Мисијата на ИОМ во Република Северна Македонија, Соња Божиновска Петрушевска, по што имаше воведна презентација. за миграциска средина за климата и климатските промени од тематскиот специјалист на ИОМ за миграција, животна средина и климатски промени во Источна и Југоисточна Европа и Централна Азија, Соумјадип Банерџи и презентација на проектот од проектниот менаџер на ИОМ Северна Македонија, Вања Лазаридис.

На конференцијата имаше и говори и презентации за методологијата и студијата за загадувањето на воздухот и човечката мобилност, одржани од професорот Вилијам Авис и професорот Френсис Поуп од Универзитетот во Бирмингем и професорот Менан Селими од Универзитетот на Југоисточна Европа, Северна Македонија.

Во текот на следните 18 месеци, се очекува овој проект да придонесе за решавање на празнините во знаењето и политиките кои се однесуваат на сложените меѓусебни врски помеѓу човечката мобилност, загадувањето на воздухот и чистата енергија во контекст на визијата на Владата на Северна Македонија за чист воздух, како и истражувањето на поврзаноста на човековата мобилност, загадувањето на воздухот и чистата енергија во контекст на Зелената агенда на Европскиот зелен договор за Западен Балкан.