Hoće li Lukašenko biti odan Putinu do kraja?

Možda je Aleksandar Lukašenko poslednji saveznik Vladimira Putina na postsovjetskom prostoru

Na samitu 16. maja u Moskvi povodom dvadesete godišnjice Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), bjeloruski autokrata bio je jedini lider koji je pozvao vojni blok da udruži snage u odbrani Rusije od Zapada. 
"Sada je jasno da će bez ujedinjenog suprotstavljanja saveznika ODKB i drugim integracionim udruženjima na postsovjetskom prostoru, kolektivni Zapad pojačati svoj pritisak", rekao je Lukašenko u izjavi ruskom te liderima Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana koji čine ODKB.
Ali voljnih, po svemu sudeći, nije bilo. Osim Putina i Lukašenka, nijedan drugi lider nije pokrenuo pitanje rata u Ukrajini u svojim javnimobraćanjima. Meduza prenosi da se o sukobu razgovaralo iza zatvorenih vrata, ali u zajedničkom saopćenju objavljenom nakon sastanka ništa se ne govori o takozvanoj "specijalnoj vojnoj operaciji"  Rusije u Ukrajini.
Generalni sekretar ODKB Stanislav Zas rekao je novinarima da se nije razgovaralo o izgledima za raspoređivanje trupa u Ukrajini. Kazahstan, koji ima drugu najveću vojsku u bloku nakon Rusije, više puta je odbacio slanje trupa ODKB-a u Ukrajinu. Kazahstan je, također, odbio pomoći Rusiji da zaobiđe sankcije Zapada uvedene kao odgovor na Putinovu invaziju.
Nedostatak podrške šestočlanog ODKB-a naglasio je produbljivanje međunarodne izolacije Rusije, što je evidentno čak i najzahtjevnijim pristalicama Kremlja. 
"Mi smo u potpunoj geopolitičkoj izolaciji, a cijeli svijet je protiv nas, čak i ako mi to ne želimo priznati", rekao je Mihail Hodarenok, penzionirani pukovnik i vojni posmatrač, 16. maja u propagandnoj tok-šou emisiji "Rusija 1".
Međutim, nakon samita ODKB-a, Lukašenko je pokušao pokazati svoju korisnost i lojalnost Putinu koncentrišući svoje trupe duž beloruske granice sa Ukrajinom. Taj potez je, prema britanskim vojnim obavještajnim službama, očigledno bio pokušaj da se ukrajinske snage odvrate od sukoba sa Rusijom u Donbasu. 
Ranije ovog mjeseca, nakon vježbi, Bjelorusija je najavila raspoređivanje specijalnih snaga duž granice sa Ukrajinom, kao i jedinica protivvazdušne odbrane, artiljerije i raketa na zapadu zemlje. Prisustvo bjeloruskih trupa u blizini granice vjerovatno će zadržati ukrajinske trupe u blizini granice, tako da neće moći da se kreću kako bi podržale Donbas”, saopćilo je britansko Ministarstvo odbrane.
Iako je Lukašenko posljednji Putinov saveznik na postsovjetskom prostoru, on je jednako nepredvidiv.
Već sam pisao da Lukašenkov instinkt preživljavanja istovremeno ga gura u suprotnim smjerovima, u pogledu toga koju poziciju da zauzme u Putinovom ratu protiv Ukrajine. Njegova skoro potpuna zavisnost od ruskog diktatora u smislu političkog opstanka prisiljava Lukašenka da podrži Putinov rat. Istovremeno, činjenica da se rat Rusije protiv Ukrajine vodi nije podržan u Bjelorusiji, Zapad uvodi dodatne sankcije za njegovu podršku i zemlja se nalazi u dubljoj međunarodnoj izolaciji, pozivajući Lukašenka da se distancira od sukoba.
Prema britanskim obavještajnim službama, bjeloruski diktator hoda na ivici noža - "vjerovatno balansirajući između podrške ruskoj invaziji i želje da se izbjegne direktno vojno učešće uz rizik od zapadnih sankcija, ukrajinske odmazde i mogućeg nezadovoljstva u bjeloruskoj oružanoj sili."

Biti jedan od rijetkih Putinovih prijatelja skupo je koštalo Bjelorusiju. Bjeloruski premijer Roman Golovčenko je 15. maja rekao da su zapadne sankcije zemlju koštale 16 milijardi dolara i oko 18 milijardi dolara izvoza. "Zbog sankcija blokiran je gotovo sav bjeloruski izvoz u Evropsku uniju i Sjevernu Ameriku", rekao je on.
Razlike koje su se pojavile na samitu ODKB-a u Moskvi pokazuju kako funkcioniraju sankcije Zapada i pritisak na Rusiju i Bjelorusiju. Sam Lukašenko je to očito priznao u svom govoru na samitu, požalivši se na "paklene sankcije" i rekao: "Uz prećutnu saglasnost naših partnera, Bjelorusija i Rusija su oklevetane i izbačene iz međunarodnih organizacija, suprotno svim zakonima međunarodnog prava. "

Vidjevši izolaciju koju Bjelorusija prolazi zbog podržavanja Putinovog rata, cijene podrške koja se kreće od ekonomskih sankcija do isključenja iz međunarodnih sportskih događaja, drugi bivši saveznici Rusije u ODKB-u vjerovatno će dvaput razmisliti prije nego što Kremlju daju makar simboličnu podršku.