23.02.2024.

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

Nakon što je već investirala 50 miliona evra kroz kreditne linije Fonda za zeleni razvoj (GGF), UniCredit Bank Srbija je od njega dobila još jedan zajam jednake visine, namenjen velikim projektima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

GGF, investicioni fond orijentisan na klimatsku akciju i održivi rast kojeg savetuje Finance in Motion, objavio je da UniCredit Bank Srbija od njega dobija strateški zajam od 50 miliona evra. Tim sporazumom se produbljuje saradnja između navedena dva entiteta, kako piše u objavi, u davanju podrške velikim projektima za energiju iz obnovljivih izvora širom zemlje, piše u saopštenju.

Svoje veze jačaju u svetlu plana Vlade Srbije za aukcije električne energije iz obnovljivih odnosa i ambicioznih ciljeva iz nacrta Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana – INEKP, NEKP ili NECP. Usredsređivanjem na projekte solarnih i vetroelektrana, ovo partnerstvo ističe zajedničku posvećenost ubrzavanju energetske tranzicije u zemlji koja se tradicionalno oslanja na ugalj, navode GGF i UniCredit Bank Srbija.

Investicija će doneti godišnju uštedu od 400 gigavat-sati u potrošnji primarne energije

Fond je dodao da očekuje da će nova investicija doneti znatne koristi po životnu sredinu. Prognozira da će rezultovati godišnjom uštedom od 400 gigavat-sati u potrošnji primarne energije uz istovremeno smanjenje emisija ugljen-dioksida za po 132.000 tone.

Oslanjajući se na ekspertizu i tržišnu poziciju koju ima UniCredit Bank Srbija, GGF namerava da ozbiljno doprinese napretku sektora energije iz obnovljivih izvora u regionu

Presudni aspekt navedene pozajmice je u njenoj komponenti tehničke pomoći; njome će biti pružena podrška investitorima u obnovljivu energiju u Srbiji putem tehničke dubinske analize i praćenja izgradnje, naglasio je GGF. Fond je dodao da namerava da, oslanjajući se na ekspertizu i tržišnu poziciju koju ima UniCredit Bank Srbija, ozbiljno doprinese napretku sektora energije iz obnovljivih izvora u regionu.

„Ovim značajnim ulaganjem u UniCredit Bank Srbiju ne samo što izražavamo dodatnu posvećenost pejzažu obnovljive energije u Srbiji, nego i široj viziji održive i energetski nezavisne budućnosti. GGF je ponosan što je uspostavio partnerstvo sa bankom koja ima istaknute dosadašnje rezultate u zelenom finansiranju. Verujemo da će ova saradnja katalizirati znatan napredak u uvođenju energije iz obnovljivih izvora, doprinoseći zelenijem, istrajnijem sektoru energije u Srbiji i šire“, izjavio je predsednik fonda Kristofer Nouls.

Srbija materijalizuje svoju viziju čiste energije

Zasnivanje partnerstva sa ovom bankom dodatno učvršćuje GGF-ovu ključnu ulogu u ostvarivanju vizije Srbije u domenu čiste energije, napomenuo je Borislav Kostadinov, direktor fondova u GGF-ovoj nadležnosti u kompaniji Finance in Motion.

Finansiranje projekata održive energije je od vitalnog značaja za postizanje dugoročne održivosti, kaže predsednik Izvršnog odbora UniCredit Bank Srbije Nikola Vuletić. „Omogućavajući ulaganja u ove projekte ne samo što podstičemo privredni rast, nego i smanjujemo negativni uticaj na životnu sredinu, stvarajući čistiju i zdraviju budućnost za sve. Dosad smo, kroz kreditne linije u saradnji sa GGF-om, investirali više od 50 miliona evra u plasmanima na tržištu Srbije, što je jasan dokaz naše odlične saradnje“, izjavio je.

Fond za zeleni razvoj – Green for Growth Fund ulaže u mere osmišljene da smanje potrošnju energenata i emisije CO2 te da unaprede uštedu materijala. Deluje na 19 tržišta širom Jugoistočne Evrope, zatim na Kavkazu, u Ukrajini, Moldaviji, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi. Projekte za energiju iz obnovljivih izvora, korporativne subjekte i lokalne samouprave finansira neposredno ili posredno odnosno preko odabranih finansijskih institucija.

GGF-ov mehanizam tehničke pomoći TAF maksimizira učinak fondovih investicija podrškom za izgradnju kapaciteta u lokalnim finansijskim institucijama i drugim partnerskim organizacijama.

Finance in Motion upravlja investicijama na globalnom nivou usmerenim ka očuvanju životne sredine i društvenoj dobrobiti. Usredsređen je isključivo na održivi razvoj u privredama i tržištima u fazi razvoja.