Evropska komisija isplatila prvu tranšu nove makrofinancijske pomoći od milijardu eura za Ukrajinu 

Evropska komisija, u ime EU, isplatila je 1. augusta prvu polovinu (500 miliona eura) nove operacije makrofinancijske pomoći (MFA) Ukrajini vrijedne milijardu eura. Druga tranša (još 500 miliona eura) je isplaćena 2. augusta. Odluku o ovom novom paketu MFA donijeli su Evropski parlament i Vijeće 12. jula 2022.
Ovaj dodatni MFA od milijarde eura dio je izvanrednih napora EU, zajedno sa međunarodnom zajednicom, da pomogne Ukrajini da odgovori na svoje neposredne finansijske potrebe nakon neizazvane i neopravdane agresije Rusije. To je prvi dio iznimnog paketa MFA do devet milijardi eura najavljenog u saopćenju Komisije od 18. maja 2022. i odobrenog od strane Evropskog vijeća od 23. do 24. juna 2022. Njime se daje dodatna podrška pomoći koju je EU već pružila, uključujući Hitni MFA zajam od 1,2 milijarde eura isplaćen u prvoj polovini godine. Uzeti zajedno, dva dijela programa dovode ukupnu MFA podršku Ukrajini od početka rata do 2,2 milijarde eura.

Sredstva MFA stavljena su na raspolaganje Ukrajini u obliku dugoročnih zajmova pod povoljnim uvjetima. Pomoć podupire makroekonomsku stabilnost i opću otpornost Ukrajine u kontekstu ruske vojne agresije i privrednih izazova koji iz toga proizlaze. U daljnjem izrazu solidarnosti, budžet EU će pokriti troškove kamata na ovaj zajam. Kao i za sve prethodne zajmove MFA, Komisija posuđuje sredstva na međunarodnim tržištima kapitala i sredstva pod istim uvjetima prenosi u Ukrajinu. Ovaj zajam Ukrajini podržan je sa 70 posto vrijednosti izdvojene iz budžeta EU-a.
Ova finansijska pomoć dolazi kao dodatak do sada neviđenoj podršci koju je EU pružila, posebno humanitarnoj, razvojnoj i obrambenoj pomoći, suspenziji svih uvoznih carina na ukrajinski izvoz na godinu dana ili drugim inicijativama solidarnosti, npr. rješavanje uskih grla u prometu kako bi se mogao osigurati izvoz, posebno žitarica.
Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik za privredu koja radi za ljude, rekao je: „Ova isplata od milijardu eura prvi je dio našeg paketa makrofinansijske pomoći od devet milijardi eura za pomoć Ukrajini u ispunjavanju njenih hitnih finansijskih potreba uzrokovanih brutalnim ratom u Rusiji. Istovremeno, blisko sarađujemo sa državama članicama EU i našim međunarodnim partnerima na narednim koracima za dugoročnu obnovu Ukrajine. EU će pružiti svu političku, finansijsku, vojnu i humanitarnu podršku potrebnu za pomoć Ukrajini i njenom narodu u suočavanju sa kontinuiranom nezakonitom agresijom Rusije – koliko god bude potrebno.”

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, rekao je: “Naša podrška Ukrajini je nepokolebljiva. Nastavit ćemo podupirati ukrajinski narod - politički, finansijski i vojnim sredstvima - u suočavanju sa nedaćama i izazovima uzrokovanim agresijom Rusije. Ukrajina odlučno i dostojanstveno brani svoj suverenitet i pravo na postojanje. EU stoji uz Ukrajinu u tim nastojanjima i nastavit će to činiti”.
Johannes Hahn, povjerenik za budžet i administraciju, rekao je: „Komisijska brza isplata prve tranše posebnog MFA zajma od milijardu eura pokazuje nepokolebljivu solidarnost EU-a s Ukrajinom i njenim narodom. Budžet EU igra glavnu ulogu u toj solidarnosti podupirući ta sredstva sa 70 posto njihove vrijednosti i pokrivajući troškove kamata ovog zajma. Još jedan primjer da budžet EU donosi pomoć i našim partnerima u vrijeme krize.”

Paolo Gentiloni, povjerenik za privredu, rekao je: „Ovom isplatom Evropska komisija nastavlja podupirati Ukrajinu u jačanju njenih javnih finansija. Suočena sa neumoljivom i brutalnom agresijom Rusije, EU mora ostati nepokolebljiva u svojoj solidarnosti s ukrajinskim narodom. U toku je rad na prijedlogu za drugi dio ove iznimne makrofinansijske pomoći, kako je najavljeno u maju i odobreno od strane Evropskog vijeća.”
EU je već pružilao značajnu pomoć Ukrajini posljednjih godina u okviru svog programa MFA. Od 2014. EU je osigurla više od pet milijardi eura Ukrajini kroz pet MFA programa za podršku provedbi opsežnog programa reformi u područjima kao što su borba protiv korupcije, nezsavisni pravosudni sistem, vladavina prava i poboljšanje poslovne klime . Osim toga, ranije ove godine Komisija je odobrila hitni zajam MFP-a od 1,2 milijarde eura, za koji je Komisija prikupila sredstva u dva privatna plasmana u prvoj polovini 2022. Komisija je 18. maja iznijela planove u Komunikaciji za EU trenutni odgovor za rješavanje ukrajinskog nedostatka finansiranja, kao i dugoročni okvir obnove. Odbor EIB-a, banke EU-a, odobrio je 25. juna finansijsku pomoć od 1,59 milijardi eura, podržanu garancijama iz budžeta EU-a, za pomoć Ukrajini u popravku najbitnije oštećene infrastrukture i nastavku kritično važnih projekata koji se bave hitnim potrebama ukrajinskog naroda.
Kako bi finansirala MFA, Komisija se zadužuje na tržištima kapitala u ime EU-a, paralelno sa svojim drugim programima, prije svega NextGenerationEU i SURE. Moguće zaduživanje Ukrajine predviđeno je u planu finansiranja Komisije za drugu polovinu 2022. Više informacija o pomoći koju je EU pružio Ukrajini od početka ruskog agresorskog rata dostupno je na internetu.

Operacije makrofinansijske pomoći (MFA) dio su šireg angažmana EU-a sa susjednim zemljama i zamišljene su kao važan instrument EU-a za odgovor na krize. Dostupni su zemljama u susjedstvu EU-a koje imaju ozbiljne probleme s platnim bilansom. Uz MFA, EU podržava Ukrajinu kroz nekoliko drugih instrumenata, uključujući humanitarnu pomoć, podršku budžetu, tematske programe te tehničku pomoć i mogućnosti spajanja za podršku ulaganjima.