EU zadržava visok nivo povjerenja u zemljama istočnih partnera, pokazuju istraživanja javnog mnijenja

Građani širom regiona Istočnog partnerstva imaju uglavnom pozitivnu sliku o Evropskoj uniji, koja se poboljšava u većini njih, a EU se smatra međunarodnom organizacijom kojoj se najviše veruje u svih šest zemalja regiona. Građani svih zemalja, osim Bjelorusije, u većini smatraju da njihova zemlja ima dobre odnose sa EU. Ovo su samo neki od rezultata godišnjeg istraživanja javnog mnjenja u Armeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Republici Moldaviji i Ukrajini za 2023. – koje je proveo EU NEIGHBORS EAST, najveći regionalni komunikacijski program EU.
Istraživanja su provedena u februaru 2023. godine, u direktnim intervjuima u Armeniji, Azerbejdžanu, Gruziji i Moldaviji. U Ukrajini su obavljeni kompjuterski potpomognuti telefonski intervjui, dok je u Bjelorusiji korištena online panel anketa.
 
Armenija
Šezdeset posto Armena vjeruje Evropskoj uniji, više nego bilo kojoj drugoj međunarodnoj instituciji i 17 posto više nego prije dvije godine, dok skoro tri četvrtine ispitanih (74 posto) smatra da su odnosi između EU i Armenije dobri. Ovogodišnje istraživanje je, također, pokazalo da je 69 posto Armena bilo svjesno finansijske podrške EU njihovoj zemlji (u poređenju sa 62 posto u 2016.). Većina (82 posto) bila je upoznata da EU ima delegaciju u Armeniji.
Azerbejdžan
Većina građana Azerbejdžana (61 posto) ima pozitivnu sliku o Evropskoj uniji, što 13 posto više u odnosu na prošlogodišnjih 48 posto i daleko najviše od početka istraživanja 2016. godine, kada je samo 27 posto ispitanih imalo pozitivnu sliku o Evropskoj uniji. EU. Više ljudi nego ikada smatra da njihova zemlja ima dobre odnose sa EU – 80  posto ove godine u poređenju sa 71 posto kada su istraživanja počela 2016.
Bjelorusija
Dvostruko više Bjelorusa ima pozitivnu sliku o Evropskoj uniji (33 posto) od onih koji EU vide u negativnom svjetlu (16 posto). Istraživanje iz 2023. je pokazalo da nešto više od polovine (51 posto) bjeloruskih građana zna vrlo ili prilično dobro o čemu se radi u EU, te da je 80 posto onih koji su čuli za EU zainteresirano da sazna više, posebno o njenim odnosima sa Bjelorusijom (49 posto).
 
Gruzija
 
Ogromna većina Gruzijaca (84 posto) smatra da njihova zemlja ima dobre odnose sa Evropskom unijom, devet posto više nego 2016. godine, kada su istraživanja počela. Svijest o finansijskoj podršci EU Gruziji je dramatično porasla i iznosi 82 posto ove godine u poređenju sa samo 60 posto u 2016. EU je i dalje međunarodna institucija kojoj se najviše vjeruje među Gruzijcima (78 posto).
Moldavija
Moldavci imaju sve bolji mišljenje o Evropskoj uniji (62 posto), ukazujući na dobre odnose između svoje zemlje i EU (78 posto) i vjeruju EU više nego bilo kada u posljednjih osam godina (63 posto), prema u godišnjem istraživanju za 2023. godinu. Građani Moldavije su veoma svjesni finansijske podrške EU njihovoj zemlji (81 posto, a a više od polovine smatra da je ta podrška djelotvorna.  
Ukrajina
Devedeset i šest posto Ukrajinaca kaže da njihova zemlja ima dobre odnose s Evropskom unijom, što je za 31 poen više u odnosu na 2021. godinu. Najnovija anketa je, također, pokazala da 95 posto građana zna da EU pruža Ukrajini podršku od početka rata, pri čemu većina njih (85 posto) smatra da je efikasan. Gotovo tri četvrtine (72 posto) Ukrajinaca ima pozitivnu sliku o EU, što je najveći zabilježeni postotak od početka istraživanja 2016. godine, kada je samo 49 posto imalo pozitivan imidž.