EU počinje isporuku više od 90 terenskih kamiona za podršku Oružanim snagama Ukrajine

EU je počela isporučivati više od 90 terenskih kamiona Oružanim snagama Ukrajine u okviru Evropskog mirovnog fonda. Kamioni će podržavati medicinske, inžinjerijske i logističke jedinice ukrajinskih oružanih snaga.
Isporuka se sastoji od medicinske opreme (uključujući terensku bolnicu), inženjerske opreme (uključujući alate za deminiranje), predmeta za logističke jedinice (uključujući kamione i drugu imovinu) i opreme za poboljšanje sposobnosti cyber odbrane.
Logistička oprema dio je šire mjere pomoći vrijedne 31 milion eura usvojene 2. decembra za podršku Ukrajini. Ova inicijativa ima za cilj poboljšanje ukupne otpornosti Ukrajine i pomoć u jačanju kapaciteta njenih Oružanih snaga. Provedba mjere pomoći počela je ranije ove godine pružanjem pomoći ukrajinskim medicinskim i inžinjerijskim jedinicama.
European Peace Facility (EPF) stvorena je u martu 2021. godine kako bi se proširila sposobnost EU da pruži sigurnost svojim građanima i partnerima. Omogućava EU da pruži sve vrste opreme i infrastrukture oružanim snagama partnera EU, u skladu sa međunarodnim pravom o ljudskim pravima i međunarodnim humanitarnim pravom
EPF je vanbudžetski instrument koji ima za cilj jačanje sposobnosti Unije da spriječi sukobe, izgradi mir i ojača međunarodnu sigurnost, omogućavajući finansiranje operativnih akcija u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (CFSP) u oblastima vojske i odbrane.
EPF zamjenjuje i proširuje Athena Mechanism i African Peace Facility. Ima finansijsku gornju granicu od pet milijardi eura (prema cijenama iz 2018.) za period 2021-2027. Doprinosi država članica određuju se na osnovu ključa raspodjele bruto nacionalnog dohotka (BND).