EU će do kraja marta obučiti više od 11.000 ukrajinskih vojnika

Do kraja marta, Misija vojne pomoći Evropske unije (EUMAM Ukrajina) obučavat će više od 11.000 ukrajinskih vojnika, a do kraja godine raj broj će biti 30.000 vojnika, rekao je visoki predstavnik EU Josep Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka Vijeća EU za odbranu u Štokholmu.
Prema Borrellovim riječima, sve države članice su zadovoljne rezultatima postignutim ovom misijom obuke i "posvećene su da učine više, posebno sada kada borbeni tenkovi stižu u Ukrajinu i posade ovih borbenih tenkova moraju proći odgovarajuće obuke".
Borrell je ministrima odbrane EU predložio pristup zasnovan na tri stuba koji se međusobno nadopunjuju.
Prvo je predložio novi paket podrške od milijarde eura kroz Evropski fond za mir (EPF). Prema Borrellovim riječima, ovaj paket bi pomogao da se nadoknadi trenutna isporuka municije, koja mora doći iz nacionalnih zaliha.
Drugo, Borrell je rekao da EU treba koordinirati zajednički paket zahtjeva od industrije kako bi ponovo nabavila municiju 155 mm preko Evropske agencije za odbranu.  Visoki predstavnik EU je predložio još milijardu eura za te svrhe.
Evropska odbrambena agencija (EDA), koja je nastala Lisabonskim ugovorom i zadužena je za nabavku ove vrste opreme kroz zajedničke nabavku, predstavila je projekat za tu svrhu i za te namjene mogu koristiti brzu proceduru kako bi se osiguralo što brže djelovanje.  
“Ako u ovom projektu budemo zajedno, možemo smanjiti ne samo jedinične cijene, već možemo smanjiti i vrijeme isporuke”, rekao je Borrell.
Treći stub koji je predložio Borrell uključuje povećanje kapaciteta evropske odbrambene industrije da zadovolji ogromnu potražnju vojski, zemalja članica EU.
Borel je dodao da je "postojao opći dogovor o ovoj proceduri, ali da postoje pitanja na koja treba dati odgovore". Istovremeno, ministri su se složili „o cilju, a to je podrška Ukrajini, što je više moguće i što je brže moguće“.