EBRD podržava dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu

Zajam od 18 miliona evra za finansiranje dekarbonizacije daljinskog grejanja u Kragujevcu Projekat će pomoći da se značajno poboljša kvalitet vazduha u četvrtom po veličini srpskom gradu Dodatni rad na uvođenju obnovljivih izvora u sistem grejanja u Kragujevcu će se nastaviti

Kragujevac, četvrti po veličini grad u Srbiji, napravit će veliki napredak u smanjenju korištenja uglja, zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 18 miliona evra za dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja.

 

Kreditom EBRD-a finansiraće se razgradnja kotlova na ugalj u gradskom sistemu daljinskog grejanja, postavljanje novih kotlova na prirodni gas i sanacija otvorenog odlagališta pepela. Finansiranje će biti dopunjeno tehničkom podrškom kompaniji za daljinsko grejanje kako bi se pomoglo dalja dekarbonizacija snabdevanja toplotom i uvođenje obnovljivih izvora energije.

 

U koordinaciji sa Evropskom unijom, EBRD će takođe podržati Srbiju u pripremi nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Planom će se definiratii ciljevi za smanjenje emisija, povećanje energetske efikasnosti i povećanje udela obnovljivih izvora energije do 2030. godine.

 

Matteo Colangeli, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan i šef Kancelarije u Srbiji, rekao je: „Drago nam je što podržavamo Srbiju u napretku prema njenim zelenim ciljevima, posebno u sektoru daljinskog grejanja. EBRD sarađuje sa Vladom na razvoju projekata koji vode ka dekarbonizaciji i uvođenju obnovljivih izvora u sisteme daljinskog grejanja i nadamo se da će Kragujevac biti među prvima od mnogih gradova u Srbiji koji su postigli ove ciljeve. Novi projekt bavi se hitnim pitanjem zagađenja vazduha i očekujemo da će utrti put ka zelenijoj i zdravijoj budućnosti grada. "

 

Kragujevac bilježi vrlo loš kvalitet vazduha, a gradski sistem daljinskog grejanja jedan je od glavnih izvora zagađenja. Neefikasni i zastareli kotlovi na ugalj nalaze se u blizini centra grada i uzrokuju ozbiljnu štetu okolini. Zagađenje vazduha dodatno pogoršava nepokriveno odlagalište pepela, koje ne samo da emituje čestice pepela u vazduhu, već zagađuje tlo i podzemne vode.

 

Kredit EBRD pomoći će u potpunosti eliminisati ugalj iz kragujevačkog sistema daljinskog grejanja zamenom kotlova na nove kotlove za toplu vodu na prirodni gas koji su u skladu sa EU standardima i sanacijom mesta odlaganja pepela. Očekuje se da će ovo imati ogromne koristi za okoliš, uključujući smanjenje emisije ugljen dioksida u sistemu grejanja za 66 posto, sumpornog dioksida za 100 posto,

azotnog oksida za 89 posto i čestica za 100 posto, uz uštedu vode od 55 posto. Novi kotlovi će zaustaviti proizvodnju pepela i troske i s tim povezano zagađenje vode.

 

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do danas uložila više od 6,6 milijardi evra u 286 projekata u zemlji. EBRD se fokusira na podršku razvoju privatnog sektora, unapređenju javnih komunalnih usluga i tranziciji ka zelenoj ekonomiji.