10.02.2024.

EBRD i Citi Ukraine potpisale revolving kredit u ukrajinskoj valuti za podršku klijentima u Ukrajini

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Citi Ukraine potpisali su revolving kredit od 100 miliona dolara u ukrajinskoj grivni, kako bi povećali dostupnost nacionalne valute lokalnim preduzećima pogođenim ratom. Ovo je najveći projekat te vrste u grivnama, potpisan do danas između dvije institucije.
Ovaj instrument omogućava EBRD-u da osigura pristup likvidnosti u grivnama i osigura kredite u lokalnoj valuti, kako direktno, tako i preko domaćih finansijskih posrednika, postojećim i potencijalnim klijentima u Ukrajini. Sredstva će se koristiti za podršku njihovoj likvidnosti, kratkoročnim obrtnim kapitalom i potrebama za trgovinskim finansiranjem, uz ograničavanje rizika vezanih za razmjenu valuta.
U proteklih 10 godina EBRD je sve više radila sa domaćim učesnicima u regijama u kojima djeluje kako bi poboljšala pristup Banke lokalnoj valuti i podržala razvoj domaćih finansijskih tržišta. Novi projekat koji će se realizirati u grivnama dobrodošao je dodatak EBRD-ovom kompletu alata u lokalnoj valuti u Ukrajini.
Matteo Patrone, generalni direktor EBRD-a za Istočnu Evropu i Kavkaz, rekao je: „Zadovoljstvo nam je što nastavljamo našu snažnu saradnju sa Citi Ukraine. EBRD je rasporedila 3,8 milijardi eura u ratnu Ukrajinu od početka ruske invazije u punom obimu, a očekujemo da ćemo zadržati slične nivoe ulaganja i dalje. Ovaj novi objekat će nam pomoći da osiguramo nastavak naših nastojanja da zadovoljavamo potrebe za finansiranjem u lokalnoj valuti ukrajinskog privatnog sektora. Ovo je posebno važno u ovom vremenu ekonomske neizvjesnosti.”
Ova konkretna saradnja između EBRD-a i Citi Ukraine označava Citi-jevu inauguralnu transakciju svoje inicijative rješenja za finansiranje u lokalnoj valuti za razvojne finansijske institucije. Kroz ovu inicijativu, Citi ima za cilj olakšati mobilizaciju kapitala u lokalnim valutama, kako bi pružio finansijsku stabilnost smanjenjem rizika, usklađivanjem sa odgovornim bankarskim praksama i osnaživanjem lokalnih zajmoprimaca da sa većim povjerenjem upravljaju svojim finansijskim obavezama.

Alexander McWhorter, službenik Citi u Ukrajini, Citi Country Officer, prokomentirao je ovu prekretnicu: „Otkad je izbio rat, u Citiju radimo na podršci ukrajinskoj zajednici i ekonomiji. Saradnja sa EBRD je još jedan korak ka oisguranju više kapitala i finansijskih rešenja za zainteresirane strane uključene u obnovu Ukrajine.”
EBRD i Citi su u potpunosti posvećeni podršci Ukrajini, kako bi pomogli u osiguranju značajnih i održivih investicija u njenu realnu ekonomiju, jačajući otpornost zemlje pred ruskim ratom protiv Ukrajine.
Tokom poslednjih 30 godina, EBRD je bio najveći institucionalni investitor u zemlji, sa kumulativnim ulaganjem od više od 18 milijardi eura u više od 500 projekata. Od početka ruskog rata protiv Ukrajine, Banka je u realnu ekonomiju Ukrajine uložila rekordnih 3,8 milijardi eura.
Citi Ukraine (JSC Citibank) je podružnica u 100-postotnom vlasništvu Citibank N.A. Prisutna je u Ukrajini više od 25 godina, opslužuje više od 500 multinacionalnih kompanija i velikih ukrajinskih korporacija, kao i neke javne institucije  i  klijente srednje veličine.