02.09.2023.

EBRD i Addiko banka Banja Luka jačaju saradnju za podršku malim preduzećima

EBRD jača saradnju sa Addiko bankom a.d. Banja Luka u Bosni i Hercegovini odobravanjem kredita od PET miliona eura za dalje kreditiranje malih i srednjih preduzeća (MSP). Ovo je treći zajam koji EBRD odobrava Addiko banci Banja Luka, kao podršku kreditnim operacijama partnerske banke za mala i srednja preduzeća u zemlji. Investicija EBRD-a podržat će rast i razvoj lokalnih malih poduzeća povećanjem njihovog pristupa finansiranju preko Addiko banka Banja Luka.
MSP su glavni izvor zapošljavanja u privatnom sektoru i daju veliki doprinos privredi u Bosni i Hercegovini. Međutim, izvori srednjoročnog finansiranja za mala i srednja preduzeća ostaju ograničeni, ometajući rast privatnog sektora. Kako bi se suočila sa ovim izazovom, Addiko banka Banja Luka će se fokusirati na proširenje svog portfolija za mala i srednja preduzeća, fokusirajući se posebno na nedovoljno uslužna preduzeća u regijama izvan Banja Luke.
Kao dio saradnje, EBRD i Addiko grupa će pokrenuti Poslovnu akademiju za korisnike malih i srednjih preduzeća širom Bosne i Hercegovine, pružajući znanje i iskustvo u oblastima kao što su uspješno upravljanje, finansijsko izvještavanje, digitalna transformacija i ESG razmatranja uz snažno učešće žena poduzetnica.
: „Nastavak uspješne saradnje sa Addiko banka Banja Luka  je veoma važno za strateški razvoj sektora malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini. Posebno nam je drago što mala i srednja preduzeća neće imati koristi samo od poboljšanog pristupa finansijama, već i od nove platforme za učenje koja im može pomoći da steknu nove upravljačke vještine za konkurentnije globalno tržište", kazala je Manuela Naessl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.  
 
EBRD je do danas uložila više od tri milijarde eura kroz 216 projekata u Bosni i Hercegovini.