Da li je Rusija spremna za dugi rat?

Sve češće se provlači poruka da se Rusi spremaju za "dugi rat". Godinu, dvije ili više...
Ali dozvolite da podsjetimo na citat Harolda Inisa, kanadskog ekonomiste i istoričara: "Nijedan rat ne može dugo trajati, ako nije podstaknut nekom vrstom ekonomske osnove. Nijedna ekonomija nije dovoljna ako je rat poremeti."
Evo ga. U nastavku sumiramo glavne vijesti o ekonomiji Rusije od početka godine:  
 
1. Ruski prihodi od izvoza nafte i gasa pali su za 38 posto u januaru na 18,5 milijardi dolara.
 
2. Proizvodnja gasa u Rusiji pala je za 11 posto u januaru. Stručnjaci to povezuju sa uvođenjem sankcionija.
 
3. Ruske zarade od izvoza nafte i gasa gotovo su se prepolovile u februaru, piše Bloomberg.
U odnosu na prošlu godinu prihodi budžeta Ruske Federacije od nafte manji su za 48 posto, a od gasa za 42 posto.
 
4. U Evropskoj uniji je potrošnja od augusta do januara bila 19 posto niža u odnosu na prosjek za prethodnih pet godina, prema podacima Eurostata.
 
5. Istovremeno, 80 posto uvoza ruskog gasa u Evropu kompenzirano je isporukama iz SAD i Norveške, - izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Leyen.
 
6. Ruski biznis ima problema sa plaćanjem poreza. Tako su dugovi ruskih kompaniju za 2022. povećani za čak 20 posto, a dugovi za PDV za čak 40 posto.  
 
7. Budžet Ruske Federacije suočava se sa ozbiljnim deficitom:
 
— Rashodi su povećani za 51,5 posto.
 
— Prihodi su pali za 24 posto.
 
 
Najviše su pali prihodi od nafte i gasa (za 46 posto). Budžetski deficit je sada dostigao 2,5 triliona rubalja.
 
8. Naplata PDV-a u januaru pala je za 44 posto, a izvozne takse za carinarnice su gotovo utrostručene. Time se stvara rupa u budžetu, a da bi je zatvorili moraju tražiti nove izvore prihoda, neće biti dovoljan "dobrovoljni" doprinos od poslovanje kompanija.
 
9. Ruski budžetski deficit dostigao je 34 milijarde dolara.
 
10. SAD i njihovi saveznici zamrznuli su imovinu ruskih oligarha pod sankcijama, u ukupnom iznosu od oko 58 milijardi dolara, izvještava Ministarstvo finansija SAD.
 
11. Belgija je zamrznula najviše ruske imovine od svih zemalja EU — ukupno 58 milijardi eura, piše The Bruxelles.
 
12. Vlada SAD je već uvela sankcije protiv 80 posto ruskog bankarskog sektora. Oko 2.400 fizičkih i pravnih lica podvrgnuto je američkim ograničenjima od početka rata u Ukrajini.  
 
13. Rusi počinju sve više štediti na kupovini. Tako je prodaja elektronike pala za 32-40 posto u novcu i za 11 do 12 posto u broju aparata na početku 2023. godine.
 
14. Turska je zaustavila tranzit sankcionisane robe u Rusiju. Carinski sistem blokira njihovu registraciju.
 
15. Rusko dizel gorivo košta oko 35 dolara po barelu manje u Evropi od neruskog dizel goriva.
 
16. Međunarodne rezerve Ruske Federacije iznosile su 574,247 milijardi dolara od 1. marta. Smanjene su za 3,82 posto ili 22,788 milijardi dolara tokom mjeseca.
 
17. Još jedan udarac za ruski budžet — cijena mineralnih đubriva je pala za 25 do 30 posto u odnosu na maksimalnu cijenu.
 
18. Sankcije su unazadile promet maloprodaje u Rusiji prije više od 10 godina, piše Bloomberg pozivajući se na stručnjake.
 
19. Agencija Moody's predviđa pad ruskog BDP-a od tri posto u 2023. godini.
 
Ovo je kratka lista ekonomskih vijesti iz Rusije.
 
Veliki su problemi u automobilskoj, avionskoj i raketnoj industriji. Zamrznuto je 300 milijardi dolara rezervi Centralne banke Rusije. Oligarsi Ruske Federacije već su izgubili više od 90 milijardi dolara Prema procjenama UIF-a, a do kraja godine budžetski deficit će pojesti 100 posto rezervi Fonda nacionalnog blagostanja Ruske Federacije, čija je imovina oko šest triliona.
No, sudeći po energetskom tržištu (cijena resursa, obim izvoza), novac fonda može ponestati već na ljeto. Naravno, počet će doštampavati novac (to već rade), kurs dolara u Ruskoj Federaciji se već približava 80 rubalja, ali po ovom kursu će biti najmanje 120 do kraja godine, a nije iskuljučeno da poraste na 200 rubalja.
U ovoj vojnoj kampanji, Ruska Federacija nema dovoljno finansijskih sredstava.
Ponestaje zaliha starih projektila, a novi projektili već vrijede 500 miliona dolara u stvarnom novcu (imajte na umu da je učestalost povećana sa 12 do 15 dana na mjesec dana). Rusi nisu spremni za dugi rat.