Čakovec otvara centar za beskućnike

Grad Čakovec je obavijestio da je novoizgrađeni PrInOs centar – koji će pružati smještaj beskućnicima u Međimurskoj županiji – spreman primiti svoje prve stanare.

Objekat je prošao sve tehničke preglede i može otvoriti vrata ne samo onima koji su beskućnici, već i drugim ugroženim građanima, poput starijih.
U priopćenju Grada Čakovca poručuju da centar ima pet stambenih jedinica koje mogu primiti ukupno 20 osoba.
Pomaganje pojedincima da postanu nezavisni
Centar neće nuditi trajno sklonište i smještaj, omogućit će onima kojima je to potrebno da u njemu žive nekoliko mjeseci i pristup raznim uslugama tokom boravka. Na taj način će im pružiti priliku da postanu samostalniji i, na kraju, napuste centar.
Drugim riječima, djelovat će kao odskočna daska koja, naprimjer, može olakšati pojedincima da nađu posao i povrate kontrolu nad svojim životima. Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini komentirala je to prilikom izgradnje centra u prosincu, rekavši da se ljudi koji nemaju zadovoljene osnovne potrebe moraju osloniti na pomoć drugih.
Prema podacima, projekt je vrijedan 14 milijuna kuna (više od 1,8 milijuna eura) i u potpunosti je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Operativnog programa (OP) Konkurentnost i kohezija.
Općina i ostale jedinice lokalne samouprave u narednih nekoliko dana potpisat će sa Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec ugovor o financiranju projekta za daljnje rješavanje problema beskućnika u regiji.
Osnivanjem ovog objekta Čakovec se pridružuje ostalim gradovima EU u radu na iskorijenjivanju beskućništva i poboljšanju života ugroženih građana.