Butković dodijelio ugovore za obnovu dalmatinskih luka vrijedne 48 milijuna kuna

MINISTAR mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u Luci Gaženica u Zadru dodijelio 45 ugovora za gradnju i rekonstrukciju luka na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, vrijedne ukupno 47.7 milijuna kuna.

Ugovorima će se financirati gradnja, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenima za javni promet, potom modernizacija, obnova i gradnja ribarske infrastrukture kao i sanacija i rekonstrukcija pomorskog dobra u općoj upotrebi.

"Nastavak velikog investicijskog ciklusa"

Ugovori i sporazumi dodijeljeni su ravnateljima županijskih lučkih uprava Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, za 13 projekata na području luke Drage-Dugovača, lučice Plemići, luke Pag, Sv. Filip i Jakov i Sukošan na području Zadarske županije, u lukama Vrnaža i Bilice u Šibensko-kninskoj županiji, luke Kaštel Stari i Makarska u Splitsko-dalmatinskoj županiji te luke Račišće, Drače, Cavtat i Trpanj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sredstva za sanacije plaža, odnosno, pomorskog dobra dodijeljena su gradovima Zadru, Pagu, Vodicama, Skradinu i Šibeniku te općinama Ražanac, Jasenice, Bibinje, Pašman, Preko, Posedarje, Sukošan, Novigrad, Kolan, Privlaka, Povljana, Sveti Filip i Jakov, Starigrad, Pakoštane, Ninu, Kali, Rogoznica, Murter-Kornati, Tribunj, Pirovac, Podstrana, Sućuraj, Podgora, Cavtat, Vela Luka i Orebić.

"Riječ je nastavku velikog investicijskog ciklusa ulaganja u luke i rive. Zemlja smo koja živi od mora i okrenuta moru, pa je dobro što od 25 milijardi kuna ulaganja u prometnom sektoru, velik dio ide u projekte obnove luka, riva i lukobrana", rekao je Butković nakon dodjele ugovora.

 105 milijuna kuna za luke i rive

Dodao je kako ulaganja u luke i lučku infrastrukturu, obnovu riva i lukobrana na cijelom Jadranu iznose oko dvije milijarde kuna, 2016. godine to je bilo 25, a ove godine 105 milijuna kuna.

Prije dodjele ugovora u Gaženici, Butković je u Tkonu na Pašmanu obišao nadograđeno trajektno pristanište koje je pristajanjem trajekta na liniji Biograd - Tkon, danas i službeno otvoreno.

Nova trajektna luka u Tkonu projekt je Županijske lučke uprave Zadar, prvi od 28 projekata unapređenja lučke infrastrukture u Hrvatskoj koji su financirani bespovratnim sredstvima Europske unije.

Ukupna vrijednost projekta je 32.6 milijuna kuna, od čega je 27.7 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Luka Tkon je po broju prevezenih putnika (500.000) deveta u Republici Hrvatskoj, dok je 11. po broju prevezenih vozila (120.000), odnosno druga po ostvarenom prijevozu putnika i vozila u Zadarskoj županiji.