29.03.2023.

Armenija: EU dodijelila 300.000 eura Ijevanu za implementaciju kulturne strategije 

Armenski grad Ijevan pobijedio je na konkursu za projekte EU4Culture i od Evropske unije će dobiti grant do 300.000 eura za implementaciju Gradske strategije kulturnog razvoja. Zvanično predstavljanje projekta održano je u Ijevanu.
Strategija ima za cilj  unaprijediti kulturnu infrastrukturu kroz kontinuirane kreativne aktivnosti, osigurati raznolik kulturni život usko povezan sa ekonomskim razvojem, doprinijeti očuvanju historijskog i kulturnog naslijeđa, unaprijediti kapacitete kulturnog razvoja i efikasno upravljati kulturnim sektorom. Strateški pristupi predstavljeni su javnosti Ijevana, a strategija je odobrena od strane Vijeća zajednice.
Događaju predstavljanja prisustvovali su Andrea Wiktorin, ambasadorka Delegacije EU u Armeniji, Vache Terteryan, prvi zamjenik ministra IKT, Artur Martirosyan, zamjenik ministra ESCS, Hayk Ghalumyan, guverner Tavuša, Natia Micheladze-Bakhsoliani, šef Goethe-a -Zentrum-Eriwan, Anatoly Beifert, šef projekta EU4Culture i Artur Chagharyan, šef zajednice Ijevan.
Projekat općine Ijevan „MI SMO NAŠE PLANINE“ realizovat će se 2023-2024. Glavni pristupi projekta su decentralizirani kulturni razvoj i fokus na Ijevan, kao i razvoj kreativnog i proaktivnog razmišljanja među stanovnicima zajednice. Opći cilj projekta je izgradnja čvrstog i kooperativnog kulturnog polja u široj zajednici Ijevana, kroz promociju razvoja kulturne ekonomije i očuvanja kulturnog nasljeđa.
Prva komponenta projekta – upravljanje kulturnim sektorom – bit će unaprijeđena povećanjem vidljivosti i prepoznatljivosti ijevanske kulturne baštine kroz intenzivnu komunikaciju i brendiranje, izvršit će se inventarizacija/mapiranje materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara Ijevana, a kontinuirana obuka u oblasti kulturnog menadžmenta će se osigurati kroz posjete i razmjenu iskustava sa partnerskim zajednicama i zajedničke inicijative.
Druga komponenta projekta – aktivni kulturni i privredni život – promovirat će se kroz lokalne kreativne kulturne inicijative. Mali grantovi će biti dodijeljeni za podsticanje kolaborativnog i kreativnog kulturnog sektora i očuvanje kulturnog naslijeđa. Bit će to zajedničke inicijative predstavnika biznisa, civilnog društva i pojedinaca koji će biti obučeni i prezentirati svoje ideje u formatu „Davanje ideja – dobijanje ideja“.
Treća komponenta projekta – kooperativni ekonomski razvoj zasnovan na kulturi – bit će promovirana održavanjem godišnjih kulturnih festivala.
Općina Ijevan će projekat realizirati u saradnji sa Fondacijom za održivi razvoj „Urban”.
EU4Culture projekat finansira Evropska unija za podršku kulturi i kreativnom sektoru sa posebnim fokusom na manje gradove i mjesta u zemljama Istočnog partnerstva. Projekat implementiraju Goethe Institut (kao voditelj), Češki centri, Danski kulturni institut i Institut Français de Géorgie.