Aktivisti za ljudska prava pozivaju međunarodne organizacije da zaštite Ukrajince od otmica i pogubljenja na teritorijama koje je okupirala Rusija

Okupatori nastavljaju da zastrašuju lokalno stanovništvo koje se protivi ruskoj invaziji.

Javni aktivisti i aktivisti za ljudska prava pozivaju međunarodne organizacije da zaštite Ukrajince od otmica i pogubljenja u gradovima i mjestima pod ruskom okupacijom, navodi se u saopćenju Centra za ljudska prava ZMINA.

„Mi, predstavnici ukrajinskih organizacija, apelujemo na međunarodnu zajednicu u vezi s otmicama i pogubljenjima ukrajinskih aktivista, branitelja ljudskih prava, volontera, novinara, službenika lokalne uprave koji žive u Donjecku, Zaporožju, Kijevu, Lugansku i Hersonskoj oblasti, koje je djelimično okupirala ruska vojska“, navodi se u poruci.

Aktivisti podsjećaju da je rat Rusije protiv Ukrajine već rezultirao hiljadama civilnih žrtava. Kao rezultat neprijateljstava, dio naselja došao je pod privremenu kontrolu ruskih trupa. Međutim, ljudi pružaju otpor okupatorima pa se nastavlja zastrašivanje lokalnog stanovništva.

Tokom protekle sedmice zabilježena su hapšenja ukrajinskih aktivista, volontera, novinara i zvaničnika lokalnih vlasti u Gostomelu, Hersonu, Berdjansku, Melitopolju, Volnovakhi, Novoj Kahovki i drugim naseljima pod ruskom okupacijom, kao i slučajevi ubistava urkajinskih aktivista“, naglasili su aktivisti za ljudska prava.

Na primjer, 7. marta se saznalo da je ruska vojska ubila gradonačelnika Gostomela Jurija Prilipka i još dvojicu volontera, Ruslana Karpenka i Ivana Zorju, dok su dijelili humanitarnu pomoć.

Najmanje tri osobe su otete u Melitopolju, uključujući gradonačelnika Ivana Fedorova 11. marta, aktivistkinju Olgu Gajsumovu 12. marta i Serhija Prijmu, predsjednika Okružnog vijeća, 13. marta.

Aktivista Serhiy Tsygipa nestao je u Novoj Kahovki 12. marta, a lokalni novinar Oleh Baturin te večeri je nestao u susjednoj Kahovki.

U gradu Dnjeprorudnom (regija Zaporožja) 13. marta se saznalo za otmicu gradonačelnika Jevgenija Matvejeva.

 

"Nema zvanične potvrde, ali postoje pouzdani dokazi da ih je privela ruska vojska. Postoje osnovane sumnje da se oteti aktivisti i predstavnici lokalne vlasti zastrašuju i muče", navode aktivisti za ljudska prava.

Osim toga, prema riječima poslanika Dmytra Lubinetsa, ruska vojska je u Volnovahi "uhapsila" više od 20 ukrajinskih aktivista. Također, prema njegovim riječima, svi ovi aktivisti su se našli na listama koje su brojni zapadni mediji objavili u februaru - spiskovima aktivista koji će biti "ubijeni ili poslani u logore" nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Dana 13. marta se saznalo za ubistvo dobrovoljca, ukrajinskog aktiviste Aleksandra Kononova, kojeg je ruska vojska ubila u njegovoj kući u selu Borivskyi kod Severodonjecka u Luganskoj oblasti. Aleksandar Kononov je 2014. godine proveo 98 dana u zatočeništvu sa militantima tzv. "LPR", bio je osoba sa invaliditetom, nije imao ni ruke ni noge.

Nevladine organizacije zahtijevaju da se učini sve što je moguće da zaštite civili Ukrajine koji su u dodatnom riziku u vezi sa svojim javnim, volonterskim aktivnostima, radom u lokalnim samoupravama ili državnoj službi.

Oni, također, pozivaju svijet da zahtijeva od Rusije da se pridržava odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba u vrijeme rata, Dodatnog protokola Ženevskih konvencija, Haške konvencije, Konvencija o zakonima i običajima ratovanja na kopnu i njen Aneks kršenja ljudskih prava.