Ukrajina: Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo osnivaju Savjetodavnu grupu za zločine zločina (ACA) za Ukrajinu

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo objavile su osnivanje Savjetodavne grupe za zločine zločina (ACA), mehanizma koji ima za cilj osigurati efikasnu koordinaciju njihove podrške naporima za utvrđivanje odgovornosti na terenu. ACA će ojačati trenutne napore EU, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva za utvrđivanje odgovornosti za zratne zločina u kontekstu sadašnjeg agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine. Njime se unapređuju obaveze koje su preuzele Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo da pokažu međunarodnu podršku i solidarnost u ovom ključnom istorijskom trenutku za Ukrajinu.

Sveobuhvatna misija ACA je podržati aktivnosti jedinice za istraživanje ratnih zločina Ureda glavnog tužitelja Ukrajine (OPG) u istrazi i krivičnom gonjenju zločinaca u vezi sa sukobom. ACA nastoji pojednostaviti napore na koordinaciji i komunikaciji kako bi osigurao najbolje prakse, izbjegao dupliciranje napora i ohrabrio ekspeditivno raspoređivanje finansijskih resursa i kvalifikovanog osoblja da odgovori na potrebe OPG-a, kao zakonski konstituiranog tijela u Ukrajini odgovornog za rješavanje problema procesuiranje ratnih zločina.

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije rekao je: “Od ključnog je značaja osigurati da svi oni koji su odgovorni za strašne zločine počinjene tokom ničim izazvane ruske vojne agresije u Ukrajini budu izvedeni pred lice pravde. Za ratne zločine ne može biti nekažnjivosti. Savjetodavna grupa za ratne zločine pružat će savjete i podržavati napore jedinica za istraživanje ratnih zločina ukrajinskog glavnog tužitelja da prikupe, sačuvaju i analiziraju dokaze o zločinima, kako bi pomogla u istragama i osigurala da se pravda provede.”
Američki državni sekretar Antony J. Blinken rekao je: „Ova inicijativa će direktno podržati napore ukrajinskog ureda glavnog tužitelja da dokumentira, sačuva i analizira dokaze o ratnim zločinima i drugim zločinima koje su počinili pripadnici ruskih snaga u Ukrajini. ACA je suštinski element posvećenosti Sjedinjenih Država da će oni odgovorni za takve zločine biti pozvani na odgovornost.”

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je: “Odlučni smo osigurati da oni koji su odgovorni za gnusne zločine počinjene u Ukrajini budu pozvani na odgovornost. Ujedinjeno Kraljevstvo se već jasno obavezalo da će podržati Ukrajinu u njenim istragama, uključujući upućivanje stručnjaka za ratne zločine u regiju i oslobađanje dodatnih sredstava za pomoć MKS-u u njihovim istragama. Sada pojačavamo naše napore kroz ovu značajnu inicijativu sa našim partnerima u SAD-u i EU. Pravda će biti zadovoljena.”

Generalna tužiteljica Ukrajine Irina Venediktova rekla je: „Postoje brojni dokazi o zločinima koje su ruske snage počinile na teritoriji Ukrajine nad civilima, uključujući djecu. Stvaranje ove grupe za podršku i savjeti međunarodnih stručnjaka sa iskustvom u drugim međunarodnim krivičnim sudovima i domaćoj krivičnopravnoj praksi pomoći će radu naših timova u istrazi i procesuiranju ovih zločina.”

Operativna podrška

ACA će okupiti međunarodne stručnjake kako bi pružili strateške savjete i operativnu pomoć stručnjacima OPG-a i drugim zainteresiranim stranama u oblastima kao što su prikupljanje i čuvanje dokaza, operativna analiza, istraga seksualnog nasilja povezanog sa sukobom, mjesta zločina i forenzičke istrage, sastavljanje optužnica i saradnju sa međunarodnim i nacionalnim mehanizmima odgovornosti. Ovaj angažman s OPG-om i drugim pravosudnim, policijskim i sigurnosnim agencijama Ukrajine bio je i nastavit će biti vođen potrebama ukrajinske vlade, a parametri njene podrške će se razvijati u bliskoj konsultaciji sa OPG-om. U tom cilju, blisko će povezivati svoje aktivnosti sa tekućim operativnim radom koji se odvija u saradnji sa državama članicama EU, partnerskim trećim zemljama i Međunarodnim krivičnim sudom, uključujući Zajednički istražni tim kojim koordinira Eurojust.

ACA okuplja međunarodnu grupu stručnjaka za ratne zločine iz zemalja Evropske unije, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja. Zbog trenutne sigurnosne situacije u Ukrajini, stručnjaci su primarno smješteni u jugoistočnoj Poljskoj, ali su operativno angažirani u Ukrajini, uključujući kratkoročne misije i interakciju na licu mjesta s osobljem OPG-a i drugim angažovanim međunarodnim partnerima. Ako sigurnosna situacija bude dozvoljavala, očekuje se da će se stručnjaci i pomoćno osoblje u potpunosti preseliti u Ukrajinu. 
Aktivnost ACA će pokriti koordinaciju dva ključna elementa:

• Savjetodavna grupa za OPG: Iskusni viši tužioci za ratne zločine, istražitelji, vojni analitičari, forenzičari i drugi stručnjaci sa sjedištem u regionu na stalnoj osnovi pružaju ekspertizu, mentorstvo, savjete i operativnu podršku OPG-u na terenu, kao i širi spektar državnih i nedržavnih aktera.

• Mobilni pravosudni timovi: Nekoliko mobilnih pravosudnih timova (MJT) se stvara i raspoređuje kako bi se povećali kapaciteti OPG-a za istraživanje ratnih zločina i regionalnih tužitelja za provođenje terenskih istraga. MJT-ovi će se sastojati od međunarodnih i ukrajinskih stručnjaka i bit će raspoređeni na zahtjev OPG-a da pomognu ukrajinskim istražiteljima na terenu. Oni će biti dio holističkog lanca za dokumentovanje, istragu i procesuiranje teških zločina protiv međunarodnog prava koje vodi OPG.

ACA je podržan od strane Ureda američkog State Departmenta za globalno krivično pravosuđe (GCJ) i Biroa za međunarodne narkotike i poslove provođenja zakona (INL). Partneri ACA-e uključuju Pravni koledž Sandra Day O’Connor Univerziteta Arizona State University, Global Rights Compliance i Organizaciju za međunarodno pravo za razvoj (IDLO). Sa strane EU, koordinaciju će osigurati Evropska služba za vanjske poslove (EEAS), preko Delegacije EU u Ukrajini, u koordinaciji sa Evropskom komisijom, EU projektom Justice II i Savjetodavnom misijom EU u Ukrajini (EUAM). Doprinos Ujedinjenog Kraljevstva će koordinirati Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO) i druga relevantna odjela Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.
  
ACA je operativni centar koji koordinira pomoć kao odgovor na tehničke i pravne potrebe Vlade Ukrajine da počinioce zločina protiv međunarodnog prava pozove na odgovornost. Ona predstavlja jednu bitnu komponentu širih multilateralnih napora za podršku Ukrajini.