Ruski zločini u Ukrajini. Putin je dao svoje prećutno odobrenje za još ratnih zločina

U vrijeme kada je svijet sa zakašnjenjem svjestan ruske agende genocida u Ukrajini, Putin aktivno priprema teren za nove ratne zločine

Vladimir Putin je izrazio prešutno odobravanje daljih ruskih ratnih zločina u Ukrajini, javno nagrađujući jednu od vojnih jedinica koje su blisko povezane sa zločinima nad ukrajinskim civilima.

Putinovim ukazom od 18. aprila 64. motorizovana brigada ruske vojske, koja je optužena za ratne zločine u Ukrajini, dobila je počasno zvanje „gardista“. U propratnoj noti, uz ovaj znak zahvalnosti, ruski predsjednik je lično čestitao brigadi na "hrabrosti, posvećenosti, profesionalizmu i vojnoj službi" tokom invazije na Ukrajinu.

Ove aluzije na vojnu slavu su, najblaže rečeno, neuvjerljive. Zapravo, 64. motorizovana brigada je postigla malo toga u Ukrajini na šta mogu biti ponosni. Učestvovala je u ruskoj katastrofalnoj ofanzivi na sjeveru Ukrajine, izgubivši bitku kod Kijeva, nakon čega je uslijedilo ponižavajuće povlačenje preko granice u Bjelorusiju. Stoga se slobodno može reći da brigada nije zaslužila svoju novu titulu na ratištu.

Umjesto toga, najznačajniji doprinos ruskoj invaziji na Ukrajinu 64. motorizovana brigada dala je tokom njenog boravka u kijevskom predgrađu Buča. Ovaj ranije malo poznati grad je posljednjih sedmica u fokusu svjetske javnosti, kao mjesto velikih ruskih zločina nad civilima, uključujući silovanja, mučenja i masovna ubistva.

Ukrajinske vlasti su do sada identificirale stotine žrtava u Buči, od kojih su mnoge pronađene sa lisicama na rukama prije pogubljenja. Kako se otkrivaju nove grobnice, broj mrtvih će rasti.

Sistematska priroda zločina i masovni razmjeri masakra u Buči i drugim nedavno oslobođenim gradovima u Kijevskoj oblasti doveli su do široko rasprostranjenih optužbi za genocid od strane međunarodnih lidera, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena i njegovog prethodnika Donalda Trumpa. Parlamenti Latvije i Estonije su posljednjih dana prvi zvanično priznali ratne zločine Rusije u Ukrajini kao genocid.

Kao jedna od vojnih jedinica stacioniranih u Buči tokom jednomesečne ruske okupacije, 64. Motorizovana brigade je ozbiljno umiješana u ove zločine. Ukrajinski zvaničnici optužili su brigadu za umiješanost u ratne zločine i obećali da će krivično goniti pojedine pripadnike jedinice.

Međunarodna istraga o ruskim zločinima je već u toku. Nakon posjete Buči sredinom aprila, Karim Khan, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda, potvrdio je da "postoji dovoljno osnova da su ruske trupe u Ukrajini počinile zločine koji potpadaju pod nadležnost MKS-a".

Suočen sa rastućim globalnim gnjevom zbog ruskih zločina u Ukrajini, Kremlj je u početku reagovao na tradicionalan način, kombinujući nepromišljene prigovore i teorije zavjere. Ali sada se čini da je Putin dovoljno samouvjeren da nastavi dalje i otvoreno pokazuje svoju podršku ruskim trupama optuženim za ratne zločine.

Nagrađujući 64. motorizovanu brigadu posebnim pohvalama i javnim počastima, ruski lider ne izaziva samo svijet. On jasno stavlja do znanja svojim vojnicima da oni koji počine zločine u ime Rusije neće morati odgovarati za svoja nedjela. Umjesto toga, oni će i dalje imati punu podršku Kremlja i bit će nagrađeni za svoju službu otadžbini.

Putinova izjava, koja svjedoči o nekažnjivosti zločina, ima zlokobne posljedice po budućnost rata i utire put daljem uništenju ukrajinske države i nacije.

Genocidne namjere Rusije postale su sve očiglednije u prva dva mjeseca sukoba. Osim što učestvuju u masovnim ubistvima civila u mjestima poput Buče, Putinove invazijske snage metodično pretvaraju desetine ukrajinskih gradova i sela u ruševine. Više od pola miliona Ukrajinaca nasilno je deportovano u Rusiju, a lideri zajednica u ukrajinskim regijama pod okupacijom oteti su tokom zlokobnih racija koji podsjećaju na Staljinovo doba.

Sva ova kriminalna politika je u potpunosti u skladu sa Putinovom otrovnom retorikom o Ukrajini. Ruski lider dugo je poricao pravo Ukrajine na postojanje i često je govorio da je nezavisnost Ukrajine istorijska koincidencija, dok je insistirao da su Ukrajinci zapravo Rusi.

Uoči trenutne invazije, Putin je otišao još dalje i počeo da žigoše Ukrajinu kao vještačku "Anti-Rusiju" koja se više ne može tolerisati. Njegov cilj „denacifikacije“ Ukrajine je zapravo šifra za „deukrajinizaciju“ zemlje, kako je eksplicitno navedeno u tekstu objavljenom 3. aprila od strane ruske državne novinske agencije RIA Novosti. Istoričar sa Yalea Timothy Snyder nazvao ga je "vodičem za genocid".

U vrijeme kada je svijet sa zakašnjenjem svjestan ruske agende genocida u Ukrajini, Putin aktivno priprema teren za nove ratne zločine. Njegova odluka da oda počast vojnicima koji su učestvovali u masakrima je pokazatelj jasne namjere i onoga šta je pred nama ako Ukrajina ne dobije oružje koje joj je potrebno za samoodbranu. Ako svijet ne proradi i milioni Ukrajinaca budu ubijeni, niko neće moći tvrditi da to nije znao.