Rusi odvoze ukradeno ukrajinsko žito na Krim


 Sve je više dokaza da ruske snage u okupiranim područjima Ukrajine sistematski kradu žito i druge proizvode lokalnih farmera. BBC je razgovarao sa poljoprivrednicima i analizirao satelitske snimke i podatke o transportu kako bi pratio gdje se odvozi ukrajinsko žito.
Nekoliko desetina kilometara od linije fronta, ukrajinski farmer Dmitro opisuje kako je posao koji je razvijao tokom 25 godina izgubljen za četiri mjeseca ruske okupacije.
BBC je pokušao kontaktirati više od 200 farmera čija je zemlja sada na teritoriji koju su okupirali Rusi. Dmitro - ne koristimo njegovo pravo ime da ga zaštitimo od odmazde - bio je jedan od rijetkih koji su bili voljni govoriti. 
"Oni su nam ukrali žito. Uništili su naša skladišta, uništili su našu opremu."
On kaže da ruske snage sada zauzimaju 80 posto ili desetine hiljada hektara zemlje koje obrađuje i optužuje ih za krađu žitarica u ogromnim razmjerima.
CCTV je sa jedne od lokacija kompanije snimio trenutak dolaska ruskih vojnika. Zamagljen je dio okoline kako bi se zaštitili identiteti vlasnika farme.
Na snimku se vidi kako jedan vojnik uočava sigurnosnu kameru i puca u nju, ali je ne pogađa.
Kamioni za žito su ukradeni, a Dmitro kaže da je nekoliko njih imalo ugrađene GPS uređaje.
Na taj način, omogućeno je korištenje podataka na osnovu kojih se vidjelo da su kamioni sa ukradenim žitom otišli na jug, na Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, a zatim zaa Rusiju.
Prema GPS podacima, oba kamiona su se zaustavila u blizini skladišta - identificiranog kao lokacija za istovar i skladištenje žita - u gradu Oktjabrske na Krimu.
Na satelitskom snimku od 14. juna ove godine - vidi se red kamiona na putu pored objekta. Vidi se da se skladište nalazi pored železničke pruge, koja se može koristiti za transport žitarica u Rusiju ili do luka na južnom Krimu. Čini se da na vrhu skladišta, također, ima simbol Z – amblem sa simbolom ruske invazije - na krovu.

Redovi na granici

Vrlo je teško pratiti pojedinačne pošiljke ukradenog žita, ali postoji mnogo dokaza da veliki dio najprije ide na Krim. Postoje satelitski snimci na dvije ključne ulazne tačke - u Čonharu i Armiansku - na kojima se mogu vidjeti nagomilana vozila koja bi se mogla koristiti za transport žitarica i drugih proizvoda.
Slika sa ulazne tačke Čonhar snimljena 17. juna prikazuje red kamiona dug više od  pet kilometara ili tri milje.
Ovakav nivo drumskog saobraćaja na Krimu je neuobičajen, jer Ukrajina nije imala pristup tom području otkako ga je aneksirala Rusija 2014. godine, a izvozi žito i druge proizvode preko drugih zemalja.
Moglo bi se objasniti dio obima saobraćaja praznim kamionima koji su se vraćali iz okupiranih područja i dostavljali zalihe ruskim trupama. Ali očito je da mnogi kamioni prevoze žito ili druge proizvode poput sjemenki suncokreta, koji su oduzeti od ukrajinskih farmera.
Satelitski snimci grada Džankoja na Krimu pokazuju kamione koji čekaju na putu pored skladišta žitarica i blizu povezane željezničke stanice.
Na slikama se vide teretni vozovi, sa vagonima koji se koriste za prevoz žitarica i drugih proizvoda, na stanici pored skladišta.
Vozovi iz Džankoja povezani su sa lukama Sevastopolj i Kerč, gdje se proizvodi mogu prebaciti u Rusiju ili u inozemstvo.

Gdje se odvozi ukrajinsko žito nakon Krima?

„Oni prvo odvoze žito na anektirani Krim, odakle ga transportuju u Kerč ili Sevastopolj [luke], zatim utovare ukrajinsko žito na ruske brodove i odlaze u Kerčki moreuz“, kaže Andrij Klimenko, stručnjak Instituta za Crno more Strategic Studies u Kijevu, koji redovno prati kretanje brodova oko Krima.
„Tamo, u Kerčkom moreuzu [između Krima i Rusije], oni prebacuju ukrajinsko žito sa malih brodova na brodove za rasute terete, gdje se miješaju sa žitom iz Rusije – ili u nekim slučajevima, plove ovim područjem kako bi izgledalo da su natovareni ruskim žitom.
Dodaje da se žito potom izvozi sa ruskim certifikatima pa se žito zvanično naziva rusikim od strane ruskih vlasti. Brodovi nakon toga često odlaze u Siriju ili Tursku.
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavusoglu rekao je da su istražili tvrdnje o slanju ukrajinskog žita u Tursku i da do sada nisu pronašli nikakve dokaze.
"Vidjeli smo da je Rusija identificirana kao mjesto polaska brodova, a i porijeklo robe evidentirano je kao rusko", rekao je Čavušoglu.

Neuobičajen obim aktivnosti u Sevastopolju

Satelitski snimci sa terminala za žito Avlita u luci Sevastopolj na zapadu Krima pokazuju visok nivo aktivnosti tokom juna. Na snimsku se vidi da se radi o materijalima žute boje, vrlo slične boji žitarica koje se ukrcavaju na niz brodova.
Pregledane su istog terminala u junu proteklih nekoliko godina i čini se da je ova količina aktivnosti neobično velika.
Neki stručnjaci sa kojima smo razgovarali rekli su da se ova aktivnost može objasniti samo žitom transportovanim sa kopna Ukrajine. 
„Krim zapravo ne uzgaja mnogo žitarica za izvoz“, kaže Marija Bogonos, ekspert za poljoprivrednu politiku na Kijevskoj školi ekonomije.
Također, nema ekonomskog i geografskog smisla da Rusija koristi Sevastopolj za izvoz sopstvenog žita.
Ali Mike Lee, stručnjak za poljoprivredu u Green Square Agro-u koji je radio i u Ukrajini i u Rusiji, kaže da bi nešto žitarica koje dolazi sa Krima moglo biti dio zaostatka u prošlogodišnjoj žetvi, koje se čuva u skladištu zbog rata.
 „Krim je pod ruskom kontrolom, ali i tamo su pogođeni lanci snabdijevanja.

Brodovi isključuju  tragače

Sa Krima, američke i ukrajinske vlasti i medijski izvještaji naveli su devet brodova za koje se vjeruje da su prevozili ukradeno ukrajinsko žito u inozemstvo.
Koristeći podatke Lloyd's List Intelligence, BBC je pratio ove brodove na putovanjima između Krima i luka u Turskoj i Siriji od aprila.
Lloyd's List Intelligence kaže da su brodovi koristili ono što bi pomorski stručnjaci opisali kao "obmanjujuću" praksu plovidbe - isključivanje svojih tragača na brodu pri ulasku u Crno more ili kretanje oko Kerčkog moreuza u blizini Krima.
Kada se tragači vrate na mrežu, brodovi plove na jug i mnogi izvještavaju da plove većoim dubinom u vodi, što sugerira da su preuzeli teret tokom perioda kada su tragači isključeni sa mreže.
BBC je mapirao putovanja tri plovila: Matros Pozynich i Sormovskiy 48, u vlasništvu dviju kompanija u Rusiji, kao i Finikia, u vlasništvu sirijske Opće pomorske uprave.
Pokušali su kontaktirati vlasnike ovih plovila sa ruskom registracijom kako bi se raspitali o putovanjima, ali nisu dobili odgovor. Nisu uspjeli doći do sirijskih vlasnika.

Unatoč prazninama u njihovoj povijesti tragača, satelitski snimci su otkrili gdje su se nalazili neki od brodova.
Slike iz Maksara prikazuju Matros Pozynich u Sevastopolju na Krimu sredinom maja. Tokom ovog putovanja doplovio je do Kerčkog moreuza, imao je pet dana zamračenje transpondera, a zatim se ponovo pojavio stotinama milja južno u Crnom moru. Kasnije je snimljen u sirijskoj luci Latakija - ali je sistem za praćenje bio isključen.
Prema UN Konvenciji o sigurnosti života na moru (SOLAS) brodovi moraju imati stalno uključene tragače, osim ako to ne predstavlja prijetnju njihovoj sigurnosti - od piraterije, naprimjer.
Michelle Wiese Bockmann, urednica tržišta u Lloyd's List Intelligence, vjeruje da nema opravdanja za isključivanje tragača u blizini Krima ili u blizini sirijske obale.
„Ova praksa očigledno nije povezana sa rizicima od piraterije“, kaže Bockmann. "Drugi brodovi imaju uključene transpondere, pa zašto ovi nemaju?"

Taktika Rusije

BBC je došao do dokumenata ruskih okupacionih vlasti u kojima se navode farme na koje će žito biti prebačeno.
Odvojena istraga koju su proveli BBC Russian i BBC Ukrainian pokazala je da u nekim slučajevima Rusi tjeraju ukrajinske poljoprivrednike da prodaju žito po cijenama znatno ispod tržišnih, te potpisuju dokumente koji dokazuju da je kupljeno "legalno".
Iako su rani izvještaji obično bili o potpunoj krađi od strane ruskih snaga, farmeri sugeriraju da je došlo do promjene taktike, jer Rusi shvataju da bi, ako ne plate ništa, buduće žetve mogle biti sabotirane. Poljoprivrednici kažu da moraju prihvatiti niske cijene, jer nemaju alternativu i moraju kupovati gorivo i plaćati radnike.
Emilie Pottle, advokat za međunarodno pravo, rekla je za BBC da bi ove radnje mogle kršiti pravila Ženevske konvencije i Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koja reguliraju pitanja funkcioniranja vlasti na okupiranim teritorijama.
BBC je kontaktirao ruske vlasti kako bi se raspitali o ovim navodima, ali nisu dobili odgovor.
Međutim, neki zvaničnici u područjima pod ruskom kontrolom otvoreno su govorili o tome da se ukrajinsko žito uzima iz područja koja sada kontroliraju Rusi.