Rezultati 150 dana rata za Putina

Putin je započeo svoju "specijalnu operaciju", strahujući od širenja NATO-a, i dočekat će je u blizini rodnog Sankt Peterburga.

1. Bjelorusija: uprkos ogromnom pritisku Rusije, Aleksandar Lukašenko, najbliži prijatelj i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, nije uveo svoje trupe u Ukrajinu.

2. Zemlje ODKB-a: najbliži saveznici jasno su pokazali Putinu da nisu spremni umiješati se u rat zbog njega. Bjelorusija, Armenija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan još nisu odlučili da vode mirovne operacije izvan svojih zemalja. Uključujući i teritoriju takozvanih "DPR" i "LPR".

3. Posebno treba spomenuti pogoršanje odnosa sa Kazahstanom. Uprkos podršci koju je ova zemlja dobila od Rusije tokom januarskih protesta, Putin nije dobio potvrdu očekivane lojalnosti  kazahstanskog predsjednika Kasima Džomarta Tokajeva. Na ekonomskom forumu PMEF-a u Sankt Peterburgu odbio je javno priznati "LDNR".

Kao odgovor, Ruska Federacija je neočekivano ograničila izvoz kazahstanske nafte, blokirajući tranzit kroz Kaspijski naftovodni konzorcij. Ali, nakon što je Tokajev zatražio pomoć od SAD, zabrana je odmah ukinuta. Sada je Tokajev naložio Vladi da pripremi povoljne uslove za preseljenje stranih preduzeća koja su prestala raditi u Rusiji u Kazahstan.

4. Litvanija je 18. juna blokirala tranzit robe u Kalinjingradsku oblast, preko svoje teritorije željeznicom i na taj način ograničila oko 30 posto isporuka za ovu rusku eksklavu. Situacija je izvučena iz akutne faze sukoba tek nakon intervencije Evropske unije.

5. Najbliži susjedi — neutralna Finska i Švedska — ubrzali su integraciju u NATO nakon početka rata. Putin je započeo svoju specijalnu operaciju, strahujući od širenja Alijanse na istok kroz Ukrajinu. Umjesto toga, NATO će u svoje članstvo primiti zemlje koje se nalaze u kritičnoj blizini granice sa Rusijom i njegovog rodnog Sankt Peterburga.

6. U potrazi za saveznicima, Putin se odlučio na izuzetnu meru: lično je odletio u Iran na pregovore sa predsjednikom Ibrahimom Raisijem. Zapravo, ova posjeta je postala gest očaja. Putin je došao u Teheran ne da traži, već da moli: vojno-tehničku pomoć (dronovi), mehanizme za zaobilaženje tehnološkog embarga (elektronika, mikročipovi, tehnologije za vojnu industriju). Ali zauzvrat je dobio samo obećanja. 
 7. Turska je zauzela lukavu poziciju u odnosu na Rusiju: sa jedne strane, vlasti ove zemlje pomažu u prodaji ukradenog ukrajinskog žita, a sa druge strane, pružaju Ukrajini najnovije oružje.

Zabačen u ćošak u Teheranu, ruski diktator je morao trpiti javno poniženje od turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji ga je natjerao da čeka na sastanak.

8. Indija i Kina, tražeći sopstvenu korist, izabrale su potrošačku politiku za odnose sa Rusijom. Rado kupuju jeftinije ulje, ali neće prodati svoju elektroniku. Kada je riječ o kršenju zapadnih sankcija, vlasti i privatni sektor ovih zemalja vrlo su oprezni.

Zapravo, jedno od glavnih Putinovih "dostignuća" tokom 150 dana rata bilo je to što je svijet vidio slabu Rusiju. Prestali su je se plašiti, a bunker i njegova banda postali su predmet sprdnje i poniženja vodećih svjetskih političara.

Tako su na samitu G7 zapadni lideri, prisjećajući se fotografije Putina na konju golog torza, ironično rekli da je potrebno da se fotografišu i bez odjeće, kako bi pokazao svoju "hladnokrvnost". Bivši predsjednik i zamjenik predsjednika Savjeta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev otvoreno je nazvan klovnom. A šefu Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu uopšte nije bilo dozvoljeno da posjeti Srbiju. Posjeta je morala biti otkazana zbog činjenice da su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, koje okružuju Srbiju, zatvorile svoj vazdušni prostor za avion ruskog ministra inostranih poslova.

Akcije Rusije podržavaju takve odmetničke zemlje kao što su Sirija, Sjeverna Koreja i Eritreja.

Teroristička zemlja nema moćne saveznike i pouzdane partnere na svjetskoj sceni. Može računati samo na svoju snagu, a ona je na izmaku.
Resursi Rusije su iscrpljeni, a broj geopolitičkih promašaja i poniženja će se samo povećavati.