Rat u Ukrajini: istražuje se više od 21.000 navodnih ratnih zločina, kaže tužilac

Ukrajinske vlasti saopćile su da se istražuje više od 21.000 ratnih zločina i zločina agresije koje je navodno počinila Rusija od početka invazije na Ukrajinu 24. februara ove godine.
Glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova rekla je za BBC da prima izvještaje o između 200 i 300 ratnih zločina dnevno. Također je kazala da će mnoga suđenja morati biti održana u odsustvu, ali je naglasila da je "pitanje pravde" da se nastavi sa gonjenjem osumnjičenih za ratne zločine.
Rusija je napala Ukrajinu 24. februara. I negira sve optužbe za ratne zločine.
Govoreći za BBC-jev program, tužiteljica Venediktova je upozorila da ruski vojnici koji su ubijali, mučili ili silovali civile "trebaju shvatiti da je samo pitanje vremena kada će svi oni biti na sudu".
Ona je rekla da, iako njen tim radi u regijama širom Ukrajine, nije bio u mogućnosti istražiti sve prijavljene slučajeve "pravilno i efikasno", zbog nemogućnosti pristupa nekim ljudima i područjima. Ovo je bila očigledna referenca na ukrajinske teritorije koje su okupirale ruske trupe.
Venediktova je u maju rekla da je oko 600 osumnjičenih već identificirano i da je počelo 80 procesuiranja.
Prvi ruski vojnik komjemu se sudilo u Ukrajini prema optužnici za počinjeni ratni zločin, narednik Vadim Šišimarin, osuđen je na doživotni zatvor zbog ubistva civila u maju ove godine.
Ukrajinske vlasti su saopćile da su otkrile veći broj masovnih grobnica u Buči, Borodjanki i drugim gradovima u blizini glavnog grada Kijeva, koje su nakratko bile zauzele ruske trupe.

Međunarodni krivični sud opisao je Ukrajinu kao "mjesto zločina", poslavši najveći tim istražitelja ikada formiran u ovu zemlju da pomognu u višestrukim istragama.
U zvaničnim saopćenjima i obraćanjima javnosti ruski zvaničnici su u ivše navrata negirali da su ciljani i ubijani civili.
Na terenu je iz ukrajinske vojske saopćeno da se ruske trupe spremaju za ofanzivu u istočnoj oblasti Donjecka, granatirajući nekoliko gradova.
Rusija je tokom vikenda zauzela skoro čitavu susjednu oblast Luganska, u okviru pokušaja da zauzme širu oblast Donbasa.
U svom saopćenju, zapovjedništvo ukrajinske vojske je istaknulo da su ukrajinske snage bile pod intenzivnim pritiskom, ali su do sada zadržavale ruske napade.
Stanovnici Slavjanska, ključnog grada koji se nalazi u ukrajinskim rukama, ranije su pozvani da se evakuišu zapadnije - dan nakon smrtonosnog ruskog napada na centar grada.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky je u međuvremenu rekao da je "artiljerija naših zapadnih partnera počela raditi veoma snažno, tako da će se gubici okupatora samo povećati".