Putin odlučio  odustati od stranke i nezavisno se kandidirati kako bi ojačao imidž "ratnog vođe"  

Ruski lider ima za cilj voditi kampanju zasnovanu na ponosu i samopouzdanju, bez 'nepopularnog prtljaga' Jedinstvene Rusije.  
 
Vladimir Putin planira napustiti političku stranku koju vodi i kandidirati se kao nezavisni kandidat na ruskim predsjedničkim izborima, kako bi ojačao svoj imidž ratnog lidera.
 
Tako će se 71-godišnji predsjednik  rastati sa političkom strankom Jedinstvena Rusija za "konzervativnu" kampanju zasnovanu na "ponosu, povjerenju i budućnosti", navodi Kommersant.
 
"Formiranje inicijativne grupe sugerira da će on najvjerovatnije nastupiti na izborima kao nezavisni kandidat", piše list, citirajući izvore bliske predsjedničkoj administraciji.
 
Putin se kandidirao kao nezavisni kandidat na predsjedničkim izborima 2018. godine, ali je razmišljao da se kandidira u ime svoje stranke Jedinstvena Rusija na predsjedničkim izborima u martu naredne godine, kao i 2012. godine.
 
Analitičari kažu da on očajnički želi biti viđen kao jedan od najvećih ruskih lidera svih vremena i želi da njegova invazija na Ukrajinu bude njegovo krunsko postignuće.
Ali kada su u septembru kandidati Jedinstvene Rusije vodili kampanju na ratnoj platformi, nisu naišli na topao odgovor birača.
Dr Stephen Hall, vanredni profesor ruske politike na Univerzitetu u Batu, rekao je da Jedinstvena Rusija postaje sve nepopularnija, tako da je to još jedan faktor koji utiče na Putina.  
„Teške izbore ne bi trebalo otežati vodeničnim kamenom Jedinstvene Rusije“, dodao je Hall.  
Putin je predsjednik Rusije od 2000. godine, osim u periodu između 2008. i 2012. kada je bio premijer,  kako bi ispunio ustavne zahtjeve.
On je invaziju Rusije na Ukrajinu koja je počela u februaru prošle godine označio kao borbu za opstanak Rusije.
Uprkos zabrinutosti oko popularnosti rata i ruske ekonomije koja usporava, Kremlj se čini uvjeren da novi sistem elektronskog glasanja može povećati Putinov udio glasova od 77 posto iz 2018. godine. On je rekao da elektronsko glasanje povećava izlaznost, ali analitičari kažu da može i manipulirati glasovima.
Sredinom novembra su dvije ruske državne medijske agencije, Ria Novosti i Tass, objavile da su se Putinove trupe povukle sa svojih položaja na rijeci Dnjepar.
Ipak, nakon nekoliko minuta, Ria je izbrisala izvještaje o povlačenju bez objašnjenja, a Tass je, također, povukao vijest, rekavši da je informaciju objavio greškom.
Poznato je da rusko Ministarstvo odbrane dostavlja detalje o kretanju trupa agencijama, a ranije ih je koristilo da opiše povlačenje kao pomak na povoljniji položaj.
Incident ukazuje na prekid komunikacije između vojske, Kremlja i državnih medija o tome kako izvijestiti o poboljšanju položaja Ukrajine na lijevoj obali Dnjepra.
Kremlj je odbio komentirati da li su ukrajinske snage pojačale svoju poziciju na obali rijeke okupiranoj od strane Rusije.

 
Ukrajina je, također, ponudila malo uvida u svoje operacije u toj oblasti, koje se stalno odvijaju od sredine oktobra. Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik, rekao je početkom novembra da su ukrajinske snage napravile „dobre korake u blizini Hersonske oblasti“.