Projektom EU osigurana oprema za dubrovačke vatrogasce

Dubrovačko-neretvanska županija je u okviru EU projekta STREAM – Strateški razvoj upravljanja poplavama, nabavila opremu za vatrogasne postrojbe s područja cijele županije, koja je u srijedu dodijeljena županijskoj Vatrogasnoj zajednici.

Oprema je namijenjena sanaciji šteta na poplavom pogođenom području, a njezina vrijednost je oko 600.000 kuna, priopćeno je iz županije.

Župan Nikola Dobroslavić i zapovjednik županijske vatrogasne zajednice Stjepan Simović u Stonu su, u nazočnosti predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije i načelnika općina čijim se vatrogasnim postrojbama dodjeljuje oprema, potpisali Sporazum o međusobnim pravima i obvezama.

“Ovo je nastavak aktivnosti iz projekta STREAM. Nakon što smo prošlog mjeseca opremu dodijelili neretvanskim vatrogascima, ovaj mjesec oprema je stigla za pelješke vatrogasne postojbe. Početkom sljedeće godine sredstvima i realizacijom projekta EU STREAM, nabavlja se oprema za ublažavanje posljedica ozbiljnih zagađenja rijeka i mora čija je vrijednost preko milijun kuna” , istaknuo je župan Dobroslavić.

Vrijednost EU projekta STREAM iznosi 70,5 milijuna kuna, od čega se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, sufinancira 85 posto tog iznosa, odnosno oko 60 milijuna kuna, dok ostatak od 15 posto osiguravaju projektni partneri vlastitim sredstvima, navodi se u priopćenju.

Vrijednost projektnih aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije je 5 milijuna i 800 tisuća kuna. Provode se uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije DUNEA, u sklopu projekta ‘Znanjem do EU fondova’ kroz koji je pripremljen četverogodišnji plan potpore jačanju kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj, ističu iz županije.