Privid nacizma u Ukrajini: Kako je Kremlj decenijama radio sa saradnicima

Rusija se dugo pripremala za rat. Nakon raspada SSSR-a, tajne službe su radile na više frontova, uključujući pomoć kolaboracionista i djelujući propagandno. Ključni zadaci specijalnih službi u Ukrajini bili su: maksimalna rusifikacija Ukrajine i uvođenje marionetske vlasti u zemlji.

Ranije, kada narod ne bi izabrao Kremlj ili nije podržao politiku koja se očekivala u Moskvi, Rusija je pokušavala uticati na situaciju, uključujući i falsifikovanje izbornih rezultata. Ukrajinci su 2014. godine na Majdanu branili svoj izbor. Slično tome, kada se Janukovičeva marionetska vlada okrenula od evropskih integracija i kada su studenti pretučeni na glavnom trgu u Kijevu, počela je Revolucija dostojanstva.

Kada je Rusija izgubila kontrolu nad vladom Ukrajine, Ukrajinci su uspjeli zabraniti proruske političke snage – Komunističku partiju, Partiju regiona. Ali političari su stvarali nove političke projekte koji su nastavili raditi za Kremlj. Međutim, ovi saradnici Kremlja nisu djelovali efikasno koliko bi Putin želio.

Kako se ispostavilo, u Ukrajini je ruska služba sigurnosti FSB banalno bacila novac. Stoga, kada je ruska vlada započela rat i mislila da će sve biti lako i da će trajati nekoliko dana, pogrešno je izračunala - ni ulaganja u kolaboracioniste, ni nespretna propaganda nisu dale očekivane rezultate. Rašističke lažne poruke pogađaju samo Ruse.

Ali Ukrajinci pamte kako su se saradnici ponašali i učiniti sve da ne budu ponovo izabrani i da dobiju kaznu koju zaslužuju. Zato Pokret POŠTENO vodi Registar izdajnika države.

 

Kako je FSB koristio svastiku

Tako su proruski političari početkom 2000. godine na Krimu dijelili letke Natalije Vitrenko, gdje je na teritoriji poluostrva ležala ruka goblina sa natpisom NATO i kukastim krstom.

NATO je prikazan kao ruka nacističkog okupatora i prijetnja narodu. I, naravno, samo je tadašnji lider Progresivne socijalističke partije (a sada već poznati saradnik) mogao spasiti Ukrajinu od takve pošasti.

Poruke se u Rusiji nisu mijenjale toliko godina. Ako u Ukrajini niko ne vjeruje u njih, u Rusiji su vjerovali i usadili to vjerovanje u glave mnogih ljudi. Međutim, ako je ranije ruska propaganda govorila o "nekim nacistima" u Ukrajini, posljednjih sedmica, nakon poraza na frontovima takozvane "vojne specijalne operacije", glavna poruka glasnogovornika Kremlja promijenila se u pravcu da je naša zemlja puna Hitlerovih sljedbenika.

Zato Rusi Ukrajince sada često povezuju sa nacistima, ali istovremeno čine zločine prema kojima čak ni nacisti nisu okrutni.

 

Kako su ruske specijalne službe Juščenka pretvorile u nacistu

Kasnije, prije Narandžaste revolucije, reklame o tri varijante Ukrajinaca su se širile preko proruskih TV kanala, što je pojačalo retoriku proruskih političara. Bio je to čisti crni PR, osmišljen da podijeli Ukrajince i učini ljude istočne Ukrajine posvećenijim ruskoj retorici.

Ovu reklamu je razvio ukrajinski politolog Timofij Sergejcev, koji je radio za Kučmu i Janukoviča. On sada u ruskim medijima govori o ruskim planovima da "denacifikuje" Ukrajince.

Predstavnike “narandžaste vlade”, posebno Viktora Juščenka, ruske tajne službe su prikazivale kao naciste. Ista svastika je korištena u propagandi. Nastavila se slati poruka da će izbor Juščenka i podrška zapadnom faktoru donijeti građanski rat.

Svi pokušaji Kremlja da preokrene situaciju 2004. godine su propali. Narod je izabrao Viktora Juščenka za predsjednika, ali Janukovič i Co. su čekali svoj red. I došao je.

 

Svastika nakon Revolucije dostojanstva

Revanš nakon Narandžaste revolucije odigrao se 2010. godine, kada je Janukovič legalno izabran za predsjednika. U to vrijeme, vlada i predsjednik u Ukrajini bili su ruske marionete i pripremali su državu za proruski kurs. Ali narod to nije dozvolio - počela je Revolucija dostojanstva, nakon koje je Rusija shvatila da gubi i započela ofanzivu na Krim i istočnu Ukrajinu.

Kada je na Krimu održan takozvani referendum, okupatori su koristili reklame sa dvije slike poluostrva: kukasti krst i bodljikava žica su aplicirani na Krim kao dio Ukrajine, a Krim kao dio Rusije izgledao je svijetlo i privlačno.

Nakon ovakvih slika bilo je mnogo lakše izjaviti da su Krimljani na pseudoreferendumu izabrali Rusiju - rekli su da znaju čega se odriču i kuda idu.

Sama činjenica izostanka agitacije od strane Ukrajine nije bila bitna – treba li se fokusirati na pozicije i odluke zemlje pod kukastim križem i bodljikavom žicom?

Ove i druge primjere rasističke propagande Pokret ISKRENO godinama prikuplja za Muzej agitacije i političkog smeća. A ako samo prošetate stranicama ovog portala, bit će očigledno: Rusi već 20 godina koriste iste lažne poruke, a Putin se i dalje pretvara da su istinite.

Takva informativna politika omogućava lideru Kremlja da kaže Rusima o potrebi denacifikacije Ukrajine, a njegovim sljedbenicima da smisle metode kako će se ta denacifikacija odvijati.

Rusija je napravila i nastavlja da ulaže u propagandu ne samo u Ukrajini. U retorici nekih mađarskih, francuskih, njemačkih i drugih političara, sada vidimo kako funkcionira novac Gazproma i Rosnjefta. To se vidi i iz izjava nekih crkvenih predstavnika, uključujući i one koji, nažalost, još uvijek služe u Ukrajini. Svi ovi rasistički glasnogovornici, kao i ukrajinski političari koji sarađuju, postaju vidljivi.

 

Godinama je rasistička propaganda pripremala odskočnu dasku za rat u Ukrajini. I došao je rat. I zato širenje lažnih informacija Kremlja od strane proruskih političara u Evropi može postati i odskočna daska za vojnu akciju u EU. I tu može doći do rata, pod istim parolama Rusije. Uostalom, već smo čuli relevantne izjave nekih pristalica „ruske mjere“.