20.03.2023.

POSTAVLJAJU SE SOLARNI PANELI NA 14 OBJEKATA U SPLITU Godišnja ušteda iznosit će oko 100.000 eura

Danas je u zgradi Gradske uprave u Splitu predstavljen projekt „SuSTainable - povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima u vlasništvu Grada Splita“. Riječ je o projektu koji je financiran od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014. – 2021. godine u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Ukupna vrijednost projekta je 650.152,44 EUR dok je postotak sufinanciranja 85%.

Cilj projekta SuSTainable je instalacija integriranih fotonaponskih elektrana na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita kako bi se iskoristila sunčeva energija i povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora. Projekt će rezultirati povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za 795 MWh godišnje, smanjenjem ispusta CO2, osiguranjem energetske neovisnosti, stabilnosti napajanja i uštede te ublažavanjem klimatskih promjena.

Objekti na kojima je planirana instalacija integriranih fotonaponskih elektrana su: osnovne škole Brda, Lokve – Gripe, Kamen – Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive – Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan - Pazigrad i Žrnovnica, dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te košarkaška dvorana KK Split.

"Danas smo ovdje na početnoj konferenciji projekta kroz koji Grad Split postavlja 14 naponskih fotoćelija na javne objekte u vlasništvu Grada Splita, od čega je deset osnovnih škola, tri su vrtića i jedna sportska dvorana. Procjenjuje se da će na godišnjoj razini uštede na ovim objektima biti oko sto tisuća eura. Ovo je jedan pilot projekt koji obuhvaća dosada najveći broj zgrada u javnom vlasništvu. Ono što je do sada Grad Split napravio je da je također kroz fondove EU, kroz energetsku obnovu javnih zgrada ugradio solarne panele na tri osnovne škole, to su Skalice, Pojišan i Mertojak. Primjera radi, solarna elektrana na školi Mertojak mjesečno uštedi nekih 400 i nešto eura struje, što je pola računa struje koji ta škola ima. Želimo biti primjer kao grad, da koristimo taj solarni potencijal koji imamo, da počnemo od sebe, naših javnih objekata i da svojim primjerom i digitalnim alatima učinimo to dostupnim i našim građanima", kazala je Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe za razvoj grada.

Dodala je da je postupak javne nabave pri kraju.

"Ambicija grada Splita je da bude predvodnik zelene tranzicije i novih oblika energije. Ovo je jedan od prvih projekata koji radimo u tom smjeru, projekt u kojem na 14 prijavljenih zgrada instaliramo solarne panele - deset škola, tri vrtića i jedna sportska dvorana (KK Split). To je početak, idemo dalje sa projektima kojima ćemo na još više javnih zgrada, parkiralištima, na drugim objektima instalirati solarne panele. Procijenit ćemo koji je energetski potencijal Karepovca i tamo eventualno sagraditi bioelektranu, nabavljamo autobuse na električni pogon kako bi javni gradski prijevoz bio energetski učinkovitiji i time pokazujemo ne samo da pričamo o projektima nego ih i realiziramo. Ovaj projekt se realizira iz fondova EU zajedno sa ministarstvom", kazao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.