Položen kamen temeljac za dvije klinike čiju izgradnju finansira EU

Simboličnim polaganjem kamena temeljca, predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ambasadorka EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa i direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović, ozvaničili su početak izgradnje Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju, koju u potpunosti finansira Evropska unija sa 8,5 miliona eura.

Premijer Abazović je izrazio neizmjernu zahvalnost EU na podršci, bez koje se, kako je rekao, ovaj projekat ne bi mogao realizovati.

“Ne postoji veća čast za nekoga ko radi u državnoj upravi od one kad se gradi naša zemlja. Ovo je već druga aktivnost postavljanja kamena temeljca za nove klinike u Crnoj Gori. Nakon 40 godina, konačno se grade novi zdravstveni objekti u našoj državi”, kazao je premijer Dritan Abazović.

Ambasadorka Popa je naglasila da joj je drago što nakon toliko godina Crna Gora konačno gradi nove klinike, koje su samo jedan od mnogih projekata kroz koje EU podržava crnogorski zdravstveni sistem.

„Pristup dobroj zdravstvenoj zaštiti dio je životnog standarda EU, čemu i građani Crne Gore s punim pravom teže. Raduje me što danas imamo priliku da doprinesemo ostvarenju te težnje, jer će ove dvije nove klinike značajno unaprijediti kvalitet zdravstvenih usluga za sve građane Crne Gore. Medicinski radnici uskoro će raditi u potpuno novim objektima, s pristupom najsavremenijoj opremi”, poručila je ambasadorka EU u našoj zemlji.

Ona je podsjetila da je Crna Gora od početka pandemije dobila 130 miliona eura bespovratnih sredstava i kredita EU, u cilju spašavanja života, unapređenja javnog zdravlja i očuvanja hiljada radnih mjesta.

Buduća zgrada, u kojoj će biti smještene ove dvije klinike, imaće površinu blizu četiri hiljade i trista metara kvadratnih. Osim što će nova zgrada biti opremljena po najsavremenijim medicinskim standardima, u njoj će biti značajno više mjesta i za bolničko liječenje pacijenata.

Direktorica KCCG dr Radulović podsjetila je da je Klinika za dematovenerologiju nakon vremenskih nepogoda prije čak deset godina iseljena i od tada dijeli prostor sa Klinikom za očne bolesti.

„Klinika za dermatovenerologiju sada ima samo dvije sobe sa osam postelja, dok će u novoj zgradi, pored potrebnih ambulanti i drugih sadržaja, imati 32 bolesničke postelje. Klinika za infektivne bolesti sad ima 13 soba i 20 postelja, dok će u novom objektu biti mjesta za čak 55 bolničkih pacijenata“, navela je dr Radulović.

Očekuje se da će zgrada biti završena do proljeća 2024. godine.