Partneri SAD i G7 najavili su nove sankcije Rusiji koje se odnose na finansijske usluge, medije i odbrambenu industriju

Bijela kuća i partneri iz G7 najavili su nove sankcije Rusiji, koje će uticati na najveće ruske TV kanale, industrijski sektor i zabraniti građanima SAD da pružaju finansijske usluge Rusima.

Najpopularnije prokremljovske televizijske stanice Prvi kanal Rusije, Rusija-1 i NTV su pod sankcijama. Sjedinjene Države zabranjuju oglašavanje i osiguranje opreme ovim kanalima. Samo u 2021. ova tri kanala su ostvarila više od 300 milijardi dolara prihoda od oglašavanja iz zapadnih zemalja, navodi CNN.

SAD, također, zabranjuju svojim građanima da ruskim državljanima pružaju finansijske usluge (računovodstvo,, osnivanje korporacija i usluge savjetovanja za upravljanje), koje su „ključne za ruske kompanije i elite koje grade bogatstvo, čime ostvaruju prihode za Putinovu ratnu mašineriju“.

Uz to, Washington nameće dodatna ograničenja ruskom industrijskom sektoru: radi se o širokom spektru sirovina i proizvoda, uključujući proizvode od drveta, motore, kotlove, ventilatore, buldožere i niz drugih industrijskih proizvoda.

Sankcije su pogodile i rusku Promtehnologiju, koja proizvodi puške i druge vrste oružja koje se koristi u vojnim operacijama u Ukrajini, kao i za sedam brodskih kompanija i jednu kompaniju za pomorsku vuču. Uz to, Washington suspenduje dozvole za izvoz određenog broja nuklearnih materijala u Rusiju.

Ukupno, SAD uvode sankcije protiv osam čelnika ruske Sberbanke, 27 čelnika Gazprombanke, Moskovske industrijske banke i 10 njenih podružnica. Bijela kuća je saopćila da je, također, uvela oko 2.600 viznih ograničenja za ruske i bjeloruske vladine i vojne zvaničnike.

Zvaničnici SAD su potvrdili namjeru G7 da postepeno ukine ili zabrani uvoz ruske nafte i posvećene su osiguravanju stabilnosti globalnog energetskog tržišta.

Nove sankcije EU protiv Rusije

Trenutno, evropske diplomate vode teške razgovore o novom, šestom paketu sankcija Rusiji. Razmatra se postepena zabrana uvoza ruske nafte. No, prema medijskim izvještajima, ideji embarga na naftu protive se Mađarska i Slovačka. Mađarski premijer Viktor Orban uporedio je naftne sankcije sa "atomskom bombom" za mađarsku ekonomiju.

Bloomberg je objavio da na sastanku 27 ambasadora Evropske unije 8. maja nije postignut dogovor o novom paketu sankcija. Mađarska i dalje blokira prijedlog EU za postepenu zabranu uvoza ruske nafte, odgađajući odobrenje cijelog paketa. Očekuje se da će pregovori biti nastavljeni u narednim danima.