Ovo je Putinov lični rat. Koju igru igraju Rusija i Kina?

Posljednjih pet godina bio je majstorski kurs iz komparativne politike, jer se u to vrijeme dogodilo nešto što do sada nismo vidjeli.

Tri najmoćnija svjetska lidera - Vladimir Putin, Xi Jinping i Donald Trump - poduzela su najekstremnije mjere da ostanu na vlasti izvan utvrđenih mandata. Jedan nije uspio. Dvojica su uspjela. A ova priča govori mnogo o našem modernom svijetu.

Trump nije uspio iz vrlo jednostavnog razloga. Američki zakoni i propisi prisilili su ga da se odrekne vlasti na kraju svog četverogodišnjeg mandata. Uprkos svim njegovim pokušajima da diskredituje izborne rezultate napadima svojih pristalica, kako bi zastrašio poslanike i poništio svoj izborni poraz.

Za Putina i Xia stvari su bolje, barem za sada. Neopterećeni demokratskim normama, uveli su nove zakone kako bi zapravo postali doživotni predsjednici.

I to je veoma žalosno za narode kojima vladaju.

Bog vidi da moderne demokratije imaju svoje probleme, ali ipak imaju nešto što nedostaje totalitarizmu. Prvo i najvažnije je sposobnost da se promijeni kurs, često promjenom vođe, i da se javno raspravlja o alternativnim idejama prije nego što se preduzme nešto.

Ovi kvaliteti su posebno vrijedni u eri ubrzanih tehnoloških i klimatskih promjena, kada su šanse da jedna osoba starija od 60 godina (poput Putina i Xija) donese sve više odluka i sve više ostaju sami kako stare.

Međutim, 2020. Putin je prisilio rusku Dumu da efektivno ukine ograničenje broja predsjedničkih mandata. To će mu omogućiti da se ponovo kandiduje za predsjednika 2024. i da ostane na funkciji do 2036. godine.

Xi je 2018. uvjerio svoje zakonodavce da promijene kineski Ustav i ukinu ograničenja za njegovo predsjednikovanje. Sada zvanično može zauvijek ostati na funkciji. Pod uslovom da ponovo bude izabran za predsjednika 2023. što sa velikom vjerovatnoćom možete pretpostaviti da će to biti slučaj.

Godine 1982. Deng Xiaoping je nametnuo dvogodišnje ograničenje kineskog predsjedništva iz jednog razloga: kako bi spriječio drugog Mao Cedunga, čije autoritarno vodstvo i kult ličnosti u kombinaciji drže Kinu u siromaštvu, izolaciji i često smrtonosnom haosu. Xi je uspješno prošao kroz ovaj kontrolni punkt. On sebe smatra nezamenljivim i nepogrešivim.

Ali, kao što svi jasno vidimo, Putinovi postupci u Ukrajini su hodanje, pričanje i prosipanje reclama što je opasnosti koju predstavlja doživotno predsjedništvo čovjeka koji sebe smatra nezamjenjivim i nepogrešivim.

Ukrajina je Putinov lični rat, a on je napravio sve moguće greške. Precijenio je snagu svoje vojske, potcijenio spremnost Ukrajinaca da se bore i ginu za svoju slobodu i potpuno pogrešno protumačio spremnost Zapada (vlada i biznisa) da se ujedine kako bi podržali Ukrajinu.

Ili su ga njegovi pomoćnici hranili lažima iz straha da kažu reći istinu ili je bio toliko uvjeren u svoju nepogrešivost da nikada nije sumnjao u sebe, zbog čega svoju vladu i društvo nije pripremio za ono što je njegov portparol nazvao "neviđenim" ekonomskim ratom Zapada.

Sve što pouzdano znamo je da je Putin zabranio svaku kritiku u medijima i praktično onemogućio Rusima da ga kazne na izborima zbog varvarske gluposti.

U Kini je situacija još gora. Od kasnih 1970-ih, oko 800 miliona Kineza izašlo je iz ekstremnog siromaštva. A Xi izgleda mnogo ozbiljnije od Putina. Međutim, opasnosti autokratije su očigledne.

Xi nije želio provesti ozbiljnu istragu o okolnostima u kojima se pojavio koronavirus u Wuhanu ili barem podijeliti bilo koji od nalaza ove istrage sa svijetom. Možda iz straha da bi to moglo loše uticati na njegovo vodstvo.

Njegova želja da se osloni na blokadu i samo kineske vakcine, za koje se čini da su manje efikasne od zapadnih protiv soja Omicron, ozbiljno podriva kinesku ekonomiju.

I Xijeva opklada na savez sa Putinovom Rusijom brzo je propala. Kada su se dvojica lidera sastala 4. februara na otvaranju Olimpijskih igara u Kini, poručili su da "prijateljstvo između dve zemlje nema granica i "zabranjene" oblasti saradnje.

Činjenica da je Putin ovo bezgranično prijateljstvo vidio kao zeleno svjetlo za invaziju na Ukrajinu jasno je zaprepastila Xija. Kina je glavni uvoznik ulja, kukuruza i pšenice iz Rusije i Ukrajine. Stoga je ruska invazija povećala izdatke na uvoz ove i druge hrane, a doprinijela je i padu kineske berze (iako je počela da se oporavlja). To je, također, natjeralo Kinu da pokaže neutralnost u ruskom napadu na Ukrajinu, što je zateglo odnose Pekinga s Evropskom unijom, najvećim trgovinskim partnerom Kine.

Pitanje je koliko zvaničnika u Pekingu sada mrmlja sebi u bradu: "Ah, to se dešava kada imate doživotnog predsjednika."

Tješi minjenica da jedan od najtučenijih vanjskopolitičkih klišea sada počinje izgledati kao besmislica. U prošlosti se često govorilo da su čelnici Kine i Rusije pametni i uvijek igraju kao velemajstori šaha, a ovi glupi Amerikanci sa svojim ležernim pristupom svijetu poput mesa i krompira mogu samo da igraju dame.

U stvari, čini mi se da Putin ne igra šah, već ruski rulet. I ta sreća ga prestaje pratiti kada je probio rupu u srcu ruske ekonomije.

I Xi izgleda paraliziran. Ne može smisliti koju igru da odigra, jer njegovo srce traži konfrontaciju sa Zapadom, a um mu govori da si to ne može priuštiti. Kao rezultat toga, Kina je zauzela neutralan stav prema najvećim ratnim zločinima počinjenim u Evropi od Drugog svjetskog rata.

U međuvremenu, uspavani Joe u kutu igrao je Lego, metodično povezujući jednog saveznika sa drugim, povezujući ih sa zajedničkim vrijednostima i strahom od vanjske prijetnje te formirao snažnu koaliciju koja može izaći na kraj s ovom krizom.

Barem za sada, haotične demokratije, sa svojom redovnom rotacijom na vlasti, nadigravaju doživotne predsjednike, koji danas kao nikada prije trebaju ugušiti sve izvore neslaganja.

Ovaj kontrast je sada vrlo koristan, jer je pokret za globalnu demokratiju posvuda usporen. Evolucija demokratije širom svijeta nakon Drugog svjetskog rata prošla je kroz nekoliko faza, kaže Larry Diamond, stručnjak za demokratiju sa Stanforda i autor knjige Olujni vjetrovi: spašavanje demokratije od ruskog bijesa, kineskih ambicija i američkog samozadovoljstva.

Nakon Drugog svjetskog rata, Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici uložili su ogromne napore da promoviraju demokratiju širom svijeta. Pokret je stao, pa čak i preokrenuo 1960-ih, kao rezultat vala vojnih i vladinih udara u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Ali novi talas demokratije počeo je 1970-ih nakon pada diktatura u Portugalu, Španiji i Grčkoj. Demokratija se proširila i na Aziju - pa čak i na Trg Tiananmen u Kini. Zatim je pad Berlinskog zida 1989. izazvao još jedan talas demokratije u istočnoj i srednjoj Evropi, kao iu Rusiji.

Ali od 2006. godine, kada je Amerika oslabila zbog dva rata na Bliskom istoku i finansijske krize 2008., kao i zapanjujućeg ekonomskog oporavka Kine, demokratija je ušla u „globalnu recesiju“, rekao mi je Dajmond.

„A Kina i Rusija stalno promoviraju narativ da su demokratije slabe i moralno i politički propadaju. Oni ne mogu uvesti red. Autoritarnost je budućnost."

Danas se postavlja pitanje, dodao je Dajmond, da li je Xijeva i Putinova deklaracija od 4. februara, "koja govori zašto su njihovi 'demokratski' sistemi brojčano veći od bankrotiranih, bespomoćnih liberalnih demokratija", zaista vrhunac njihove autokratije?

Jedno je jasno, sarkastično je rekao Dajmond: nedavne greške Putina i Xija "daju autoritarizmu lošu reputaciju".

Ali da bi se preokrenuo autoritarni val, potrebne su dvije važne stvari.

Prvo, Putinov napad na Ukrajinu mora propasti. Uostalom, to može dovesti do činjenice da će izgubiti moć. Naravno, Rusija bez Putina možda neće biti bolja pa čak ni gora nego sa njim. Ali ako bude bolje, onda će i cijeli svijet postati bolji kada u Kremlju bude dostojan vođa.

Druga tačka je još važnija. Amerika mora pokazati da ne samo da je dobra u izgradnji saveza u inostranstvu, već može ponovo stvoriti zdrave koalicije kod kuće - dobru vladu, ekonomski rast, neupitan prijenos vlasti i još mnogo toga. Naša sposobnost da to učinimo u prošlosti nam je donijela poštovanje i imitaciju u svijetu. Takvi smo bili i ranije, a možemo opet biti takvi.

Ako se to dogodi, onda će moj omiljeni tekst iz mjuzikla Hamilton ponovo postati aktuelan. Konkretno, mjesto gdje George Washington objašnjava Alexanderu Hamiltonu zašto dobrovoljno podnosi ostavku i ne kandiduje se za treći mandat:

Washington: Ako sve uradimo kako treba / Naučićemo ih kako da se pozdrave / Ti i ja.

Hamilton: Gospodine predsjedniče, reći će da ste slabi.

Vašington: Ne, vidjet će da smo jaki.