Olakšan pristup programima podrške portalom biznis.gov.me

MER i EBRD pripremaju portal o dostupnim programima podrške MMSP sa fokusom na žensko preduzetništvo, mlade i manje razvijene opštine

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) privodi kraju izradu portala biznis.gov.me koji će biti usmjeren na predstavnike MMSP sa fokusom na žensko preduzetništvo, mlade i manje razvijene opštine.

Projekat se realizuje u saradnji sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) i ima za cilj da na jednom mjestu pruži sveobuhvatne informacije o vidovima finansijske i nefinansijske podrške koji su na raspolaganju privrednicima u Crnoj Gori. EBRD je važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore i to se ogleda kroz snažnu podršku koju pružaju u realizaciji nekih od ključnih projekata koji će uticati na ubrzanje ekonomske aktivnosti i poboljšanje životnog standarda građana kao što je i ovaj.

„Mikro, mala i srednja preduzeća, kao sektor koji čini najveći dio ukupnog broja preduzeća, u velikoj mjeri doprinose privrednom razvoju i konkurentnosti ekonomije i po svim relevantnim indikatorima, generalno bilježe dinamičan rast i razvoj, a mi smo dužni da učinimo sve kako bismo im olakšali pristup finansijskim i nefinansijskim sredstvima koja su dostupna. Upravo, jedan od glavnih benefita portala je što će građani na jednom mjestu imati sve potrebne infomacije o programima podrške za koje su zainteresovani i koji im odgovaraju i neće morati da prolaze iscrpljujuće procedure i pribavljaju veliki broj različitih dokumenata, što u velikom broju slučajeva odbija ljude da apliciraju. U fokus je stavljena prezentacija i promocija dostupnih programa podrške kako bi sve informacije pronašle svog korisnika odnosno nekog ko je zainteresovan da te informacije primi. Ovo zapravo čini temelj portala i daje mu karakter jedne sveobuhvatne informativne stanice koja postoji radi korisnika i svoje postojanje crpi iz potreba korisnika.“ naglasio je ministar Milatović.

Podsjećamo, prema podacima Uprave prihoda i carina broj MMSP u 2021. godini iznosio je 34.035[1] što čini povećanje od 2,65% u odnosu na 2020. godinu (33,157 preduzeća), odnosno 15,24% u odnosu na 2018. godinu (29,534 preduzeća).  U ukupnom broju zaposlenih MMSP učestvuju sa 80,96%, i u 2021. godini su zapošljavala 143,464 radnika, što predstavlja povećanje broja zaposlenih od 1,42% u odnosu na 2020. godinu. Cilj portala je da poveća broj MMSP koji koriste mehanizme podrške MER-a i sve je usmjereno ka korisniku i olakšanom pristupu svim dostupnim sredstvima. Na portalu će se između ostalog naći Program za unapređenje konkurentnosti kroz 8 pojedinačnih linija u ukupnoj vrijednosti od 4 miliona eura, Program za razvoj prerađivačke industrije u vrijednosti od 1 milion eura i 200 hiljada eura vrijedan Program za promociju zanatstva.

Portal će se nalaziti na linku www.biznis.gov.me.


 

[1] Izvor: Uprava prihoda i carina 30.11.2021.god