Odjeci ukrajinskog rata na Balkanu: Brojna upozorenja o ruskom miješanju u BiH I na Kosovu

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell izdao je u srijedu (16. marta) blago prikriveno upozorenje Rusiji da se prestane miješati u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini, usred sve veće zabrinutosti zbog nestabilnosti na jugu Evrope, sa ratom koji već bjesni na istoku, u Ukrajini. Govoreći u Sarajevu, Josep Borrell je rekao mirovnim trupama EU da je njihovo prisustvo "u ovom kritičnom trenutku […] važnije nego ikada" i, ne navodeći Rusiju, upozorio je Moskvu da se ne miješa u delikatnu političku situaciju u BiH. Ruska invazija na Ukrajine izazvala je strah među mnogim Bosancima da bi njihova ranjiva država također mogla postati meta. Poput Ukrajine i Gruzije, koje su sada pretrpjele rusku vojnu intervenciju, i Bosna i Hercegovina ima aspiracije za članstvo u NATO-u koje ljute Moskvu.

Član tročlanog Predsjedništva BiH, bosanski Srbin, Milorad Dodik — kojeg mnogi vide i kao Putinovog opunomoćenika u BiH— rekao je da je na sastanka s EU Borrellom shvatio da neće biti ubrzanog puta BiH ka članstvu u EU.

“ To sam zaključio iz njihovih stavova o zahtjevu da se standardi moraju poštovati i to je svima apsolutno jasno”, rekao je Dodik.

Također je oštro kritikovao izjave koje su se u posljednje vrijeme često mogle čuti o paralelama između situacije u Ukrajini i BiH. U Republici Srpskoj, bosanskohercegovačkom entitetu u kojem dominiraju Srbi, a koji se, poput otcijepljenih regiona Donbasa, Južne Osetije i Abhazije, protivi NATO-u, izgledi Vladimira Putina imaju najveću geopolitičku vrijednost, naime osiguravaju lojalnog zastupnika spremnog da prihvati ponudu Moskve.

Ruski predsjednik je već imao brojne zvanične konsultacije sa Dodikom, a posljednja je bila u decembru 2021. Tokom svog drugog uzastopnog sastanka sa Putinom u jeku ukrajinske krize 2014. Dodik je podijelio nedvosmislenu privrženost Moskvi, rekavši:

„Naravno, nema sumnje da podržavamo Rusiju. Možda smo mala i skromna zajednica, ali naš glas je dovoljno snažan.”

Ali kako je trenutna vojna intervencija Rusije napredovala u Ukrajini, Dodik je tvrdio da je „ovdje u BiH bio građanski rat, da ovdje nije bilo ništa slično onome što se dešava u Ukrajini. Podržavamo teritorijalni integritet svih država članica UN-a, kao i Ukrajine.”

Ipak, na susjednom Kosovu rastu strahovi da bi Rusija mogla inspirisati novu srpsku ofanzivu na toj teritoriji. Pošto je proslavilo 14. godišnjicu nezavisnosti od Srbije samo nedelju dana prije nego što su ruski vojnici prešli u Ukrajinu 24. februara, Kosovo zna da ga je invazija zatekla u nesigurnom i neizvjesnom položaju.

Dok je Dodik aktivno prijetio odvajanjem Republike Srpske, Srbija nastavlja održavati snažan uticaj u sjevernom dijelu Kosova, duž granice. S obzirom na međusobnu kulturnu srodnost i stabilan politički savez Srbije i Rusije, na Kosovu je u toku debata da li bi Beograd mogao iskoristiiti sukob u Ukrajini kao izgovor za napad na zemlju. Neki tvrde da bi, da je Rusija mogla brzo napredovati u Ukrajini, Balkan bio u pravim problemima.Prištinski politički analitičar i stručnjak Agon Maliqi kaže da je Kremlj krenuo agresivnim pritiskom na Balkanu, podržavajući sukobe na Kosovu i u BiH, nakon što je aktivno pokušavao da spriječi ulazak Crne Gore i Sjeverne Makedonije u NATO, u pokušaju da stvori destabilizaciju u ratu uticaja sa Zapadom u region u Zapadnog Balkana.