02.02.2023.

‘Koncentracioni logor za djecu’ Novinari otkrili 14-oro ukrajinskih siročadi iz Hersona u sirotištu na Krimu u brutalnim uvjetima

Novinari Verstke, nezavisnog ruskog medija, uvjereni su da su ruske vlasti premjestile najmanje 14-oro djece bez roditeljskog staranja iz Hersona u sirotište koje se nalazi na Krimu, koji je okupirala Rusija. Sirotište o kojem je riječ zove se Joločka (Malo božićno drvce), ali je poznatije po svojoj reputaciji "dječjeg koncentracionog logora". U prošlosti su novinari ovaj objekat poredili sa Aušvicom zbog brutalnih uslova u kojima osoblje drži decu.
Nezavisna ruska novinska kuća Verstka utvrdila je da je 14-oro ukrajinskih siročadi iz Hersona premješteno u Joločku, na osnovu fotografija objavljenih na ruskoj web stranici za usvajanje. Pojavile su se slike djece zajedno sa rukom pisanim "pismima Djeda Mrazu". Očigledno je da je 14 od tih pisama napisala ista odrasla ruka, a u svakoj bilješci se pominje da je dijete na slici došlo iz Hersona.
U dva pisma je pisalo da je dijete na slici sada u Simferopolju, a dva druga navode Joločku kao lokaciju siročadi. Svih 14 slika prikazuju djecu u istom interijeru, koji odgovara interijeru Joločke. Još devet fotografija na sajtu prikazuje djecu iste starosne grupe u istom enterijeru, ali bez navođenja da su i oni iz Hersona, ističe Verstka.
Joločka je specijalizirana za zbrinjavanje siročadi sa neurološkim stanjima, zaostajanjem u razvoju, HIV-om i raznim invaliditetima. Prema strateškom planu ustanove za period 2021-2025, Joločka ima cilj  "njegovati patriotizam i građanska osjećanja" kod djece koja tamo žive i da naučiti ih da se "identificiraju kao građani multinacionalne Rusije".
Nakon što je više usvojitelja razgovaralo sa medijima 2020. godine, Joločka je stekla reputaciju ustanove u kojoj je prisutna okrutnosti i zanemarivanje prema maloj djeci koja tamo žive. Prema riječima Olge Kramnaje, koja je usvojila nekoliko djece iz Joločke, mjesto pretvara djecu u „povrće“ i ostavlja ih sa psihičkim ožiljcima. Kada je Kramnaja usvojila svog najmlađeg sina iz sirotišta, dvogodišnjak je imao samo šest kilograma i nije mogao samostalno ni jesti, ni piti, ni sjediti, ni hodati. Njegov novi pedijatar potvrdio je da mali Sergej pati od teške pothranjenosti, dehidracije, rahitisa i deformacije lubanje.
Još jedna usvojiteljica govorila je o strahu svog djeteta od kupanja i drugim znacima duboke traume nakon što su djeca provela izvjesno vrijeme u Joločki.
 
Skandal, o kojemu su ni manje ni više izvještavali i ruski državni mediji podstaknuo je zvaničnu istragu o tome šta se dešavalo u Joločki, ali istražitelji su tvrdili da nisu pronašli dokaze o kršenju zakona kada je u pitanju zdravlje ili sigurnost djece. Bivša članica osoblja Joločke (koja je tamo usvojila jedno od djece i napustila posao) priznala je da su medicinske sestre držale djecu dehidriranom kako bi im olakšale čišćenje.
 
Verstka sugerira da su ukrajinska siročad iz Hersona mogla biti preseljena u Joločku prošlog oktobra, tokom civilne „evakuacije“ uoči oslobođenja grada od strane ukrajinske vojske. Zamjenik šefa okupacione vlade Hersona Kiril Stremousov rekao je 21. oktobra da je 46 siročadi poslato na Krim iz Hersona. Krajem oktobra, povjerenica za prava djece Krima Irina Kljueva objavila je neke fotografije iz Joločke, napomenuvši da tamo sada žive siročad evakuirana iz Hersona.
Ukrajinski medijski projekat koji istražuje odvođenje i skrivanje ukrajinske djece od strane ruskih vlasti rekao je Verstki da njegovi istraživači imaju informacije o djeci koja su odvedena iz sirotišta u Hersonu pod nazivom Kolokolčik, koje radi sa djecom mlađom od pet godina. Ovo odgovara starosnoj grupi djece na fotografijama iz Simferopolja.