Koje zemlje šalju vojnu pomoć Ukrajini?

U rusko-ukrajinskom ratu mnoge su zemlje, uključujući neutralnu nesvrstanu Švedsku, počele slati vojnu pomoć.

Kako rat između Ukrajine i Rusije nastavlja eskalirati nakon što je Moskva poslala svoje trupe u susjednu zemlju, nekoliko zemalja diljem svijeta šalje vojnu pomoć Kijevu.

Prema ukrajinskom ministarstvu zdravstva, u sukobu je ubijeno više od 350 civila od početka ruske invazije.

UN-ova agencija za izbjeglice također vjeruje da je najmanje 368.000 ljudi pobjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje, uglavnom u Poljsku.

Dakle, koje zemlje šalju vojnu pomoć Ukrajini?

Sjedinjene Američke Države

Predsjednik Joe Biden je 25. februara dao instrukcije State Departmentu da pusti u Ukrajinu oružje u vrijednosti do dodatnih 350 miliona dolara iz američkih zaliha.

U memorandumu državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, Biden je odredio da se 350 miliona dolara dodijeljenih Zakonom o inostranoj pomoći odredi za odbranu Ukrajine.

Ukrajina je tražila protutenkovsko oružje Javelin i rakete Stinger za obaranje aviona.

Pentagon je rekao da oružje uključuje protuoklopno oružje, malokalibarsko oružje, pancire i razno streljivo kao podršku ukrajinskim braniteljima s prve linije ratišta. Glasnogovornik State Departmenta rekao je da su u materijal uključeni i protuzračni sistemi.

Tokom prošle godine, Sjedinjene Države su posvetile više od milijardu dolara sigurnosne pomoći Ukrajini, rekao je Blinken.

Velika Britanija

U januaru je ministar odbrane Ben Wallace rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo “donijelo odluku o opskrbi Ukrajine lakim protuoklopnim odbrambenim sistemima oružja”.

Downing Street je u srijedu obećao vojnu podršku Ukrajini, uključujući smrtonosno odbrambeno oružje.

“U svjetlu sve većeg prijetećeg ponašanja Rusije i u skladu s našom prethodnom podrškom, Ujedinjeno Kraljevstvo će uskoro pružiti daljnji paket vojne podrške Ukrajini”, rekao je premijer Boris Johnson parlamentu. “Ovo će uključivati smrtonosnu pomoć u obliku odbrambenog oružja i nesmrtonosne pomoći.”

Francuska

Francuska, koja je već poslala pomoć, šalje još vojne opreme kao i goriva.

Pariz je rekao da je postupio prema ranijim ukrajinskim zahtjevima za odbrambeno protuzračno i digitalno oružje.

Nizozemska

Nizozemska će Ukrajini isporučiti rakete protuzračne odbrane i protutenkovske sisteme, objavila je nizozemska vlada u pismima parlamentu u subotu.

Nizozemska je vlada pristala na zahtjev Ukrajine za brzom isporukom 200 raketa za protutenkovsku odbranu Stinger i 50 protutenkovskih oružja “Panzerfaust 3” s 400 raketa, stoji u pismima.

Također zajedno razmatra slanje sistema protuzračne obrane Patriot uz Njemačku u borbenu skupinu NATO-a u Slovačkoj, navodi se.

Njemačka

Njemačka će Ukrajini isporučiti 1000 protutenkovskih oružja i 500 raketa zemlja-zrak Stinger iz zaliha Bundeswehra za odbranu od Rusije.

To je veliki pomak od dugogodišnje berlinske politike zabrane izvoza oružja u zonu sukoba.

“Ruska invazija na Ukrajinu označava prekretnicu. Naša je dužnost dati sve od sebe da podržimo Ukrajinu u odbrani od Putinove napadačke vojske”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u subotu.

Kanada

Ottawa šalje smrtonosno vojno oružje Ukrajini i posuđuje Kijevu pola milijarde kanadskih dolara (394 miliona dolara) da mu pomogne u odbrani.

Švedska

Stockholm također krši svoj historijski neutralni stav kako bi u Ukrajinu poslao 5000 protutenkovskih raketa, kao i terenske obroke i pancire.

To je prvi put da je Švedska poslala oružje zemlji u oružanom sukobu otkako je Sovjetski Savez napao susjednu Finsku 1939. godine.

Belgija

Belgija kaže da će Ukrajini isporučiti još 3000 automatskih pušaka i 200 protutenkovskih oružja, kao i 3800 tona goriva.

Portugal

Portugal daje Ukrajini naočale za noćno gledanje, pancire, kacige, granate, streljivo i automatske G3 puške.

Grčka

Grčka, koja ima veliku zajednicu dijaspore u Ukrajini – od kojih je 10 ubijeno – šalje “odbrambenu opremu” kao i humanitarnu pomoć.

Rumunija

Rumunija – koja dijeli granicu s Ukrajinom – nudi liječenje ranjenima iz kriznih zona u svojih 11 vojnih bolnica, kao i slanje goriva, pancira, kaciga i drugog “vojnog materijala” u vrijednosti od 3,3 miliona dolara.

Španija

Španska vlada obećala je poslati 20 tona pomoći Ukrajini, uglavnom medicinske i odbrambene opreme poput pancira.

Češka Republika

Prag je u subotu saopćio da Ukrajini šalje 4.000 minobacača “u sljedećih nekoliko sati”, kao i arsenal od 30.000 pištolja, 7.000 jurišnih pušaka, 3.000 mitraljeza, mnogo snajperskih pušaka i milion metaka.

Česi su Kijevu već obećali 4.000 minobacača u vrijednosti od 1,6 milion dolara koji tek trebaju biti isporučeni.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE