Kina ulazi u novu eru: Moć se koncentriše oko Xija

Kineski predsjednik Xi Jinping učvrstio je svoju vlast, a parlament završava svoje zakonodavne zadatke. Ali Xi se suočava sa velikim  izazovima u svom trećem mandatu.
 
Nakon što je jednoglasno izabran za treći mandat bez presedana, kineski predsjednik Xi Jinping sada je postavio još jednog saradnika koji mu je blizak po uvjerenjima na ključnu funkciju: Li Qiang je izabran od strane Nacionalnog narodnog kongresa za novog premijera Kine.
Vjeruje se da je Li, najpoznatiji kao izvršitelj prošlogodišnjeg zatvaranja zbog koronavirusa u Šangaju, zaslužio Xijevo povjerenje držeći se stroge strategije ZERO COVID-19 uprkos višemjesečnim protestima u najvećem kineskom gradu.
Ovo je bila posljednja kadrovska rekonstrukcija koju je odobrio Nacionalni narodni kongres, kineski parlament. Zhao Leji, Wang Huning i Han Zheng, koji su svi bili članovi Stalnog komiteta Politbiroa, izabrani su za novog predsjedavajućeg parlamenta, predsjednika najvišeg političkog savjetodavnog tijela i potpredsjednike.
 
Udaljavanje od Zapada  
 
Kineski politički analitičar Alfred Wu rekao je za DW da Xijev ponovni izbor, zajedno s izborom Xijevih bliskih saveznika, znači da će se stranka još više udaljiti od zapadnih modela upravljanja.
"Xi će biti neko ko je na vrhu piramidalnog sistema, a kineski model upravljanja pod njim će biti mnogo socijalističkiji", rekao je Wu, vanredni profesor na Lee Kuan Yew School of Public Policy na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru. "To je suprotno politici Deng Xiaopinga, koja je dopuštala ljudima da se prvo obogate i nauče sve najbolje prakse sa Zapada. Sada je ideologija antizapadna i socijalistička."
Sam Crane, stručnjak za kinesku politiku na Williams koledžu u Sjedinjenim Državama, rekao je da bi Xi možda želio da lojalni saveznici oko njega "imaju fleksibilnost i brzinu da odgovore na neizvjesnosti".
 
Kina, druga najveća svjetska ekonomija, suočava se sa drastičnim ekonomskim padom, dok se čini da su njeni odnosi sa Sjedinjenim Državama u zastoju.
Međutim, loša strana "lojalnosti naspram stručnosti", rekao je Crane, je da kinesko rukovodstvo može izgubiti kritičku perspektivu na vrhu.
 
Potencijal za 'katastrofalne ishode'
 
Patricia Thornton, vanredna profesorica kineske politike na Univerzitetu Oksford, također je upozorila da bi lojalnost na najvišim nivoima vlasti mogla biti opasna za Komunističku partiju Kine.
Ona je ukazala na primjer novoizabranog premijera Li Qianga. Iskoristio je svoje bolje instinkte, rekla je, da provede blokadu Šangaja zbog COVID-19 "po veliku cijenu za stanovnike".  
"Ovo sugerira da je malo vjerovatno da će Li osporiti Xijev autoritet i da postoji opasnost da bez alternativnih pogleda [...] proces donošenja odluka jednog čovjeka može dovesti do katastrofalnih ishoda."
 
Institucionalna rekonstrukcija takođe centralizuje vlast
 
Što se tiče kineskih institucionalnih reformi, prijedlozi dostavljeni Nacionalnom narodnom kongresu pokazuju da Kina planira uspostaviti Nacionalnu finansijsku regulatornu komisiju koja će nadgledati osiguranje i bankarsku imovinu u vrijednosti od 57,7 biliona dolara (54,14 biliona eura).
Osim toga, kinesko ministarstvo nauke i tehnologije suočava se sa restrukturiranjem kako bi se ubrzalo nastojanje zemlje da postane tehnološki samostalna.
Očekuje se da će Kina uspostaviti novi Nacionalni biro za podatke, koji će koncentrirati upravljanje podacima kroz jedan nadzorni organ. Biro bi potencijalno mogao postaviti i provoditi pravila za prikupljanje i razmjenu podataka, istovremeno određujući da li multinacionalne kompanije mogu koristiti podatke generisane iz njihovog poslovanja u Kini.
Ove reforme se dotiču pitanja koja su glavni prioritet za Komunističku partiju Kine, rekao je Dexter Roberts, viši saradnik u Indo-pacifičkoj inicijativi za sigurnost Atlantskog vijeća.
 
"Osnivanje Finansijske regulatorne komisije ukazuje na to da je stranka i dalje veoma zabrinuta zbog prevelike poluge u privredi i visokog nivoa duga u privredi", rekao je Roberts.
"Nacionalni biro podataka odražava zabrinutost stranke za sigurnost podataka. Postoji vrlo jaka motivacija da se ima mnogo jače tijelo koje može regulirati i upravljati ogromnom količinom informacija u kineskoj ekonomiji", dodao je.
Međutim, Roberts misli da Komunistička partija zanemaruje opasnosti povećanja regulacije privatnog sektora usred niskog ekonomskog rasta.
Nakon tri godine strogih strategija ZERO COVID-a i pada tržišta nekretnina, kineska ekonomija je doživjela ozbiljne štete i predviđa se da će oporavak ove godine biti težak.
"Postoji prava kontradikcija i postoji oholost među najvišim liderima, posebno Xi Jinpingom, koji misli da može upravljati na ovaj način", rekao je za DW. "Viši lideri nisu prepoznali da ne mogu tako upravljati."
 
'Ružan sukob' između SAD-a i Kine
 
Na međunarodnom planu, tenzije između Kine i Sjedinjenih Država i dalje rastu, jer je niz nedavnih diplomatskih prepirki poremetio napore da se bilateralni odnosi vrate na pravi put.
Nedavno je Xi kritizirao SAD zbog pokušaja suzbijanja i obuzdavanja Kine, dok je ministar vanjskih poslova Qin Gang upozorio da ako SAD nastave pogrešnim putem, sukob ili konfrontacija mogu biti neizbježan ishod.
Roberts iz Atlantskog vijeća rekao je da Xi vjeruje da su SAD i Kina zaključane u "neizbježnom sukobu".
"On misli da će na kraju pobijediti SAD ili Kina, a to će biti prilično loša vijest za odnose", rekao je Roberts. "Obje strane guraju odnos u sve ružniji zastoj, i ne mislim da je konsolidacija moći Xija dobra za odnose između SAD-a i Kine."