"Jeftinije prijaviti kao nestale": Zašto Rusija ne želi preuzeti leševe svojih vojnika u Ukrajini

Kao rezultat neprijateljstava koje je Rusija pokrenula 24. februara, na teritoriji Ukrajine pojavio se ogroman broj leševa ruskih vojnika, koje Rusi ne žure preuzeti i odvesti u Rusiju, iako Ukrajina to predlaže. Postoje različite verzije zašto se to dešava. Jedna od njih je "bez leša, nema problema". Ako rođaci ne mogu dokazati da su im sin, muž ili otac poginuli u ratu, država odbija platiti odštetu.

U oslobođenim ukrajinskim naseljima Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti, pored leševa brutalno ubijenih civila, pronađena su i tijela ruskih vojnika koje su njihovi saborci napustili nakon borbi sa ukrajinskom vojskom. Washington Post je objasnio zašto su Rusi tako ravnodušni prema leševima svojih drugova.

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, pojavio se hešteg "Ne napuštamo svoje" koji je postao popularan na društvenim mrežama u Rusiji. Ali u stvarnosti se ova inicijativa pokazala samo kao riječi koje dobro zvuče.

Postoji mnogo foto i video dokaza o napuštenim tijelima ruskih vojnika na ratištu u Irpenu, Moščunu i drugim naseljima. Međutim, mnogo više vojnika se vraća u Rusiju sa povredama ili po "zadacima". Ali ne kažu šta su vidjeli. Rusi imaju pristup informacijama putem interneta, ali se u društvu ne govori o nevjerovatnom broju žrtava u ruskim oružanim snagama.

Činjenica je da Kremlj krije vijesti o stvarnim vojnim gubicima iz straha od bijesa javnosti. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 2015. godine dekret kojim se sve vojne smrti proglašavaju državnom tajnom. Rusija je 2021. uvela krivičnu odgovornost za "izjave koje diskredituju vojsku".

Ukrajinska strana je do danas službeno objavila procijenjeni gubitak ljudstva ruske vojske u Ukrajini na 19.000 ljudi. NATO procjenjuje da je poginulo između 7.000 i 15.000 Rusa. Rusija priznaje smrt samo 1.351 vojnika.

Desetine vojnika iz malih gradova u ruskom zaleđu ginu u Ukrajini, kao što je Aleisk u Altajskom kraju, ali tamošnje porodice vojnika se na čudan način pozivaju "da se ne okupljaju na jednom mjestu, da ne podlegnu provokativnim informacijama". U Čeljabinsku se od rodbine traži da ne šire informacije o mrtvima, kako ih "neprijatelj ne bi mogao iskoristiti".

Ukrajinske vlasti pokušale su vratiti tijela 3.000 ruskih vojnika trećeg dana rata. Međutim, Rusi su odbili da ih prime, rekavši da ne veruju u toliki broj mrtvih, jer toga nema u zvaničnom izveštaju.

Bivša šefica Komiteta vojničkih majki Rusije Valentina Melnikova, koja je mnogo učinila za ruske vojnike tokom Prvog čečenskog rata, prije 24. februara 2022. dala je ruskim majkama isti savjet kao i 90-ih: ili uzmite sinove iz vojske i sahranite ih ili im recite da bježe. Prema njenim riječima, ovog puta nijedna od majki nije poslušala savjet.

„Poslije invazije (24. februara) Činilo mi se da sam se vratila u 1995. Bio je to užasan osećaj. Opet je bilo kao u Groznom, kada je oko 2.500 poginulih vojnika ležalo na ulicama pola mjeseca, napola pojedeno. od strane životinja", rekla je Melnikova.

Prema njenim riječima, broj mrtvih koji je navela ukrajinska strana prilično je tačan, što potvrđuju i lična dokumenta.

"Ali pošto naša vojska ne prikuplja tijela mrtvih i ne preuzima uvijek ranjene, može biti mnogo razlika. Jeftinije je prijaviti ih kao nestale", komentirala je Melnikova ruske spiskove mrtvih.

Prema novom zakonu donesenom u Rusiji, porodicama poginulih u ratu mora biti isplaćeno oko sedam miliona rubalja. Međutim, rođaci ubijenih mogu imati birokratske probleme ako leš nestane.

"Nema tela, nema problema" - vole se šaliti u Rusiji.

Ruski aktivisti za ljudska prava sumnjaju da će broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini izazvati dovoljno zgražanja u ruskom društvu. Jer propaganda stalno tvrdi da "zemlja pobjeđuje naciste". Dakle, da bi došlo do ozbiljnog nezadovoljstva, broj žrtava rata mora se udeseterostručiti.

Kako je OBOZREVATEL ranije javio, stanovnici ukrajinskih sela koji su preživjeli rusku okupaciju sada moraju skupljati brojne leševe ruskih vojnika. Nakon čišćenja naselja, Odbrambene snage su zatekle stotine mrtvih agresora koje su napustili njihovi saborci. Seljani ih bukvalno iznose u prikolicama.

Podsjetimo, zarobljeni u ZSU, okupatori priznaju da su ih bez ikakve pomoći kolege bacile na ratište. Vrlo često se prije toga sva municija oduzima vojnicima Ruske Federacije.