Gruzija: Tim Evrope - EU i EIB ulažu u brzu internet vezu za ruralnu Gruziju

Evropska investiciona banka, Banka Evropske unije, uložit će do 34 miliona eura u proširenje mreže brze internetske mreže koja će omogućiti brze i pouzdane internetske usluge za oko 500.000 Gruzijaca koji žive u 1.000 ruralnih i udaljenih naselja u Gruziji. Investicijom banke EU će se finansirati instalacija 5.000 km optičke telekomunikacione mreže i obezbijediti infrastruktura otvorenog pristupa za gruzijske telekom operatere za pružanje usluga brzog interneta. EU je dala garanciju kroz Mandat eksternog kreditiranja.

Ovaj projekat podržava poboljšanu digitalnu povezanost kao jednu od pet vodećih inicijativa za Gruziju u okviru Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za Istočno partnerstvo.

Ova nova operacija EIB-a dio je širih napora Tima Evrope da podrži Gruziju u digitalizaciji, ubrzanju zelenog i održivog društvenog i ekonomskog rasta i povećanju otpornosti cijele zemlje na prirodne katastrofe kao što je pandemija COVID-19.

Carl Hartzell, ambasador Evropske unije u Gruziji, rekao je: “Ulaganje u digitalnu tranziciju u Gruziji ključno je za stimuliranje radnih mjesta i rasta i donošenje prosperiteta. Kroz Ekonomski i investicioni plan EU, već smo počeli ostvarivati stvarne koristi na terenu. Ovaj vodeći program pomoći će u donošenju novih mogućnosti i smanjenju digitalnih nejednakosti između ruralnih i urbanih područja razvojem brze širokopojasne infrastrukture za oko 1.000 ruralnih naselja. Smatram da je ovo važan doprinos modernizaciji Gruzije i ekonomskom razvoju i oporavku, uz istovremenu promociju digitalne inkluzije u skladu sa njenom nacionalnom širokopojasnom strategijom.”

Teresa Czerwinska, podpredsjednica EIB-a, koja je zadužena za operacije u Gruziji, rekla je: „Naše ulaganje u brze i pouzdane internetske usluge za ruralnu Gruziju je više od još jedne investicije Tima Evrope za poboljšanje kvaliteta života i poslovanja Gruzijaca. Podržava digitalizaciju, ključ za dugoročnu konkurentnost gruzijske privrede i njen održivi i zeleni razvoj. Konačno, ova investicija jača oporavak nacionalne ekonomije od pandemije. Zajedno sa timom Evrope, EU4Digital Svjetskom bankom i Vladom Gruzije, gradimo modernu infrastrukturu, kamen temeljac za modernu i uspješnu Gruziju. EIB je ponosna što je još jednom dala doprinos ovom cilju koji cijeli Tim Evrope dijeli sa Gruzijom.”

Lasha Khutsishvili, ministar finansija Gruzije, rekao je: „Jedan od glavnih prioriteta vlade Gruzije je razvoj digitalne ekonomije. Unapređenje širokopojasne infrastrukture u tom smislu je od najveće važnosti. Uz podršku naših međunarodnih partnerskih institucija kao što su Evropska unija, Evropska investiciona banka i Svjetska banka, težimo ovom cilju. Ovu težnju demonstrira projekat “Rural Fiber Network Georgia” koji finansira Evropska investiciona banka. Kao jedan od vodećih projekata u okviru prioriteta Istočnog partnerstva, promovirat će digitalni razvoj ruralnih naselja, što će se u konačnici odraziti na njihov ekonomski rast. Osim toga, u potpunosti je u skladu sa Gruzijskom nacionalnom strategijom širokopojasnog pristupa i Vladinim programom za 2021-2024. Želio bih da izrazim svoju zahvalnost Evropskoj uniji na njenoj kontinuiranoj podršci i spremnosti da pruži pomoć u podršci i unapređenju prioritetnih sektora Gruzije“.

Tim Evrope pruža dugoročnu stratešku podršku naporima Gruzije da se digitalizira.

Zajam EIB-a će osigurati digitalnu infrastrukturu okosnice potrebnu u okviru programa Open Net u Gruziji i promovirati i proširiti pristupačni širokopojasni internet pojedincima i preduzećima u ruralnim područjima Gruzije. Program Open Net predviđa razvoj moderne širokopojasne infrastrukture kako bi se smanjio digitalni jaz u zemlji, poboljšali uslovi života i stvorile nove mogućnosti za poslovanje.

Program Open Net je glavna komponenta projekta Log-In Georgia, koji promovira pristupačni širokopojasni internet i proširuje njegovu dostupnost pojedincima i preduzećima u zemlji. Pored razvoja infrastrukture, projekat Log-In Georgia, također, ima potencijal da promovira obrazovanje, zdravstvene i finansijske usluge kao prednosti poboljšane širokopojasne povezanosti u odabranim selima i povećava digitalnu inkluziju žena, društvenih manjina i osoba sa invaliditetom.

Evropska banka podržava ekonomski i društveni razvoj Gruzije od 2007. godine, osiguravajući oko 1,85 milijardi eura lokalnoj ekonomiji do danas. Aktivnosti EU banke u zemlji podržale su ključne infrastrukturne projekte (jedna milijarda eura), mikro, mala i srednja preduzeća i srednje kapitalne kompanije (308 miliona eura), opštinsku infrastrukturu (280 miliona eura) i projekte proizvodnje zelene energije (23,5 miliona eura). Aktivnosti oporavka od COVID-19 u 2020. godini iznosile su 170 miliona eura.

Gruzija je jedna od nekoliko zemalja koje nisu članice EU koje ispunjavaju uslove za korištenje operacija Evropskog investicionog fonda (EIF), dizajniranih da podrže mala i srednja preduzeća (MSP) instrumentima za podjelu rizika. Danas portfolio garancija EIB Grupe u Gruziji pokriva 382,9 miliona eura zajmova za mala i srednja preduzeća.

EIB finansira većinu projekata u Gruziji u okviru mandata EU za vanjsko kreditiranje. Ovo EIB-u daje garanciju pokrivenu budžetom EU za projekte socijalne i ekonomske infrastrukture, razvoj lokalnog privatnog sektora i klimatske mjere. Projekti, također, mogu imati koristi od bespovratnih sredstava EU dostupnih u okviru programa Duboke i sveobuhvatne zone slobodne trgovine (DCFTA) finansiranog od strane Neighbourhood Investment Platform (NIP), koji, između ostalog, promovira napore EIB-a da sredstva budu dostupna u lokalnoj valuti.

Bliski odnos Evropske unije i Gruzije zasnovan je na Sporazumu o pridruživanju EU sa Gruzijom, uključujući Duboku i sveobuhvatnu zonu slobodne trgovine (DCFTA), koji je stupio na snagu u julu 2016. godine i teži političkom pridruživanju i ekonomskoj integraciji. Kroz svoju čvrstu podršku teritorijalnom integritetu Gruzije unutar njenih međunarodno priznatih granica, političkim dijalogom, programima saradnje i pomoći, EU ostaje posvećena podršci snažnoj, nezavisnoj i prosperitetnoj Gruziji. EU ostaje najveći donator u Gruziji, sa preko 160 aktivnih projekata širom zemlje.