Finansijski kolaps Evergrande – slijedi li domino efekt propasti velikih kineskih kompanija

Finansijski problemi jedne od najvećih kompanija za nekretnine u Kini, Evergrande prijeti da dobro zatrese tamošnji finansijski sistem, na što je upozorila i centralna banka. Kako navode mediji, sve više pažnje svjetskih finansijera privlači razvoj situacije u Evergrandeu, drugom nekretninskom developeru u Kini sa godišnjom prodajom od 110 milijardi dolara.

Evergrande Real Estate posjeduje više od 1.300 građevinskih projekata u više od 280 gradova širom Kine. Osnovao ga je Xu Jiayin u južnoj Kini 1996. godine, a sada je drugi najveći kineski graditelj nekretnina po prodaji. Njegovi poslovi se kreću od razvoja imovine do upravljanja bogatstvom. To je poznato ime i kineskim nogometnim navijačima, jer posjeduje najveći tim u zemlji - FC Guangzhou.

Šta je uzrok problema

Procvat poslovanja, koji je zahvatio mnoge sektore rastuće kineske ekonomije, također je učinio Xu-a jednim od najbogatijih članova kineske poslovne elite - prema časopisu Forbes, Xu ima lično bogatstvo od oko 10,6 milijardi dolara.

Postavlja se pitanje zašto je Evergrande u nevolji? Ukratko, povećanje duga i mijenjanje propisa. Evergrandeov problem došao je nakon godina nesputanog širenja tokom kojeg su njegovi dugovi rasli zajedno sa veličinom i imovinom. Ogroman dug se nakupio jer se kreditima finansirao rapidni rast kineskog tržišta nekretnina. Sada Evergrande radi pod dugom većim od 300 milijardi dolara što predstavlja dva posto vrijednosti kineske ekonomije. Samo iduće godine dospijeva 7,4 milijarde dolara obveznica, a ulagače vjerovatno očekuje otpis i do 75 posto vrijednosti duga.

Već ovih nekoliko brojki pokazuju koliki rizik proizlazi iz moguće propasti ove kompanije. Stoga ne čudi što je Narodna banka Kine još 2018. godine objavila kako kompanije poput Evergrandea mogu predstavljati sistemski rizik za tamošnji finansijski sistem.

Evergrande je, također, žrtva promjenjivog pristupa Pekinga upravljanju kineskom ekonomijom. Ubrzo nakon što je 2013. godine došao na vlast, predsjednik Xi Jinping rekao je da Kina mora "preusmjeriti fokus na poboljšanje kvalitete i povrata ekonomskog rasta na ostvarivanje stvarnog, a ne napuhanog rasta BDP -a".

Smanjenje duga postalo je glavni dio Xijevih napora da smanji sistemske rizike. Lakše je reći nego učiniti, ali Peking je pokušava. Naprimjer, prošle je godine uveo takozvane "tri

crvene linije" za odabrane kompanije, što je ozbiljno ograničilo njihove mogućnosti zaduživanja.

Teoretski, nova pravila prisilila bi cijeli sektor nekretnina na smanjenje razdjelnih sredstava radi poboljšanja finansijskog zdravlja. Neki su ih u početku smatrali dobrodošlom intervencijom, a iz UBS Asset Managementa početkom ove godine rekli su: "Imamo veliko povjerenje u obim ovih politika."

Evergande je objavilo kako je pod “strašno velikim pritiskom” te možda neće biti u mogućnosti da ispuni svoje obveze prema povjeriocima. Kako bi iznašao novac za vraćanje dugova, Evergrande je ponudio kupcima znatno sniženje cijena stanova, i do 25 posto, a prodao je i dobar dio portfolija komercijalnih nekretnina. Od drugog polugodišta prošle godine prikupio je 1,8 milijardi dolara uvrštenjem dionica svoje kompanije za upravljanje nekretninama.

Podružnica za proizvodnju električnih vozila prodala je investitorima udio za 3,4 milijarde dolara. Međutim, investitori su postali zabrinuti stanjem u kompaniji nakon što je u septembru prošle godine u javnost “procurilo” pismo koje je pokazalo kako rukovodstvo kompanije od Vlade traži podršku za brže uvršavanje novih dionica na berzu. Evergrande je to pismo proglasio lažnim.

No, netačna nije bila objava iz juna ove godine kada je kompanija priznala da na vrijeme nije isplatila dio kratkoročnih dužničkih vrijednosnica, što je dodatno intenziviralo zabrinutost ulagača.

Na to se nadovezala vijest iz jula da je kineski sud zamrznuo Evergrandeov bankovni depozit od 20 miliona dolara na zahtjev banke Guangfa. U augustu su Narodna banka te regulator sektora osiguranja objavili kako Evergrande mora više učiniti na smanjenju duga.

Kompanija je poručila preko Hongkonške berze da je angažovala finansijske savjetnike koji će istražiti “sva moguća rješenja” za izbjegavanje finansijskog sloma, prenosi Guardian. Haotično stanje u kompaniji pokazuje i podatak da je Evergrande suspendovao dovršetak čak 1,5 miliona novih stanova. Zbog toga je dio kupaca stanova na društvenim mrežama poveo raspravu da li će dobiti uplaćeni novac.

Evergrande je, također, vršio pritisak na osoblje da mu posudi novac. Zajmovi su predstavljeni kao sheme ulaganja sa visokim kamatama, ali oni koji nisu učestvovali riskirali su gubitak bonusa. Ovog mjeseca Evergrande je prestao vraćati zajmove zaposlenicima koji se sada se okupljaju na ulicama ispred sjedišta kompanije i traže povrat novca.

Cijena dionice Evergrandea ove je godine pala za više od 80 posto. Agencije za kreditni rejting također su snizile njegove obveznice.

“Evergrandeov stečaj bit će najveći test s kojim se kineski finansijski sistem suočio u posljednjih nekoliko godina”, kazao je za Deutsche Welle, Mark Williams, glavni ekonomista za Aziju u Capital Economicsu.

Eventualna propast takvog diva imat će posljedice i za cjelokupnu kinesku ekonomiju te je upravo potencijalni učinak prelivanja najveći strah kineske vlade.

Naime, nekretninski sektor zaslužan je za 29 posto kineske ekonomije. Ne treba zanemariti ni uticaj na tržište rada. Evergrande zapošljava 200.000 ljudi, ali svake godine na nekretninskim projektima angažira čak 3,8 miliona radnika, prenosi Reuters.

Međunarodne implikacije

Pogoršanje geopolitičkih odnosa sa zapadom, pandemija koronavirusa, kao i pojačana ideološka kampanja za utvrđivanje uticaja vladajuće komunističke partije već su doveli do straha od stalnog usporavanja druge po veličini svjetske ekonomije.

Kako piše Guardian, Evergrande duguje novac 171 domaćoj banci i 121 drugoj finansijskoj kompaniji. Stoga će, ako kompanija u potpunosti ne izvrši novčane obaveze doći do teških posljedica po bankarski sistem. Analitičari strahuju da bi mogao uslijediti kreditni pad, što bi bila loša vijest za Kinu i globalnu ekonomiju.

UBS procjenjuje da postoji 10 kompanija sa potencijalno rizičnim pozicijama sa kombiniranom prodajom po ugovoru od 1,86 triliona juana - ili 2,7 puta od veličine Evergrandea. Drugim riječima, Evergrande je samo vrh ledenog brijega.

Teško je reći kakve će biti međunarodne implikacije ukoliko dođe do kolapsa Evergrandea. Čak neki analitičari ovaj slučaj upoređuju s padom Lehman Brothersa kao rezultata hipotekarne krize prije više od deset godina.

"Mogući propust Evergrandea mogao bi biti značajan zastoj u sektoru nekretnina. Ali mislimo da to nije daleko od kineskog Lehmanovog trenutka", rekli su u bilješci analitičari Barclaysa, prenosi Guardian.

Jimmy Chang, glavni ulagač u Rockefeller Global Family Officeu, smatra da bi se domino efekat mogao proširiti i izvan Kine. Za CNBC je rekao: "Kad bi Kina imala ozbiljan ekonomski problem zbog Evergrandea, i ostatak globalne ekonomije mogao bi se zaraziti“.

Strani vlasnici Evergrandeovih obveznica denominiranih u dolarima-koji ukupno iznose oko 20 milijardi dolara-ne bi imali puno uticaja na ono što se dogodilo pa bi se stoga suočili sa brisanjem, kažu analitičari. Vjerovatno bi svoj novac tražili na međunarodnim sudovima.

Viši globalni ekonomist Capital Economicsa, Simon MacAdam smatra suprotno.

“Sam za sebe, upravljani ili čak neuredan kolaps Evergrandea imao bi mali globalni uticaj osim nekih tržišnih turbulencija”, rekao je MacAdam u bilješci, prenosi CNBS.

″Čak i da je to prvi od mnogih developera nekretnina koji je propao u Kini, sumnjamo da bi bio potreban pogrešan korak u politici da bi to uzrokovalo naglo usporavanje njene ekonomije”.

Općenito, očekuje se propast kompanije.

"Mislimo da je Evergrandeu teško podmiriti svoje obaveze. Izvođenje projekta bit će najvažnije sa stajališta društvene stabilnosti. Stoga su kupci i dobavljači kuća najvažniji među učesnicima. Mislimo da je mogući scenarij odvajanje projektnih kompanija od grupe kako bi se osiguralo da je vrijednost imovine materijalizirana i da se novčani tok koristi samo za izgradnju projekata, dok očekujemo da će biti potrebno restrukturiranje duga", rekao je Tao Wang, glavni kineski ekonomist UBS -a, prenosi Guardian.

 

Anterfile: Hoće li vlada pomoći

Peking je pred dilemom. Ako se uključi u spašavanje Evergrandea, koju će poruku to poslati drugim jako zaduženim kompanijama? Ako ne pomogne, posljedice bi se mogle proširiti i na druge sektore ekonomije. U Kini se očekuje da Evergrande neće imati punu podršku vlade.

Urednik časopisa Global Times, Hu Xijin, rekao je da se Evergrande ne bi trebao kladiti na pomoć vlade pod pretpostavkom da je "prevelik da bi propao" . Kreatori politike u Kini govorili su glavnim zajmodavcima Evergrandea da produže otplatu kamata ili zajmove za preusmjeravanje, no promatrači tržišta uglavnom su mišljenja da direktne pomoć vlade nije vjerovatna.

Sa druge strane vrlo ozbiljan potencijalni pad takve kompanije naveo je neke analitičare da sugeriraju da bi Peking mogao uskočiti kako bi ga spasio.

Mattie Bekink iz Economist Intelligence Unit -a, za BBC je rekao: "Umjesto da riskiramo narušavanje opskrbnih lanaca i razbjesnimo vlasnike kuća, mislimo da će vlada vjerovatno pronaći način kako osiguratli opstanak osnovne djelatnosti Evergrandea."