17.09.2023.

Evropska unija pokreće istragu o kineskim subvencijama za električne automobile

Zvanični Brisel će istražiti kineske državne subvencije za električne automobile, najavila je predsjednica Evropske komosije, obećavajući da će braniti evropsku industriju od nelojalne konkurencije.
 
Ovaj potez predstavlja svojevrsnu pobjedu Francuske čiji su zvaničnici izrazili zabrinutost da će Evropa zaostati tokom zelene tranzicije, ukoliko ne bude odlučnija da se suoči sa navodnim kineskim protekcionizmom.
No, neke zemlje članice EU, uključujući Njemačku, oprezne su zbog ljutnje Pekinga, budući da se oslanjaju na trgovinske odnose sa Kinom, iako je zvanični Berlin pozdravio najavljenu istragu.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je istragu protiv subvencija, obećavajući da će braniti evropske proizvođače.
"Globalna tržišta su sada preplavljena jeftinijim kineskim električnim automobilima. Njihova cijena je umjetno niska zahvaljujući ogromnim državnim subvencijama", rekla je Von der Leyen tokom govora u Evropskom parlamentu u Strazburu.
Istraga bi mogla navesti Evropsku uniju da uvede carine na one automobile za koje vjeruje da se nepravedno prodaju po nižoj cijeni, čime ugrožavaju evropske konkurente.
"Evropa je otvorena za takmičenje, ali ne i za trku do dna", rekla je predsjednica Evropske komisije.
Kineski zvaničnik optužio je EU za "protekcionizam" u objavi na društvenim mrežama.
Ukazujući na informacije Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), Wang Lutong, generalni direktor Odjela za evropske poslove  Ministarstva vanjskih poslova Kine, rekao je da "mnoge članice EU subvencioniraju svoju industriju električnih vozila".
"U kakvom je položaju Evropska komisija da pokrene antisubvencionu istragu o električnim vozilima iz Kine? Ovo nije ništa drugo do čisti protekcionizam", rekao je Lutong.
Francuski ministar finansija Bruno Le Maire rekao je da je istraga bila "veoma dobra odluka" tokom posjete Berlinu. Njemački ministar ekonomije Robert Habeck rekao je da je to pokazalo "pravi stav" i da je riječ o rješavanju "nelojalne konkurencije".
Pariz je već najavio mjere kojima će se osigurati subvencije za nove električne automobile na osnovu emisije izduvnih gasova proizvođača. To bi bilo teže za kineske automobile, jer se njihova proizvodnja često oslanja na električnu energiju na ugalj.
 
'Iskrivljena konkurencija'
 
Evropski proizvođači automobila, također, su pozdravili istragu EU kao "pozitivan signal".
"Evropska komisija prepoznaje sve asimetričniju situaciju sa kojom se suočava naša industrija i hitno razmatra narušenu konkurenciju u našem sektoru", rekla je Sigrid de Vries, generalna direktorica ACEA-e.
Širom Evrope raste zabrinutost oko toga koliko se kontinent oslanja na kineske proizvode, posebno one koji su potrebni za fokusiranje EU na čistu energiju.  
Šef EU za unutrašnje tržište Thierry Breton ranije je upozorio na trend koji se pojavljuje u kojem je Evropa "spuštena na neto uvoz električnih vozila ili solarnih panela".
Prema nekim stručnjacima, Kina bi ove godine mogla prestići Japan i postati najveći svjetski proizvođač automobila.
Ali evropski proizvođači se, također, moraju boriti sa državnim subvencijama za električna vozila preko Atlantika.
Američki Zakon o smanjenju inflacije usmjerava oko 370 milijardi dolara subvencija na američku energetsku tranziciju, uključujući porezne olakšice za električna vozila i baterije proizvedene u SAD-u.
Dok je objavljivala odluku o pokretanju istrage, Von der Leyen se vratila na gorak spor sa Kinom oko uvoza solarnih panela prije jedne decenije.
"Nismo zaboravili kako su kineske nepoštene trgovinske prakse uticale na našu solarnu industriju. Mnogi mladi biznisi su istisnuti od strane snažno subvencioniranih kineskih konkurenata", rekla je Van der Leyen.
EU je uvela antidampinške carine 2013. godine nakon što su se evropski proizvođači panela požalili da su prisiljeni napustiti posao zbog uvoza jeftinih panela iz Kine.
Ograničenja su ukinuta pet godina kasnije.
 
'Vitalni' dijalog
 
Von der Leyen je pozvala EU da definira vlastiti pristup Pekingu, iako neke od većih evropskih sila žele biti oprezne kako bi izbjegli prekid poslovnih veza.
Uprkos njenim oštrim komentarima, Von der Leyen je rekla da je za Evropu "od vitalnog značaja" da održi "komunikaciju i dijalog sa Kinom".
"Zato što postoje teme na kojima možemo i moramo da sarađujemo. De-rizik, a ne razdvajanje - to će biti moj pristup sa kineskim rukovodstvom na samitu EU-Kina kasnije ove godine", dodala je Van der Leyen.
Komesar EU za trgovinu Valdis Dombrovskis uskoro putuje u Kinu, najavio je u objavi na društvenim mrežama, "kako bi se bavio trgovinskim i ekonomskim prilikama/izazovima".