Evropska unija podržava dugoročno sigurno upravljanje radioaktivnim otpadom u Ukrajini

Finansirani od strane 'Instrumenta za saradnju u nuklearnoj sigurnosti' (EU INCS) Evropske unije sa 2,4 miliona eura, tokom poslednje tri godine, stručnjaci iz EU i Ukrajine blisko su sarađivali sa ukrajinskim vlastima u osiguranju dugoročnog sigurnog upravljanja sa različitim oblicima radioaktivnog otpada u ovoj zemlji. U okviru projekta pod nazivom „Specifikacija oblika otpada kako bi se omogućio siguran tretman, skladištenje i odlaganje problematičnog radioaktivnog otpada koji se nalazi u ukrajinskim nuklearnim energetskim postrojenjima” i „Sveobuhvatna procjena sigrunosti lokacija za upravljanje radioaktivnog otpada kojima upravlja Državna korporacija „Ukrajinsko državno udruženje Radon” i dizajn remedijacije za specifične problematične objekte”, stručnjaci su precizirali problematične oblike otpada koji se skladište u ukrajinskim nuklearnim elektranama i uspostavili metodologije za sigurno i efikasno upravljanje ovim otpadom. Paralelno, uspostavljene su sveobuhvatne procjene sigurnosti za svaki

od objekata SSE Udruženja Radon, koji se nalaze u Kijevu, Harkovu, Dnjepru, Odesi i Lavovu. Projektni tim je, također, utvrdio idejna rješenja za sanaciju skladišta na svakom od lokaliteta Radon, izvršio ponovnu procjenu sigurnosti nekoliko skladišta otpada koja već dugo postoje i razvio rješenja za sanaciju onih skladišta koja su se pokazala kao najproblematičnija.

 

U Kijevu su sredinom oktobra 2021. godine održane radionice o rezultatima projekta uz učešće predstavnika Evropske komisije, Državne agencije Ukrajine za upravljanje zonama isključenja, NANEK Energoatom, SNRIU, nuklearne elektrane u Černobilu i Centralnog preduzeća za upravljanje otpadom.

 

Christina Thormählen, menadžerica projekta Evropske komisije, komentirala je: "Poboljšanje radijacijske sigurnosti, uključujući sigurno upravljanje radioaktivnim otpadom, jedan je od glavnih ciljeva projekata u Ukrajini koje finansira EU INCS. Drago nam je što smo podržali Ukrajinu u definiranju ovih specifičnih poboljšanja sigurnosti mjerama i što svjedočimo uspješnoj implementaciji ovog projekta”.

 

Andriy Pliatsko, prvi zamjenik šefa Državne agencije za upravljanje zonama isključenja, naglasio je: "Cijenimo podršku Evropske unije u poboljšanju radijacijske sigurnosti, što uključuje prijenos znanja i sposobnosti u obavljanju sigurnosnih procjena od strane osoblja kompanije Radon".

 

Valentin Kostenko, direktor sektora NNEGC Energoatom, naglasio je: „Cijenimo podršku Evropske unije u implementaciji ovog projekta, čiji će rezultati biti implementirani kako bi se osiguralo sigurno odlaganje problematičnog radioaktivnog otpada iz ukrajinskih nuklearnih elektrana“.

 

Projekt su realizirali stručnjaci iz PLEJADES GmbH, Brenk Systemplanung GmbH, NUKEM Technologies Engineering Services GmbH, DMT GmbH & Co KG iz Njemačke, zajedno sa Ukratominstruments Corporation Ltd i LLC „Biroom za analitička istraživanja za sigurnost NPP“ iz Ukrajine. Stručnjaci su radili u bliskoj saradnji sa kolegama iz NANEK Energoatom i SSE Udruženja Radon.

 

Nuklearna energija je od kritične važnosti za energetski sektor Ukrajine, jer zadovoljava više od polovine potreba za električnom energijom u zemlji. Međutim, uz svoje prednosti, korištenje nuklearne energije proizvodi radioaktivni otpad. Radioaktivnim otpadom se mora upravljati na siguran način, prije konačnog odlaganja, kako bi se zaštitili građani i okolina od zračenja I posljedica kije ono moe izazvati.

 

Od 1991. godine, Evropska unija je osigurala više od 1,05 milijardi eura za podršku ukrajinskom programu poboljšanja nuklearne sigurnosti, doprinoseći poboljšanom sigurnom radu ukrajinskih nuklearnih elektrana, odgovarajuće infrastrukture za upravljanje radioaktivnim otpadom. Također je pružila institucionalnu podršku ukrajinskom nuklearnom regulatoru i dala značajan doprinos velikim projektima unutar zone isključenja u Černobilu.