EU, EBRD i Austrija doniraju drveće za “zeleniji” Zapadni Balkan

Kako bi obilježili rezultate programa Green Economy Financing Facility (GEFF) i simbolično doprinijeli borbi protiv klimatskih promjena, Evropska unija, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Austrija počele su sadnju 1.000 stabala u šest zemalja Zapadnog Balkana, korisnika ovog programa. Stabla predstavljaju i nagradu EBRD-a za 18 najaktivnijih partnerskih finansijskih institucija, te 32 proizvođača i prodavca energetski efikasnih tehnologija, za njihov doprinos uspjehu GEFF programa na Zapadnom Balkanu.

Akcija sadnje drveća počela je prošle sedmice u Podgorici u Crnoj Gori, gdje su zasađena sstabla lipe i Sarajevu u Bosni i Hercegovini gdje su posađena stable bijelog bora. U narednim sedmicama kampanja će se nastaviti u Albaniji, na Kosovu*, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

GEFF, koji je razvila EBRD, a sufinansiran je sredstvima granta iz projekta WBIF „Regionalni program energetske efikasnosti” koji podržava EU i Austrijsko savezno ministarstvo finansija, podržao je više od 9.000 domaćinstava u regionu da poboljšaju energetsku efikasnost u protekle četiri godine sa ulaganjima u nove prozore, izolaciju, toplotne pumpe itd. Program, koji nudi specijalizovane kreditne linije i grant sredstva, finansirao je investicije u zelenu tehnologiju u vrijeednosti većoj od 45 miliona eura.

Nakon uspješnog završetka investicija, domaćinstva dobijaju poticajne grantove finansirane od strane EU u vrijednosti do 20 posto iznosa kredita, što ove investicije čini pristupačnijim građanima.

Yngve Engstrom, šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori: „Ulaganje u energetsku efikasnost je dobit. Za građane smanjuje troškove energije, stvara udobniji dom i smanjuje štetu planeti. Energetska efikasnost nije samo zelena; to je zeleni rast. To stvara radna mjesta, inovacije i rast ekonomije. EU će pomoći Crnoj Gori na putu ka zelenom rastu.“

Remon Zakaria, direktor EBRD-a za Crnu Goru: „Unapređenje energetske efikasnosti dovodi do niže potrošnje energije i računa i sveukupnog boljeg kvaliteta života, i drago nam je da su domaćinstva u Crnoj Gori mogla osjetiti ove pogodnosti zahvaljujući našem GEFF programu. Zahvaljujemo svim našim GEFF partnerima, uključujući CKB, kao i dobavljaču zelenih tehnologija Mikromont na pomoći da uspješno proširimo GEFF program u Crnoj Gori.”

Gilles Rebattet, šef operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH: “Zagađenje zraka je jedan od najvećih ekoloških problema u Bosni i Hercegovini. Drveće i šume igraju ključnu ulogu u ublažavanju uticaja klimatskih promjena i ovo je jedna od akcija kojima svi možemo doprinijeti da zrak koji udišemo postane čistiji i zdraviji. Otklanjanje zagađenja jedan je od stubova Zelenog dogovora EU koji postavlja viziju za 2050. – viziju svijeta u kojem se zagađenje smanjuje na nivoe koji više nisu štetni po ljudsko zdravlje. Evropska unija je spremna pomoći vlastima u Bosni i Hercegovini u smanjenju zagađenja zraka. Zajedno sa našim partnerima podržavamo brojne projekte čiji je cilj preokrenuti rastući nivoi zagađenja. To uključuje prelazak na čistije i obnovljive izvore energije, efikasnije sisteme grijanja i transporta i povećanje energetske efikasnosti. Jedna osoba sama ne može učiniti mnogo, ali zajedničke akcije mogu napraviti razliku.”

 

Manuela Naessl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu: „Poboljšanje energetske efikasnosti dovodi do nižih računa za energiju i sveukupno boljeg kvaliteta života, i drago nam je da je više od 3000 domaćinstava u Bosni i Hercegovini moglo osjetiti ove pogodnosti zahvaljujući našem GEFF programu . Akcijom sadnje drveća želimo se zahvaliti svim našim GEFF partnerima uključujući UniCredit Mostar, UniCredit Banja Luka, Sparkasse, MKF Partner kao i dobavljačima zelenih tehnologija Vokel, Aluplastik, AMD Sconto Brčko, ThermoFLUX, Aluplast i EPS Laštro na pomoći da uspješno promoviramo GEFF program u Bosni i Hercegovini.”

 

GEFF se provodi pod okriljem WBIF projekta 'Program regionalne energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP Plus)', koji finansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo finansija Republike Austrije (BMF) i realizuje se u partnerstvu sa Sekretarijat Energetske zajednice. REEP Plus je identifikovan u Ekonomskom i investicionom planu Evropske komisije za Zapadni Balkan kao jedan od vodećih projekata u okviru „Talasa obnove“ u okviru Investicionog prozora „Čista energija“. Ovi projekti značajno doprinose smanjenju emisija stakleničkih plinova, te poboljšanju životnog standarda i zdravlja građana.