EBRD i donatori pomažu Sarajevu da postane zeleniji grad

Investicije će poboljšati gradski saobraćaj, vodosnabdijevanje i energetsku efikasnost

Sarajevo je grad kontrasta. Dom je i zapadnjačke i orijentalne arhitekture; okružen je prekrasnim planinama i šumama, ali postoji problem zabrinjavajućeg zagađenja zraka. Historija grada je problematična, ali Sarajlije posjeduju neverovatan duh i osjećaj za humor.
Grad se razvija. Nekoliko gradilišta širom Sarajeva – od novih stambenih objekata preko tramvajskih pruga do obnovljenih javnih zgrada – mijenjaju pejzaž i  stvaraju pozitivno raspoloženje, jer ljudi mogu vidjeti kako grad ulaže u svoju budućnost. Zahvaljujući tom razvoju, Sarajevo će biti otpornije i održivije, sa poboljšanim uslovima za život.

Realizacija značajnog broja ovih projekata počela je prije nekoliko godina kada se Sarajevo pridružilo EBRD-ovom programu Zeleni gradovi. Inicijativa podržava gradove u identifikaciji i planiranju prioritetnih projekata koji im mogu pomoći da postanu zeleniji i održiviji. EBRD, također, osigurava finansiranje za takve investicije, često sufinansirane grantovima Evropske unije (EU) i drugih donatora.

Bolji javni prevoz

Zagađenje zraka u Sarajevu predstavlja veliki problem. Dostiže opasne nivoe, posebno tokom zime. Kako bi se smanjile gužve u saobraćaju i zagađenje, grad potiče ljude da koriste javni prijevoz umjesto privatnih automobila. To se postiže prijeko potrebnim ulaganjem u transportnu mrežu, što će usluge učiniti bržim i efikasnijim.
Naprimjer, do kraja 2022. godine u grad će stići 35 novih trolejbusa, finansiranih iz kredita EBRD-a i Evropske investicione banke (EIB). Zapravo, to će biti prvi novi trolejbusi koje je grad kupio od Zimskih olimpijskih igara prije 38 godina.
Ovi novi trolejbusi sa nultom emisijom mogu raditi na baterije i mogu proizvesti i skladištiti dovoljno energije da rade bez punjenja 20 sati.

Unapeđuje se i tramvajska mreža. Nove i proširene pruge omogućit će uvođenje bržih i modernijih tramvaja i povezati neke nove dijelove u gradu u kojima tramvajska pruga ranije nije postojala.

Energetska efikasnost u javnim zgradama

Studentski smještajni blok Nedžarići skriven je iza skela, a oko 20 građevinara radi na tome da do juna završe renoviranje. Zamijenti će stare prozore sa 380 novih energetski efikasnih, postaviti termo izolaciju vanjskih zidova i zamijeniti staru rasvjetu efikasnim novim sijalicama. Sve ovo će pomoći da se smanji energija potrebna za grijanje zgrade, a da istovremeno objekat bude udobniji za studente koji u njemu žive.
Studentski blok je jedna od 40 zgrada u gradu koje će biti renovirane u okviru ovog projekta, finansiranog sa osam miliona eura kredita EBRD-a i dva miliona eura granta Evropske unije (EU). Investicije će obuhvatiti 29 škola i pratećih objekata, šest vrtića, tri studentska bloka i dvije ambulante. Ušteda energije se procjenjuje na oko 13,7 GWh, što rezultira smanjenjem CO2 jednakim uklanjanju oko 1.000 automobila sa ulica.

Poboljšano vodosnabdijevanje

Drugi način na koji Sarajevo postaje zelenije je poboljšanje vodosnabdijevanja. Zajam EBRD-a od 25 miliona eura i grant od EU od četiri miliona eura kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan omogućili su gradu da modernizuje svoju vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu. Ovo će pomoći u smanjenju gubljenja vode u mreži i osigurati efikasnije i pouzdanije usluge vodovoda i kanalizacije u Kantonu Sarajevo.
“Zaista smo ponosni na naš zajednički rad sa Kantonom Sarajevo i napredak koji su postigli otkako su se pridružili našem programu Zeleni gradovi, koristeći sve mogućnosti koje nam se pružaju. Već ulažemo u osam projekata sa Kantonom i kada budu završeni ovi projekti će imati značajan uticaj na gradsko okruženje”, objašnjava Manuela Naessl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.
“Ulaganje u zelenu ekonomiju ostaje jedan od naših ključnih strateških prioriteta i EBRD i njeni donatori su spremni da obezbijede finansije i podršku za to. Radujemo se razvoju novih projekata, uključujući sistem daljinskog grijanja na obnovljivu energiju, koji trenutno istražujemo.”

Projekte Green City u Sarajevu podržavaju Evropska unija, Austrija, Japan, Centralnoevropska inicijativa, Italija i Investicioni okvir za Zapadni Balkan.