14.12.2022.

"Dan za radost i nove početke": Regionalni stambeni program obilježio uručenje ključeva 10.000-itog stana na Zapadnom Balkanu

Regionalni stambeni program (RHP) obilježio je značajan trenutak, predajom ključeva 10.000-itog stana za najugroženije izbjeglice i raseljena lica u regionu Zapadnog Balkana. Obilježavanje je upriličeno tokom ceremonije uručenja ključeva za 40 novoizgrađenih stanova u okviru RHP izbegličkim porodicama u Vršcu u Srbija. Ukupno, RHP ima za cilj izgraditi 11.400 domova u četiri partnerske zemlje RHP-a – Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji – do sredine 2023. godine.
Pored korisnika, uručenju ključeva prisustvovali su i Nataša Stanisavljević, Povjerenica za izbeglice i migracije Republike Srbije, Holger Schröder, šef odjela, regionalni programi za Zapadni Balkan i plan ekonomskih ulaganja u DG NEAR u Evropskoj komisiji, Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca, ambasador Jan Bratu, šef misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Srbiji, Rainer Lovato, zamjenik direktora, Krediti i društveni razvoj, Vijeće Evropske razvojne banke (CEB), Stefanie Krause, zamjenica predstavnika UNHCR-a u Srbiji i Dušan Kovačević, rukovodilac Jedinice za implementaciju projekata javnog sektora .
Jedan od prisutnih korisnika, Goran Šain, srdačno se zahvalio RHP u ime porodica. Rođen u Kninu, Hrvatska, 1994. godine Šain se prisjetio da je tokom sukoba sa porodicom pobjegao u Srbiju, kada je imao jedva godinu dana.
„Ne sjećam se tog vremena, jer sam bio tako mali, ali su mi roditelji rekli da je put trajao devet dana“, rekao je. “Moji djed i baka su, u međuvremenu, putovali 14 dana na traktoru u konvoju izbjeglica kroz Bosnu i Hercegovinu do Srbije. Od tada živimo kao podstanari u Vršcu. Ali danas nije dan za tugu – danas je dan za radost i nove početke”.
U ime Evropske unije - glavnog donatora RHP-a - Holger Schröder čestitao je porodicama na novim domovima te se osvrnuo na značaj RHP-a kako za region tako i za EU.  
"Regionalni stambeni program simbolizira solidarnost EU prema ugroženim porodicama koje su ostavile svoje živote iza sebe", rekao je on. "To je odličan primjer kako regionalna saradnja može rezultirati izvanrednim postignućima."  
Ove riječi ponovio je i ambasador Braathu, koji je istaknuo značajan doprinos Programa dobrosusjedskim odnosima i pomirenju među partnerskim zemljama.
 
Pohvalivši sve zainteresovane strane, donatore RHP-a, zemlje partnere i druge partnere u implementaciji, uključujući UNHCR i OSCE, za njihov neprocjenjiv doprinos Programu, Rainer Lovato se osvrnuo na izuzetna dostignuća RHP-a i ulogu CEB.  
"Prije više od 10 godina, CEB je postao dio ovog vitalnog i izazovnog programa," prisjetio se Lovato. „Ko je tada mogao zamisliti da ćemo svi danas biti ovdje, slaviti isporuku 10.000 stambenih jedinica?“  
Obraćajući se porodicama, srdačno im je poželio dobrodošlicu u njihove nove domove.  
„Postizanje ove prekretnice RHP-a je važna prilika za Program i svi smo privilegovani što možemo podijeliti ovaj poseban trenutak s vama”, naglasio je Lovato.  
Poželjevši korisnicima zdravlje i sreću u novim domovima, Stefanie Krause je takođe pohvalila Gradu Vršcu na posvećenosti RHP-u.  
"Bili ste na čelu sve većeg broja zajednica širom svijeta koje cijene značajan doprinos koji izbjeglice daju našim zajednicama", rekla je ona.  
Komesar Stanisavljević je u obećao da će  vlasti Srbije i dalje nastojati pomoći izbjeglicama.
„Danas imamo jasan plan da riješimo mnoga neriješena pitanja za izbjeglice, uključujući poboljšanje položaja onih koji su se već integrirali, kao i rješavanje problema neriješenih pitanja za one koji još čekaju na stambeno zbrinjavanje", rekla je Stanisavljević.
Posjeta uključenih strana RHP Vršcu uslijedila je nakon sastanka Skupštine donatora RHP, a prethodila je sastanku Upravnog odbora RHP u Beogradu, čiji je domaćin bio Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije, kojim je predsjedavala Evropska komisija. Skupština, kojom kopredsjedava Švicarska, još je jedan ključni donator programa. Upravni odbor – kojem je, između ostalih, prisustvovao i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić – otvorio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji je istaknuo zadovoljstvom što je RHP postavio temelje za buduću saradnju između zemalja. Pored ostalih tema o kojima se raspravljalo, Komitet je pozdravio najavu da je Norveška izabrana za kopredsjedavajućeg Skupštine donatora RHP fonda i Upravnog odbora 2023. godine.