Balkan za Kinu „odskočna daska“, najsnažniji uticaj vidljiv u Srbiji

U analizi se konstatuje da Balkan predstavlja odskočnu dasku i most za kinesko uspostavljanje značajnijeg ekonomskog prisustva u Evropi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naglašava se da je najsnažniji uticaj Kine vidljiv u Srbiji, a da je Crna Gora jedna od osam „najugroženijih“ zemalja kineskim prisustvom.

 

Kina je snažno krenula sa investiranjem u Severnoj Makedoniji, ali nije uspela da zadrži značajniji uticaj, dok je u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj, prisutan veliki broj kineskih investicija u infrastrukturu.

Prema studiji, jedina država regiona koja beleži pad kineskih investicija je Albanija.

Milica Pejanović Đurišić iz Atlantskog saveza je poručila da Kina pokušajima da preoblikuje aktuelni svetski poredak ima ambiciju da postane vodeća globalna sila, što je izazov za Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju.

Temelji kineskog delovanja, posebno na Balkanu, prisutni su kroz globalnu inicijativu „Pojas i put“ kao i forum „16+1“ (16 država Centralne i Istočne Evrope plus Kina), dodala je.

Prema rečima glavnog analitičara Digitalnog forenzičkog centra Milana Jovanovića, saradnja Kine sa Srbijom se ostvaruje kroz investicije, kredite, kulturu i obrazovanje, bezbednosni sektor.

Zahvaljujući direktnoj podršci političara i medija Kina je predstavljena kao najvažniji strateški partner Srbije.

U Srbiji je u poslednjoj deceniji identifikovan najmanje 61 projekat u različitim fazama završetka od strane ili u saradnji sa kineskim akterima, čija je vrednost najmanje 18,7 milijardi evra.

Nedostatak transparentnosti je, kaže Jovanović, nešto što karakteriše gotovo sve kineske projekte u Srbiji.

Crna Gora se, prema izveštaju Centra za globalni razvoj, nalazi među osam najugroženijih zemalja kineskim prisustvom, rekao je Jovanović, precizirajući da se time svrstala uz države poput Laosa, Mongolije, Tadžikistana, Kirgistana i Pakistana.

U Crnoj Gori je najznačajniji projekat prva deonica autoputa Bar-Boljare, čiji se završetak izgradnje očekuje ove godine.

Kreditni aranžman sa državnom kineskom bankom od skoro milijardu evra izazvao je, navodi DFC, brojne kontroverze zbog netransparentnosti.

Kao nova članica NATO, sa relativno slabim institucionalnim kapacitetom, Crna Gora je strateški idealna meta za širenje kineskog uticaja u Evropi, konstatuje se u izveštaju DFC.

U izveštaju DFC se zaključuje da je novi ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan od 3,2 milijarde evra dobar odgovor na prodor Kine u region.