Zašto je Rusija napala Ukrajinu i šta Putin želi?

Kada je Vladimir Putin narušio mir u Evropi pokrenuvši rat protiv demokratije od 44 miliona ljudi, njegovo opravdanje je bilo da je moderna Ukrajina zapadnu orijentirana bila stalna prijetnja i da se Rusija nije mogla osjećati "sigurno, razvijati se i postojati".

Ali nakon više od mjesec dana bombardovanja, hiljada mrtvih u razorenim gradovima i raseljavanja 10 miliona ljudi unutar Ukrajine i šire, ostaju pitanja: šta je njegov cilj i postoji li izlaz?

 

Šta je bio Putinov cilj?

Početni cilj ruskog lidera bio je da pregazi Ukrajinu i svrgne njenu vladu, čime bi zauvijek bila okončana njena želja da se pridruži zapadnom odbrambenom savezu NATO. Ali invazija je zapela i čini se da je smanjio svoje ambicije.

Pokrenuvši invaziju 24. februara, rekao je ruskom narodu da je njegov cilj "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine", da zaštiti ljude koji su bili izloženi, kako je rekao, osmogodišnjem maltretiranju i genocidu od strane ukrajinske vlade. "Nije naš plan da okupiramo ukrajinsku teritoriju. Ne namjeravamo nikome ništa nametati silom", insistirao je Putin.

To čak nije bio ni rat ili invazija, tvrdi Putin, već samo fikcija "specijalne vojne operacije" koju su dužni usvojiti ruski mediji pod kontrolom države.

Tvrdnje o nacistima i genocidu u Ukrajini bile su potpuno neosnovane, ali je bilo jasno da je Rusija ovo shvatila kao ključni trenutak.

„Budućnost Rusije i njeno buduće mjesto u svetu su u pitanju“, rekao je šef vanjske obaveštajne službe Sergej Nariškin.

Ruska vojska je imala za cilj da napadne glavni grad Kijev, izvršivši invaziju iz Bjelorusije na sjeveru, kao i sa juga i istoka.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov govorio je o oslobađanju Ukrajine od ugnjetavanja, dok je demokratski izabrani predsjednik Ukrajine Volodimir Zelensky rekao da ga je "neprijatelj odredio kao metu broj jedan; moja porodica je meta broj dva".

Ali žestok otpor Ukrajine izazvao je velike gubitke i, u nekim oblastima, vratio ruske snage.

 

Da li je Putin promenio svoje ciljeve?

Čini se da je Rusija smanjila svoje ambicije, tvrdeći da je "generalno postigla" ciljeve prve faze invazije, koju je definirala kao značajno smanjenje borbenog potencijala Ukrajine.

Glavni cilj, kako je rečeno, je „oslobođenje Donbasa“ – misli se na istočne ukrajinske regione Lugansk i Donjeck. Više od trećine ovog područja već su zauzeli separatisti koje podržava Rusija u ratu koji je počeo 2014.

Rusija želi sve, kao što je naveo predsjednik Putin kada je priznao da cijelo područje pripada dvjema ruskim marionetskim državama prije invazije. Šef države Lugansk predložio je održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji, slično glasanju koje međunarodna zajednica nije priznala održanom na Krimu 2014. godine.

Ali Rusija će, također, pokušati kontrolirati ukrajinske teritorije duž južne obale, istočno od Krima do ruske granice.

A širi zahtjev predsjednika Putina i dalje se odnosi na osiguravanje buduće neutralnosti Ukrajine.

 

Zašto Putin želi neutralnu Ukrajinu

Otkako je Ukrajina stekla nezavisnost 1991. godine, kada se Sovjetski Savez raspao, postepeno je skrenula ka Zapadu – i EU i NATO.

Ruski lider ima za cilj da to preokrene, gledajući pad Sovjetskog Saveza kao "raspad istorijske Rusije". Tvrdio je da su Rusi i Ukrajinci jedan narod i negirao je dugu istoriju Ukrajine:

"Ukrajina nikada nije imala stabilne tradicije prave državnosti", ustvrdio je Putin.

Upravo je njegov pritisak na ukrajinskog proruskog lidera Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum s Evropskom unijom 2013. doveo do protesta koji su na kraju svrgnuli ukrajinskog predsjednika u februaru 2014. godine.

Rusija je tada zauzela ukrajinski južni region Krim i pokrenula separatističku pobunu na istoku i rat koji je odnio 14.000 života.

Dok se pripremao za invaziju u februaru, prekršio je neispunjeni mirovni sporazum iz Minska iz 2015. i optužio NATO da ugrožava "našu istorijsku budućnost kao nacije", tvrdeći neutemeljeno da zemlje NATO-a žele uvesti rat na Krim.

Ali šta bi Rusija prihvatila od neutralne Ukrajine? Rusija razmatra „neutralnu, demilitariziranu“ Ukrajinu sa sopstvenom vojskom i mornaricom, po uzoru na Austriju ili Švedsku, koje su obe članice EU.

„Austrija je bila neutralna, neutralna je i ostaće neutralna i u budućnosti“, kaže kancelar Karl Nehamer, čak i ako je dio NATO-ovog Partnerstva za mir.

Ali Švedska nije neutralna: ona je nesvrstana. Učestvovala je u NATO vježbama i Šveđani su aktivno razgovarali o pridruživanju u budućnosti.

 

Postoji li način da se okonča ovaj rat?

Obje strane su postigle napredak u pregovorima, ali izgledi za sastanak dva predsjednika, koji Kijev smatra ključnim za okončanje "vruće faze" rata, čine se daleki.

Ukrajina ima tri ključna zahtjeva: prekid vatre, sigurnosne garancije i osiguranje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ruske trupe bi morale biti povučene sa ukrajinske teritorije, a Kijev će tražiti da se vrate na predratne položaje.

Sigurnosne garancije bi značile pravno obavezujuću zaštitu od savezničkih zemalja koje bi aktivno sprečavale napade i, u slučaju sukoba, "aktivno učestvovale na strani Ukrajine". Drugim riječima, zagarantovanu zaštitu bi morali podržati parlamenti zemalja poput SAD-a, UK, Turske, Njemačke i Francuske.

Ukrajina je ublažila svoj stav prema NATO-u, a predsjednik Zelensky je rekao da Ukrajinci sada razumiju da neće biti primljeni u članstvo:

"To je istina i mora se priznati".

Pitanje ukrajinske neutralnosti i budućih sigurnosnih garancija zahtijevalo bi ustavnu promjenu, a to bi se moglo postići na referendumu za nekoliko mjeseci, kaže Zelensky.

Ali Rusija želi da Krim bude priznat kao ruski, a područja pod kontrolom separatista priznata kao nezavisna. Ni ovo pitanje neće biti riješeno prije povlačenja ruskih trupa, ali kada Ukrajina zatraži teritorijalni integritet, to uključuje i ove oblasti pod ruskom kontrolom.

Druga ključna pitanja za Rusiju su: razoružanje Ukrajine, "denacifikacija" i priznanje ruskog jezika kao drugog jezika u Ukrajini.

Za predsjednika Zelenskog, ni demilitarizacija ni "denacifikacija" nisu na stolu:

"Ja jednostavno ne razumijem ove stvari."

Ruske tvrdnje o nacizmu su neosnovane, a ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba je otvoreno rekao:

"To je suludo, ponekad čak ni oni ne mogu objasniti na šta misle."

Ukrajinski predsjednik je rekao da je spreman dati status jezika ruske manjine, zajedno sa jezicima drugih susjednih zemalja, i ne vidi to kao veliki problem.

 

Šta je Putinov problem sa NATO-om?

Za ruskog lidera, 30-člana odbrambena vojna alijansa Zapada ima jedan cilj - podijeliti društvo u Rusiji i na kraju ga uništiti.

Uoči rata, zahtijevao je od NATO-a da vrati sat na 1997. i preokrene svoje širenje na istok, uklanjajući svoje snage i vojnu infrastrukturu iz država članica koje su se pridružile alijansi od 1997. i ne raspoređujući "udarno oružje u blizini granica Rusije". To znači Centralna Evropa, Istočna Evropa i Baltik.

U očima predsjednika Putina, Zapad je još 1990. obećao da će se NATO proširiti "ni centimetar na istok", ali je to ipak učinio.

Međutim, to je bilo prije raspada Sovjetskog Saveza, tako da se obećanje tadašnjem sovjetskom predsjedniku Mihailu Gorbačovu odnosilo samo na Istočnu Njemačku u kontekstu ujedinjene Njemačke. Gorbačov je kasnije rekao da se u to vrijeme "nikada nije razgovaralo o temi proširenja NATO-a".

 

Ima li Putin dizajn izvan Ukrajine?

Ako jeste, njegovi vojni neuspjesi u Ukrajini možda su platili sve šire ambicije izvan Ukrajine. Nakon sati razgovora sa ruskim autoritarnim liderom, njemački kancelar Olaf Scholz je zaključio:

"Putin želi izgraditi rusko carstvo... On želi fundamentalno redefinirati status quo unutar Evrope u skladu sa svojom vizijom. I nema dileme da koristi vojnu silu da to učini."

Tatjana Stanovaya iz analitičke firme RPolitik i Carnegie Moskovski centar strahuje od spirale u novoj hladnoratovskoj konfrontaciji:

„Imam vrlo čvrst osjećaj da bismo se trebali pripremiti za novi ultimatum Zapadu koji će biti militariziraniji i agresivniji nego što bismo mogli zamisliti."

Pošto su bili svjedoci Putinove spremnosti da uništi evropske gradove kako bi postigao svoje ciljeve, zapadni lideri sada nemaju iluzija. Predsjednik Joe Biden ga je označio ratnim zločincem, a lideri Njemačke i Francuske vide ovaj rat kao prekretnicu u istoriji Evrope.

Prije rata, Rusija je zahtijevala da se svo američko nuklearno oružje zabrani izvan njihovih nacionalnih teritorija. SAD su ponudile da započnu pregovore o ograničavanju raketa kratkog i srednjeg dometa, kao I o novom sporazumu o interkontinentalnim projektilima, ali za sada su male šanse da se to dogodi.

 

Šta dalje za Rusiju?

Predsjednik Putin je bio zapanjen razmjerom odgovora Zapada na njegovu invaziju. Znao je da članice NATO-a nikada neće staviti čizmu na Ukrajinu, ali nije mogao pretpostaviti koliki su obim sankcija koje već imaju dramatičan učinak na rusku ekonomiju - i on je bijesan.

EU, SAD, UK i druge zapadne zemlje ciljale su na rusku ekonomiju na različite načine:

Centralna banka Rusije zamrznula je imovinu, a velike banke su isključene iz međunarodne mreže SWIFT transfera plaćanja.

SAD su zabranile uvoz ruske nafte i gasa; EU ima za cilj smanjiti uvoz plina za dvije trećine u roku od godinu dana, a Velika Britanija ima za cilj da postupno izbaci rusku naftu do kraja 2022. godine.

Njemačka je obustavila odobrenje za ruski gasovod Sjeverni tok 2, veliku investiciju i Rusije i evropskih kompaniju.

Ruskim avioprevoznicima zabranjen je pristup zračnom prostoru iznad EU, Velike Britanije, SAD-a i Kanade.

Lične sankcije uvedene su predsjedniku Putinu, ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i mnogim drugim pojedincima.

Nikakav mirovni sporazum sa Ukrajinom neće okončati ove sankcije i Vladimir Putin to zna. Umjesto toga, okrenuo se protiv Rusa koji su se protivili ratu.

„Ruski narod će uvek moći da razlikuje prave patriote od ološa i izdajnika“, rekao je predsjednik Rusije.

Više od 15.100 antiratnih demonstranata je privedeno, a gotovo svi nezavisni mediji su ućutkani.

Nema više značajne političke opozicije jer su ili pobjegli iz zemlje ili u slučaju opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je godinama bio u zatvoru u kaznenoj koloniji strogog režima.