ZaštititI nebo i nuklearne objekte: 13 zemalja prijavilo se za modernizaciju PVO Ukrajine

Predlaže se, što zajedno sa modernizacijom PVO Ukrajine pruža protivtenkovsko oružje.

21. marta evropske zemlje i Sjedinjene Američke Države potpisali su zajedničku izjavu "O neophodnosti modernizacije protivvazdušne odbrane Ukrajine".

Prema riječima Ruslana Stefančuka, predsjedavajućeg Verkhovna Rada, ukrajinskog parlamenta izjavu o modernizaciji protivzračne odbrane Ukrajine podržale su Češka, Estonija, Poljska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Irska, Latvija, Litvanija, NIzozemska, Švedska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Predsjedavajući Stefančuk je zahvalio zemljama za podršku Ukrajini u složenom vremenu.

Prema objavi press-službe Verkhovna Rada, navodi se da će se "sve ove zemlje sa Ukrajinom zalagati za mir". Predstavnici različitih zemalja svijeta zahtijevaju odlučnu akciju za uspostavljanje mira u Ukrajini.

Dalje se navodi da će podržati vojnu i civilnu odbranu Ukrajine - osigurati zaštitu vazdušnog prostora i zaustaviti kretanje neprijateljskih snaga na teritoriji Ukrajine. To se može postići isporukom protivtenkovskog i protivavionskog oružja.

Također, kroz pružanje humanitarne pomoći čime će se osigurati isporuka hrane i lijekova ukrajinskim gradovima koji su granatirani i bombardirani, spasiti ranjene i izbjeglice.

U izjavi se navodi da će se štiti ukrajinska nuklearna postrojenja koja predstavljaju prijetnju svim susjednim državama. Važno je da Rusija prepozna svoju odgovornost i da poštuje Ženevske konvencije.

Prema navodima Christine Quinn, otpravnici poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini, Ukrajina prilično efikasno koristi svoje sisteme protivvazdušne odbrane. Iz tog razloga, Washington ih i dalje planira snabdijevati kako bi se Ukrajinci mogli braniti.

Osim toga, prema riječima glasnogovornice Bijele kuće Jen Psaki, Sjedinjene Države namjeravaju tajno pregovarati sa Kijevom o isporuci američkih sistema protivvazdušne odbrane (ADS) Ukrajini. Također, Washington neće objavljivati informacije o lokaciji takvog oružja.

Podsjetimo, ranije je savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Vadim Denisenko izjavio da su sankcije protiv ruskih oligarha povoljne za Putina, jer će sada oligarsi moći ulagati isključivo u ekonomiju Ruske Federacije. Dodao je da Putin živi u bunkeru i želi nametnuti svoj izolovani život ljudima oko sebe.