Vrbovec dobio 39 metara visok vodotoranj

Vodotoranj "Gornjak" u Vrbovcu dio je projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ koji je javni investicijski projekt i odnosi se na izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije.

Izgradnja vodotornja trajala je četiri mjeseca, a na gradilište je dostavljen u dijelovima te je spajan u ležećem položaju. Po varenju svih čeličnih dijelova stupa vodotornja i kupole, isti je podignut uz pomoć dvije velike dizalice od kojih jedna (glavna) ima podiznu snagu od 500 tona.

Sama konstrukcija vodotornja u Gornjem Tkalcu je visoka 39 metra i u nju je ugrađeno više od 40 tona čelika. Ukupna težina vodotornja se procjenjuje na oko 60 tona.

Zapremnina vodotornja iznosi 200 m3 i on će biti okosnica novoizgrađenog sustava vodoopskrbe na istočnom dijelu Grada Vrbovca, te omogućuje daljnje širenje vodoopskrbne mreže.

Sa širenjem vodoopskrbne mreže (kroz drugu fazu) potreba za vodotornjem bit će veća jer će potrošnja u sustavu biti veća. Veći će biti i tlak u mreži za distribuciju vode, neovisno o ostatku sustava.

Izgradnja vodotornja ugovorena je za 4,6 milijuna kuna bez PDV-a, a osnovna namjena Projekta je osiguranje kvalitetne pitke vode namijenjene ljudskoj potrošnji u cilju povećanja priključenosti na vodoopskrbnu mrežu, smanjenja gubitaka te povećanja pouzdanosti opskrbe i učinkovitosti sustava javne vodoopskrbe.

Podsjetimo, projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ vrijedan je 883,8 milijuna kuna sa PDV-om, a prihvatljivi troškovi su 707,1 milijuna kuna, od čega 483,9 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva. Preostalih 223,1 milijuna kuna u projektu osigurali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode (svatko po 89,2 milijuna kuna) te lokalna razina (44,6 milijuna kuna).

Na projektu je predviđena gradnja 5 vodotornjeva (Gornjak, Preseka, Haganj, Dubrava i Kabel) od kojih je uz današnji postavljeni vodotoranj „Gornjak“, u studenom prošle godine u Preseki podignut i vodotoranj „Preseka“ visine 44 metra.